Att böcker har varit grunden för många filmer och att det finns en del böcker som baserats på filmer är ju allmänt känt. Här följer några av de mer kända verken och hur de blivit än mer odödliga.

Att det som är inspirerat av en bok sällan blir lika bra som boken är känt och många väljer att se filmen eller spela spelet innan man läser boken för att spara det bästa till sist. Men kanske finns det lyckade versioner om man kopplar bort dem från originalet, kan man säga att det är en bra film eller spel om man inte vet att det finns en bok i bakgrunden?

Mannen som kunde tala med hundar, på riktigt

En bok som blivit en framgångsrik film och sedan ett uppskattat slotspel är The Story of Doctor Dolittle (1920) som blev film 1998 med Eddie Murphy i huvudrollen. 2019 kom det ett slotspel till Svenska casinon som baserades på samma story och 2020 kom ännu en film med samma bok som förlaga. Alla versionerna måste nog anses vara em framgång i sin genre, även om mycket av nyanserna i boken förloras i all humor i filmerna och slotspelet blir platt i jämförelse.

Sci-fi böcker baserade på filmer

2008 tilldelades författaren Allan Dean Foster IAMTW Grand Master Scribe Award för sina tolkningar av sci-fi filmer som Alien och Transformers. Många anser att hans böcker som är baserade på filmerna lyckas måla ut och problematisera historierna ytterligare och att de är minst lika bra som många andra böcker som har inspirerat filmer och inte tvärtom som här.

Jakten på den försvunna diamanter och historier i samma anda

Det är många familjer som samlades kring brädspelet den försvunna diamanten på 80- och 90talet. Den baseras på historien kring Culinan diamanten som hittades i Sydafrika 1905 och som var den då största slipbara diamanten. Det finns gott om böcker och filmer som handlar om just diamanter och jakten på dessa. De böcker som offentligt baseras på Culinan diamanten är faktaböcker med korta noveller kring livet i Sydafrika i början på 1900-talet.

Men det är ingen brist på böcker, filmer och spel som är inspirerade av Culinan och andra kända diamanter. Bondfilmen Diamantfeber (Diamonds are forever) är en klassiker i filmvärlden, många anser att Blood Diamond med Leonardo DiCaprio är en av de filmen som visar upp baksidan och den blodsspillan som sker med hjälp av de pengar som diamantindustrin genererar till gerillagrupper.

Klassikernas klassiker i massor av versioner

Klassikernas klassiker och som finns i alla upptänkliga tolkningar och versioner är The Tragedy of Romeo and Juliet av William Shakespeare. Allt från de skådespel i hemstaden som har blivit tradition till brädspel, operor och som ligger till grund för många, många filmer på temat. Allt från Grease till Bollywoodfilmer där samhällsklasser möts i olycklig kärlek och slutet är mer eller mindre lyckliga till skillnad från originalet.