Marianne von Kantzow Ridderstad tar plats, är busig och pratig. Tillsammans med sina och sambons 11 barnbarn samt bonusbarnbarn balanserar hon på plankor, hänger i träd och hoppar från bryggor. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med den vackert illustrerade berättelsen om mössen Puss & Muggs äventyr.

– Jag har ett 75-årigt skal, med en varierande inre i ålder mellan 6–27 år, beroende på vem jag för dagen är tillsammans med. Jag fått många barn och barnbarn, och det var för dem jag först hittade på och berättade om två små möss, deras liv och leverne, säger Marianne von Kantzow Ridderstad.

Första sex exemplaren fick barnbarnen, sen var det dags för stor releasefest med 200 gäster. ”Möss på Auktionsverket i Stockholm, bland Rembrant och annan finkultur, det känns lekfullt precis som jag vill ha det” skrattar Marianne. Foto: Cecilia Cia Liljeton.

Även om Marianne föredrar att prata om livets glädjeämnen har hennes liv, som så många andras, haft sina svårigheter. Föräldrarna separerade tidigt, då Marianne bara var 1,5 år. Skilsmässan gjorde hennes mamma, som redan drogs med svår narkolepsi, deprimerad. Mariannes far som var uppfinnare och framgångsrik företagsledare hade inte mycket tid över för föräldraskap.

– Det fanns inget utrymme att vara barn. Det var förbjudet att prata utan att vara tilltalad, jag hade få lekkamrater och hemmet saknade leksaker, säger Marianne von Kantzow Ridderstad.

Vid 9 års ålder blev hon tvungen att flytta från livet på landet för att att ta hand om sin mamma i Stockholm. Vid 12 års ålder kom en kraftfull tonårsrevolt och vid 16 flyttade Marianne ifrån sin mamma i ren protest. Kanske kom den största vändningen i Mariannes liv när hon träffade sin man och själv fick barn. Mannen medförde två barn i boet och tillsammans fick dom ytterligare tre barn födda inom 16 månader.

– Med fem barn i huset leker man mycket, det var som att jag plötsligt fått de kamrater jag saknade som barn. Jag engagerade mig i barnens värld och var aktiv i föräldraföreningen, klassmamma och med på alla fritidsaktiviteter. Huset var fullt av barnens kompisar och jag behandlade dem som om de var mina egna. Men jag har alltid haft en stor kärlek till människor, särskilt barn, säger Marianne von Kantzow Ridderstad.

Författaren Marianne von Kantzow Ridderstad har skissat teckningarna i Puss & Muggs äventyr som sedan illustrerades av den berömda vykortskonstnären Sarah Borg.

Det är tydligt att närheten till familjen betyder allt för Marianne von Kantzow Ridderstad. Barnens pappa skilde hon sig ifrån sju år innan han gick bort. Idag lever hon med sin sambo sen 22 år tillbaka och har daglig kontakt med barn och barnbarn, både sina egna och sambons.

– Han är mycket lugnare än mig, inte alls lika busig, mer snäll och omtänksam. Det kan vara skönt för barnen tänker jag, med en vuxen som bara finns där. Störst närhet har jag nog ändå till mina egna barnbarn. De bor ofta över hos mig, vi reser tillsammans och busar mycket. Vi skrattar, gör charader och uppträdanden, knuffar i varandra från bryggan eller har matkrig. Gärna med en oväntad tårtbit i ansiktet. Vi kan också krypa upp i soffan, mysa och hitta på sagor, säger Marianne.

Puss och Muggs äventyr är en spännande och fantasifull berättelse med ett lyckligt slut och underbara bilder en riktig feel good-bok fylld av humor, kärlek och vänskap. Här kan du beställa boken.

Hon började skriva boken Puss och Muggs äventyr redan för fyra år sedan ute i sitt hus på Sandhamn. Musen Mugg vaknar och bestämmer sig för att göra ett riktigt kalas för sina muskompisar Puss, Grisa och Fisa. Mugg kryper ut ur sitt hål i schweizerosten och smyger fram på köksgolvet till mormors kylskåp för att hämta mat. Men först måste Mugg passera den farliga katten Felix – tänk om han blir uppäten!

Samtidigt ritade Marianne skisser som skulle kunna användas som underlag för en framtida illustratör. En dag kom hon att tänka på Sarah Borg, mest känd för sina vykort med hundar och underfundiga texter. Hon tog kontakt med Sarah, frågade om hon kunde måla möss och bjöd ut henne till Sandhamn.

– Hon är en rolig, osvensk, härlig bohem och vi har jobbat så fint tillsammans. Tyvärr drabbades hon av tillfällig förlamning i armarna under två år vilket gjorde att utgivningen av boken drog ut på tiden. Men bilderna gör ju halva boken så det var värt att vänta, säger Marianne.

Hur ser framtiden ut, kommer det några fler böcker?

– Jag lever livet så länge jag lever! Jag har börjat skriva på en självbiografi men den får de ge ut när jag är död. Vad det gäller Puss & Mugg håller jag redan på och skriver på uppföljaren. I nästa bok flyger Mugg för det har han alltid drömt om, Sarah Borg har redan målat bilden med mössen som flyger sitt flygplan i form av en schweizerost, vilket framgår på denna boks sista sida, säger Marianne von Kantzow Ridderstad.

Vill du köpa ett signerat exemplar av Puss och Muggs Äventyr kan du göra det direkt av Marianne von Kantzow Ridderstad i montern B:07-39 på Bokmässan i Göteborg den 28 september 15-17 eller beställa den här.