Vad händer när en får kritiken: ”boken verkar tråkig”? Då sätter en sig ner och gräver djupt inom sig. Författaren Louise Baumgärtner kunde inte ana hur historien hon skrev på skulle utarta sig – den blev till slut riktigt skrämmande.

”Skuggvinter” börjar som ett triangeldrama när den stilige expojkvännen Sebastian kommer tillbaka in i gravida Alices liv. Det skulle kunna vara början på en feel good-roman, men istället tar den en mörkare vändning.

– Jag ville skriva en annorlunda spänningsroman. Inga poliser, inga bårhus, bara en vanlig, skyddslös person som hamnar i en riktigt farlig, oförutsägbar situation.Efter att ha läst boken blev en kollega lite ställd, och sa: ”Du är så glad och snäll, vem hade kunnat ana att det här fanns under ytan?”

Vad tycker folk om med ”Skuggvinter”?

– Det absolut vanligaste omdömet är lättläst, spännande, och otäck. Den har fått goda recensioner på bokbloggar! Många säger att när man kommit en bit går det inte att sluta läsa.

Här kan du köpa Skuggvinter Adlibris Bokus Akademibokhandeln

När började du skriva?

– Jag skrev mycket när jag var yngre – min första bok när jag var tio, sedan dagbok, dikter, noveller – men slutade med det. Sen plötsligt var jag 34, hade två små barn och ett tredje på väg… och då slog det ner som en blixt från klar himmel: Jag ska skriva en bok!

– När jag började skriva 2007 var Alice med mig från första början men berättelsen har förändrats mycket över åren. I det första utkastet handlade det bara om ambivalensen hon kände för sin graviditet. Min syster läste och sa krasst ”Louise, du kan skriva – men den här boken är ganska tråkig. Det händer ingenting.” Och det hade hon ju rätt i.

Berättelsen behövde något mer. Louise introducerade då Sebastian – Alices snygga, mystiska expojkvän – då ett ex alltid blir bra konfliktvirke. Alice och Sebastian tog över berättelsen och styrde den åt nya håll.

– Jag satt framför datorn och skrev med stigande fasa.

Alice vardagliga historia om en oplanerad graviditet blev en tät psykologiskt thriller, där ett otrohetsdrama som spårar ut och får förödande konsekvenser för alla inblandade.

Hur hittar man tid att skriva när man har arbete och barn?

– Man får inte den tiden, man får ta sig den. Jag jobbar som lokalvårdare, där är dagarna ofta likadana. Kroppen är där, men hjärnan kan arbeta med mina böcker. Jag får många av mina bästa idéer när jag gör något annat, men sen måste man ju sätta sig ner och skriva. Nu har jag kunnat gå ner i arbetstid och fokusera mer på mitt skrivande. Det gör det å ena sidan tuffare ekonomiskt, men å andra sidan får barnen kortare fritidsdagar så det känns värt det.

– Men man hinner förstås inte allt. Hushållsarbetet släpar efter, och tvätthögarna blir lite för stora. Men jag har valt att prioritera skrivandet då det är något som ger mig mycket energi och gör mig lyckligare.

Många författare har svårt att nå ut, vad är din hemlighet?

– Jag tycker det är roligt med marknadsföring! Och för mig har det varit en fördel att jag debuterat på hybridförlaget, jag gör vad jag själv vill och orkar, det finns ingen press på mig därifrån. Jag är jättenöjd med mitt förlag Visto, men det var givetvis en fjäder i hatten att även bli utgiven på traditionellt vis när Saga Egmont gav ut ”Skuggvinter” som ljudbok.

Förutom att åka runt och signera, lotta ut böcker och annonsera på Facebook så har hon också nära kontakt med bokbloggar.

Jag har gett bort över 100 ex av boken, jag lottar ut den och skickar till bokbloggar. Det har tagit tid innan jag sakta började gå på plus.

Några fler tips?

– Det är så viktigt att andra får läsa och komma med kritik. Förutom familj och vänner tog jag även hjälp av en lektör. Dessutom hade jag en fantastisk testläsare.

Har du börjat skriva nästa bok?

– Absolut. Det var skönt att avsluta ”Skuggvinter” och ta mig an helt nya personer som jag inte känner än. Jag skriver nu på ”Vårskogen”, samma genre som ”Skuggvinter”. Den handlar om tvillingsystrarna Linnea och Agnes och deras bror Olof, som hamnar i ett mörkt och obehagligt drama till följd av en händelse i det förflutna.

Här kan du tjuvläsa lite ur ”Vårskogen”

Är det något mer som händer framöver?
Jag har alltid signeringar på gång, de här är bokade nu:
Varberg  28 juni kl 16-19, Akademibokhandeln
Göteborg, Olskroken 30 juni kl 12-15, Akademibokhandeln
Borås, Österlånggatan 5 juli kl 18, Akademibokhandeln
Göteborg, Nordstan, 25 aug kl 12-15
Göteborg, BOKMÄSSAN, september
Ulricehamn, 6 oktober, Akademibokhandeln
Stockholm 24 november kl 12-15, Akademibokhandeln Skrapan

Det tillkommer alltid datum, så det lättaste är att like:a min facebooksida för att hålla sig uppdaterad.

Länkar
Här kan du köpa Skuggvinter
Adlibris
Bokus
Akademibokhandeln

Louises hemsidor
mittmanus.se
Skuggvinter på facebook