Foto: Angelica Ogland.

I den nyutkomna boken ”8-Diagnoser: det var f#n inte lätt” berättar entreprenören Melika Zakariae sin oerhört gripande berättelse om hur hon har nått sina drömmars mål trots övergrepp, depressioner och ångest. Boken är en delvis en berättelse om trauman, likt ringar på vattnet skapar konsekvenser som ibland ärvs i generationer, men på många sätt är det också en väldigt hoppingivande bok om att allting är möjligt.

När Melika Zakariae börjar skriva boken står hon på toppen med en lång rad av framgångsrika projekt bakom sig. Hon driver en egen tidning om gaming och e-sport, hon är regelbundet anlitad som DJ och fotograf och hon jobbar med det hon brinner allra mest för: ungdomar som har det svårt. Men framförallt har hon äntligen hittat kärleken, en kärlek där hon för första gången känner sig trygg. Och det är när hon har allt som hon börjar tänka tillbaka på hur resan hit har varit, och precis som undertiteln till boken så har det fan inte varit lätt. ”8 Diagnoser” är en berättelse om hur Melika föddes in i stress då pappan satt i fängelse och torterades svårt i Iran, och hur hon låg i sin mammas mage när hon ensam tog hand om Melikas syster medan bomberna föll under det pågående kriget mellan Iran och Irak. Efter att familjen sedan flydde till Sverige kom efter några år det allra värsta: Melika utsattes som barn för sexuella övergrepp. I boken minns Melika tillbaka och tar med läsaren när hon lägger ett pussel av sina minnen för att försöka förstå sin egen historia och varför det blev som det blev. Resultatet är en naken och direkt bok om de enorma konsekvenser som övergrepp får för de utsatta, men det är också en inspirerande bok då vi för följa hur Melika hittar nya vägar för att nå sin mål, mot alla odds. Hon beskriver hur hon hela tiden hittade strategier för att övervinna sin ångest samtidigt som hon når allt större framgångar i sitt yrkesliv. Succesivt arbetar hon sig närmare punkten som orsakar så mycket smärta och ångest: övergreppen. För det är precis det hon vill med boken, visa att det mesta går, man kan ta sig igenom svåra saker.

Klicka på bilden för att hitta boken på Bokus.com

Klicka på bilden för att hitta boken på Bokus.com

– Jag har märkt att många man möter tror att man har det så lätt, det är som att folk tror att framgångar kommer av sig själva. Men under ytan vet vi aldrig vad människor går igenom eller bär på. Man ska aldrig döma. Nästan ingen har sett på mig hur dåligt jag mått. Och med boken vill jag inspirera andra till att tro på sig själva och även man mår dåligt så är man inte ensam

En sak som spelat stor roll för Melika är insikten om att man faktisk kan påverka mer än vad man tror.

– Man kan inte påverka det som hänt, det man råkat ut för eller där man befinner sig, men man kan faktiskt påverka hur man ser på saker. Genom det som varit kan man påverka framtiden. När man är nere är det så klart svårt men även små rörelser i sinnet i en positiv riktning har till slut effekt. Det är lätt att man fastnar och ser allt negativt, men man måste försöka fokusera sin energi dit man vill, på det positiva. För mig har det fungerat och haft stor effekt.

Att skriva ner sin historia har varit ett sätt att symboliskt ta kontrollen, att sätta ner foten. Melika har många spännande projekt framför sig. Det är föreläsningar, Gamingevent för tjejer och spelningar men framförallt ser hon fram emot att bli mamma och hennes barn kommer inte födas under samma stress som hon själv. Det tar tid, men sår läker till slut. Cirkeln är på många sätt sluten.