För att genomföra en svensk klassiker ska du springa 30 kilometer, cykla 300 kilometer, simma 3 kilometer och skida 90 kilometer under ett år. Lars Erlman tränade i tre år för att lyckas med utmaningen på 24 timmar.

– Jag var 35 år gammal, hade just gått ner 30 kg i vikt, var typisk arbetsnarkoman och nykter alkoholist. Jag hade botat en massa symptom på mitt destruktiva leverne men jag inte kommit till bukt med grundproblematiken, säger Lars Erlman.

Han bestämde sig för att ge sig själv tre år av träning för att gå i mål. Bara en person innan honom hade någonsin klarat av att göra en svensk klassiker, inte på ett år utan på 24 sammanhängande timmar på de geografiskt rätta platserna. Men det riktiga målet?

– För mig handlade det om att förbättra min fysiska och mentala hälsa. Det var hela tiden det riktiga målet, förutom klassikern.

Christer Skog, skidlandslagets tidigare tränare la han upp ett träningsschema och Lars tränade under åren som heltidsproffs. Sin mentala hälsa utvecklade Lars Erlman med hjälp av mental coaching. Sakta men säkert kom han närmare sina mål. Att klara av utmaningen och samtidigt må bättre.

Han förklarar att det svåra inte var att träna upp emot sju timmar per dag eller att utmana sig själv, drivet hade han redan i sig. Det svåra var att skapa förutsättningar för att leva som heltidsproffs.

– Folk tror att utmaningen var omläggningen av träning och kost, att det var en fysisk prestation jag skulle göra men det var den enklaste delen. Jag hade experter som sa hur jag skulle träna. Den stora utmaningen var att skapa förutsättningar för projektet. Det ekonomiska skulle klaffa och jag skulle lösa alla praktiska saker för min utmaning. Det gick inte en dag utan att någon sa ”Jag skulle också vilja men jag har inte förutsättningarna”. Jag skapade förutsättningarna själv.

Lars Erlman gjorde en svensk klassiker på 24 timmar.

Lars Erlman klarade av att göra en Svensk klassiker på 24 timmar, han är den andra personen i Sverige att lyckas med det. Förutom att gå i mål, efter loppet, så tog han också stora steg mot det riktiga målet.

– Det bästa för mig, det jag fick ut av projektet, var att jag fick bättre fysisk- och psykisk hälsa. Jag är nu förbered för min morgondag. Jag frågar mig själv varje dag: ”Vad gör du för att skapa den bästa dagen utifrån de förutsättningar du har”. För att lyckas vara en bra pappa och make samtidigt som jag ska sköta min kropp och mitt jobb måste jag fokusera på min egen hälsa i första hand.

Under projektet skrev han boken ”Inte bara snack: Att gå i mål”. En självbiografisk bok som följer honom från destruktiviteten till produktiviteten och vidare till ett bättre liv. Här kan du köpa den inspirerande boken.

Lars Erlman föreläser om hur du lyckas skapa förutsättningar för att nå dina mål.

Hur skapar man förutsättningar för att klara av att ”gå i mål”?

– Jag brukar ha tre ledord. Det viktigaste är att målet måste födas ur en passion. Ska du göra något som utmanar dig, så måste du fråga dig själv om du gör det för dig. Det är det allra viktigaste för att orka skapa förutsättningar.

* Noggrannhet – du måste sätta en plan, du måste följa den och kunna revidera den hela tiden.
* Flit – du måste kämpa för det mål du är påväg mot.
* Passion – målet måste formuleras ur det.

Här kan du boka in Lars Erlman för att föreläsa om sin resa, hur en skapar sina egna förutsättningar och om att leva ett hälsosamt liv.