Med den nya boken ”Zelda – psykologiska betraktelser” använder författaren Åsa Nilsonne sin hund Zelda för att få oss att förstå de viktiga grundstenarna i att ha en lyckad relation. Hur älskar vi utan krav? Hur lär vi oss att se på hundar, så väl som människor, med nyfikna och öppna ögon?

Zelda, en Chinese crested dog, skyndar sig in i rummet och tar plats vid Åsa Nilsonne. Det tar inte lång tid innan hon kommunicerat att hon vill sitta i mattes knä under intervjun och det får hon. Båda är redo och jag kan börja ställa frågor till författaren Åsa Nilsonne om hennes senaste bok ”Zelda – psykologiska betraktelser”.

Åsa Nilsonne berättar att det var för tio år sedan hunden Zelda kom in i hennes liv och att hon sedan dess ständigt blivit överraskad. Zelda var inte alls som hon hade förväntat sig. En hund som inte vill gå ut på promenad? Som inte vill leka?

– Varje hund kommer med sin personlighet, sina styrkor och sina utmaningar. Utmaningen är att försöka se vad man har precis framför sig. Zelda har överraskat mig från dag ett, säger Åsa Nilsonne med värme i rösten och stryker Zelda över ryggen.

”Zelda är min alltjämt så outforskade tvillingplanet i vårt sociala solsystem. Jag vill be henne om ursäkt för att så många människor har varit så blinda och döva när vi har umgåtts med hundarna i hela våra liv” – utdrag ur ”Zelda – psykologiska betraktelser”

I den vackert klädda boken skriver Åsa Nilsonne om relationen till Zelda med humor, kärlek och eftertanke. Men boken handlar om mer än så. Med enkla liknelser förklarar Åsa Nilsonne, tidigare yrkesam som psykiater och professor i medicinsk psykologi, hur vi kan lära oss att vara närvarande i relationer och vilka fantastiska saker som det resulterar i.

– Boken ska illustrera hur världen kan bli mer komplex, roligare, mer spännande och fylld av roligheter om man släpper sina förutfattade meningar. Genom mindfulness kan vi upptäcka hur mycket som faktiskt finns omkring oss. Världen är en magisk trädgård som vi alldeles för sällan promenerar i.

”Zelda är min inspirationskälla och min förebild när det gäller tålamod, acceptans och passivt motstånd. Hon är min privata högskolelektor i psykologi, och hon påminner mig ständigt om värdet av egensinnighet, även när den är som mest frustrerande.” – utdrag ur boken.  Här kan du köpa boken ”Zelda – psykologiska betraktelser”

Mellan varje kapitel beskriver Åsa Nilsonne en del av Zeldas lilla kropp. Allt från Zeldas ögon till hennes mjuka päls. Hon berättar att hon ibland frågar hundägare om de skulle känna igen undersidan på deras hundars tassar om hunden stod på en genomskinlig glasskiva. En hel del svarade nej, de har aldrig tittat på hundens trampdynor.

– Min förhoppning är att boken ska hjälpa personer att få ut det mesta av sina egna hundar och relationer i allmänhet. Vi missförstår våra hundar precis som vi missförstår exempelvis våra barn. Jag vill att personer ska försöka rena sin blick. Få lite mindre förutfattade meningar. Det är en bok om vad konsekvenserna kan bli när vi försöker mötas på nytt.

Blir du sugen på Åsa Nilsonnes bok? Perfekt som julklapp – här hittar du den.