Längst bak i klassrummet under Marie-Chantal Longs författarbesök står några ungdomar med armarna i kors och eld i blicken. Deras hela energi skriker ”jag hatar att läsa och jag vill inte vara här”. Det är för just dem som barn- och ungdomsboksförfattaren Marie skriver böcker. Hon vill få de som tycker att det suger att läsa att börja göra just det.

Det kom naturligt för Marie-Chantal Long att börja skriva för unga. I huset hade hon tre barn inom spannet av tio år och hon arbetade med skolpjäser. Unga var alltid runt omkring henne och det var också de som inspirerade henne. Deras verklighet var nära till hands. I takt med att hennes egna barn blev äldre började hennes målgrupp att stiga i åldrarna. Från barnböcker till böcker för unga vuxna och nu, ja nu ska hon börja skriva på sin första bok för vuxna.

Innan Marie sätter sig ned för att skriva sina böcker, i total tystnad och helst i sin ensamhet, så funderar hon på vilken nivå hon ska lägga språket. Vilken grupp av unga vill hon nå? Hon varierar. Helst skriver hon för de som tycker att ”det suger att läsa”. Då gör hon språket lätt och handlingen fullspäckad med spänning och drama. Mycket dialog och med medvetenhet för att få den unga grabben som står med armarna i kors att istället vända blad.

– Jag skriver mycket för ungdomar som inte vill läsa. Det finns ganska många unga som inte vill läsa, inte förmår att läsa och som rent ut sagt avskyr att läsa. Karaktärerna i böckerna måste prata på ett sätt som unga gör. Jag vill alltid ha ett tilltal som når dem. Jag kan skriva komplicerade ord och meningar men jag vill inte skriva på det sättet. Jag vill beröra mer än att visa hur ”duktig” jag är på språk.

Marie-Chantal Long skriver helst lätt lästa böcker för unga som inte tycker om att läsa. ”Det är bara jag som är fucking dålig” handlar om ätstörningar och går att köpa här.

Men bara för att böckerna är lätta att läsa med snabb handling och mycket dialoger så är de inte lättsamma – tvärtom. I Marie-Chantal Longs böcker tar hon upp tunga ämnen som ätstörningar, mobbning, psykisk ohälsa och sexuella trakasserier.

– Jag vill ha ämnen som ändå berör. Alla mina böcker är ganska tunga. Det handlar för mig om att ge mina läsare något att känna igen sig i. Jag litar på ungdomars förmåga att ta till sig svåra ämnen. Men böckerna slutar aldrig illa. Det är ett ansvar jag har som ungdomsförfattare. Det finns alltid en början på en lösning, att det kommer bli mycket bättre.

Här kan du köpa den prisbelönta boken ”Den blomstertid nu kommer” av Marie-Chantal Long

I Marie-Chantal Longs senaste bok #seriöstdeträckernu, här kan du köpa boken, får tre unga tjejer dickpicks skickade till sig. När hon gör författarbesök använder hon boken som underlag.

För ett par år sedan fick Marie för första gången höra uttrycket ”dickpick”. Det är när personer får oönskade bilder på en persons kön skickade till sig. Det är olagligt men ändå är det många som utsätts – speciellt unga. När hon fick reda på ”fenomenet” blev hon chockad och arg, sen började hon skriva.

– Jag började googla, kände mig dum. ”Det är för jävligt”, tänkte jag, ”jag måste skriva en bok om det”. Jag ville att den skulle ut direkt så jag kontaktade förlaget som höll med. Den kom ut precis till hösten och av en slump i samband med #metoo.

Efter boksläppet åkte Marie runt som vanligt och gjorde författarbesök. Den nya boken var perfekt att använda som underlag. Rak i ryggen inledde hon samtalet med att hon var feminist. Sen tog hon diskussionen om ”dickpicks” med ungdomarna.

– Det blev rörelse i klassrummet. Alla visste vad en ”dickpick” var. De tyckte det var obehagligt att ta upp. Jag är feminist och det är därför jag skrev den här boken. Jag skriver mina böcker med teman som jag vill prata om. Det är inte roliga timmen. Vi pratar sanning. Det är många unga som inte pratar med vuxna. Jag tycker det är spännande att ta upp stora ämnen. Identitet, självbild, ätstörningar och mobbning. Och identitet! Identitet kommer det hela tiden tillbaka till. Är jag svensk? Vad är svenskhet? Är jag tjock? Är jag snygg?

Har du en ungdom i din närhet som inte tycker om att läsa? Köp en av Marie-Chantals böcker så ska du se att hen ändrar sig och börjar läsa! Här hittar du hennes böcker