Han var fastighetskungen i Norrland med en uppskattad förmögenhet på 300 miljoner. I vad som kallats Sveriges smutsigaste skilsmässa förlorade han allt och fick sova på järnvägsstationen. Läs om Kjell Larssons detaljrika och utlämnade biografi Blåst på allt.

Trots att Kjell Larsson från Sundsvall redan hunnit med att grunda och driva ett fastighetsbolag till ett värde av 1,5 miljarder och öppna en biluthyrning i Spanien valde han att kasta sig in i ännu en främmande bransch. Hans dåvarande fru klippte kunder hemma i deras gemensamma villa så han bestämde sig för att starta det som kom att bli Sveriges största frisörkedja. År 2005 ombildade han ett av sina bolag, Byggservice i Njurunda, till Trudes Frisörer AB.

– Jag kontaktade en reklambyrå i Stockholm och bad om hjälp med lämpligt namn. De sa att det att var inne med kvinnonamn, tillexempel bildades tidningarna Amelia och Tara under samma tid. Eftersom min fru hade ett ovanligt namn som man skulle komma ihåg blev rådet att först döpa det till Trudes Frisörer och när det var marknadsfört och inarbetat döpa om det till Trudes, berättar Kjell Larsson.

Han arbetade dygnet runt, byggde nya salonger, förhandlade med leverantörer och hyresvärdar och skötte marknadsföringen. Efter tre år med Trudes Frisörer hade han salonger från Malmö i söder till Boden i norr och nästan 100 anställda. År 2008 fick han pris och blev överbjuden till Hollywood på Salong Buisness Award – entrepreneur of the year.

– Som entreprenör kvittar det om du bestämmer dig för att bygga upp en matkedja eller klädkedja, är du duktig kommer du att lyckas även om branschen är ny för dig, säger Kjell Larsson.

Men att vara entreprenör innebär också många risker. Efter fastighetskrisen i Sverige på 80-talet fick Kjell Larsson stora problem med bankerna. Den 13 juni 1992, på självaste bröllopet med sitt livs stora kärlek anlände två poliser och delgav honom att Nordbanken skulle säga upp ett lån på 700 000 kr. Om det inte betalades inom en vecka skulle de sätta honom i personlig konkurs. Detta var startskottet på år av förhandlingar och rättsprocesser. Den tionde december 1993 häktades Kjell Larsson. I en stark scen i sin biografi Blåst på allt beskriver han hur illa han bemöts från en av vakterna. För att stå ut drömmer han om sin nystartade familj därhemma, lägger sig ner på plastdynan i cellen och gråter. Kjell Larrson satt häktad i 37 dygn. Det var då han bestämde sig för att börja nedteckna allt som hade hänt och samla material till sin biografi. De första 10 kapitlen skrev han i ett anteckningsblock i sin cell på 7,5 km.

Kjell Larssons biografi Blåst på allt är boken om ett livsöde som berör och som verkligen rekommenderas att läsa! Här kan du beställa ditt eget exemplar: Solentro.

– Jag gjorde massor av misstag. Innan finanskrisen levde vi som om det inte fanns någon morgondag. Det var precis som för dem vi läser om i Dagens Industri idag, investerare som kalkylerar efter negativ ränta instället för eventuella ränteuppgångar. Då var jag en av dem, säger Kjell Larsson.

På grund av alla tidigare problem med bankerna bestämde sig tillslut Kjell Larsson för att låta sin fru, motta priset i Hollywood och vara företagets ansikte utåt. Det var av samma anledning han skrev henne som ägare av bolaget.

Förlorade allt och sov på järnvägsstationen

En kväll när Kjell Larsson kommer hem från en resa i Thailand där han varit för att göra slutbesiktning av de två hus han byggt, fungerar inte längre nyckeln till den villa där han bott i 27 år, det är hustrun som bytt alla låsen.

– Hon bytte lås, tog mina bilar och alla korten stod på henne. Jag har skrivit den här boken som en varningsklocka till andra entreprenörer som riskerar att hamna i samma situation. Vi är ofta orädda och brinner för våra företag. Då är det lätt att ta höga risker för att rädda dem. Men vad händer med kärleken i ett äktenskap när det är så mycket pengar inblandat? säger Kjell Larsson.

Utan någonstans att ta vägen sov han på golvet på Järnvägsstationen i Sundsvall. Efter bara två dagar var det känt. TV, radio och lokaltidningar kom och tog bilder och ville ha uttalanden. Trots att Kjell Larsson vägrade uttala sig var historien så häpnadsväckande att den blev förstasidestoft på dåtidens alla nättidningar, både i Sverige och utomlands. Utöver smärtan att se hur det företag han har byggt upp sakta men säkert raseras (idag har Trudes frisörer bara 6 av 21 salonger kvar) beskriver han hur det har påverkat honom på det personliga planet.

– Alla gamla vänner och bekanta hälsar och är trevliga. Många har framfört sina sympatier inför det jag har utsatts för och har svårt att förstå hur min exfru kunnat lura mig så. Samtidigt är det värsta nästan avbrottet från det sociala livet med middagsbjudningar och stora fester. Efter skilsmässan så blev jag struken från allt umgänge. Jag brukar kalla dem konjunkturvänner, de som bara finns där när det går bra, säger Kjell Larsson.

Häpnadsväckande biografi som berör

Kjell Larssons memoarer, Blåst på allt, är en historia utan dess like, den innehåller alla moment ur ett spännande drama. Utöver berättelsen om hur han blir grundlurad på sina tillgångar får vi ta del av andra eskapader genom ett 70-årigt liv. Som den när han kissade jämte Kungen på Nobelmiddagen, hälsade på Cubas kommunistledare Fidel Castro och besökte Prins Andrew i England. Dessutom bjuds läsaren på en och annan mer eller mindre trasslig kärlekshistoria.

– Jag kände att om jag nu ska skriva en memoarbok måste jag också skriva om det djävulskap jag själv har gjort. Om hur jag har uppträtt mot kvinnor tillexempel. Det är viktigt att vara helt ärlig, även om mina egna tillkortakommanden, säger Kjell Larsson.

Är du godtrogen?
– Ja, jag litar på folk alldeles för mycket. Så har det nog alltid varit. Jag har tillexempel gjort många affärer utan avtal och inte allt för sällan har anställda som jag verkligen trott på och stöttat hoppat av för att starta egna, konkurrerande verksamheter, säger Kjell Larsson.

Är det något han har lärt sig med åren och inför bokutgivningen är det att samla alla bevis och ha källorna på sin sida. I källaren står nio flyttkartonger med tidningsartiklar från hela hans karriär. Där finns även inspelat TV-material, förhörsmaterial och domar. Varje sms och mail är sparat.

Hur ser framtiden ut?
– Jag har min framtid bakom mig. Nu driver jag klander mot bodelningen. I bästa fall vinner jag och då delar vi allting lika. I värsta fall lämnas jag utblottad och utan mitt hem som jag haft i 27 år, vem vet, kanske får jag bo på järnvägen igen.

Beställ ditt eget exemplar av Blåst på allt, ett livsöde som berör och en biografi som verkligen rekommenderas av oss på redaktionen.