Foto: Erja Lempinen

Journalisten Mats Fors snubblade över en artikel om den svenske hjälten och diplomaten Harald Edelstam – vilket ledde till en film med Michael Nyqvist i huvudrollen, en biografi och i höstas utkom ”Natt över Oslo” som är första delen i en romantriologi.
– Jag är tvungen att berätta om Harald som stod upp för alla människors lika värde i alla situationer. 

Mats Fors har arbetat som journalist i Sverige och Finland i 30 år. De senaste åren har det främst handlat om historia; gamla hus och miljöer, historiska reportage och personporträtt. Hans research om den svenske diplomaten Harald Edelstam har blivit film, biografi och förra året släppte han romanen ”Natt över Oslo”, den första i en planerad trilogi.

Harald Edelstam är mest känd för att efter Chiles militärkupp den 11 september 1973 räddat ca 1300 chilenare och andra latinamerikaner undan Pinochet.

Hur kom det sig att Harald Edelstam fångade ditt intresse?
– Jag snubblade över en artikel om honom i Utrikesdepartementets tidning för 15 år sedan. Just då kändes Sverige väldigt tråkigt, så lagom – så mellanmjölk! Men så dök den här mannen upp som var precis det motsatta. En komplicerad, känslomässigt styrd person, som hatade auktoriteter, och gick långt för att rädda sina medmänniskor. Jag ringde min vän filmregissören Ulf Hultberg och sa ”Det här måste bli en film!”

”Svarta Nejlikan” med Michael Nyqvist i huvudrollen hade premiär 2007. Det är en biografisk film med fiktiva inslag som handlar om Edelstams tid i Chile. Mats Fors var nöjd med filmen, men långt ifrån klar med Edelstam. 2009 utkom biografin ”Svarta nejlikan: Harald Edelstam – en berättelse om mod, humanitet och passion”.

– Jag är väldigt nöjd med den boken, men undantaget för avsnittet som handlade om Norge. Det fanns många hörsägner men inte särskilt mycket dokumentation som jag kunde styrka berättelserna med. Vilket i och för sig inte är så konstigt: om du är med i en underjordisk motståndsrörelse för du knappast anteckningar över vad du saboterar, vem du likviderat och så vidare.

Kanske skulle en fiktiv roman baserad på Edelstams arbete i Oslo kunna sprida ett ljus över denna tid. Fors’ research mäter åtminstone 20 hyllmeter, vilket inkluderar drygt 100 timmar bandade intervjuer med människor som känt Edelstam. Ett stort stöd i processen har varit Edelstams familj, särskilt Haralds bror Lars Edelstam som blivit en god vän. Så material fanns det gott om.

Köp Mats böcker på AkademibokhandelnBokus, eller Adlibris

 

Mats Fors beskriver sig själv som en andra världskriget-nörd.

– För mig är det Den Stora Berättelsen. Allt finns: svek, hjältemod, brutalitet och ofattbara uppoffringar för en medmänniska. Det tog fram det absolut sämsta och bästa i människan. Men det krävs mod för att sätta sig in i brutaliteten för den hemsöker en i drömmarna. Särskilt det arbete jag gjorde för att sätta mig in i det som drabbade de judiska norrmän som deporterades till förintelsesläger.

”Natt över Oslo” är första delen i en triologi. När kan vi förvänta oss nästa bok?
– Det är ingenting jag vill stressa fram. Jag har bestämt att den ska få ta sin tid, men hoppas på publicering under hösten 2019.

Vad har läsarna haft för reaktioner på ”Natt i Oslo”?
– De har varit väldigt positiva! De har sagt att jag är bra på att berätta och att jag hittat en egen röst, att det är en historia med driv, en riktig bladvändare. Någon sa att hen bara skulle läsa två kapitel, men plötsligt var klockan fyra på natten och boken var utläst.

Bild: Mats Fors’ privatarkiv. På bilden ses Harald Edelstam, hans äldsta son Carl och hunden King. I bakgrunden ses fönstren till källaren på Hovfaret, huset familjen Edelstam hyrde i Oslo. När tyskarna stängde universitet i Oslo och började deportera studenter till förintelseläger i Polen gömde Harald ett tjugotal studenter i källaren och smugglade dem sedan över till Sverige.

Hur arbetade du med att ge boken rätt tidsmässiga känsla?
– Språket krävde stor avvägning. Det måste ge en tidskänsla utan att bli töntigt.
– Jag arbetade mycket med att boken skulle kännas autentisk. Det går ju inte att köpa en biljett till 40-talets Oslo. Jag är fast i Stockholm 2018, och för att kunna skriva måste jag rensa bort det. Det blir att läsa mycket, titta på bilder och journalfilmen. Lyckligtvis har norrmännen ett enormt intresse för andra världskriget, så det kommer böcker hela tiden.

Har du något annat på gång?
– Jag arbetar även med en novellsamling som ska bearbeta skrönor från min österbottniska hemstad. Det blir något helt annat, då får jag utgå från mig själv på ett annat sätt.

– Jag föreläser frekvent på Rotary. Det är slutna sällskap, men för den som är intresserad är det bara att höra av sig via min hemsida är det så ordnar jag en inbjudan. Jag har även en öppen föreläsning i Ekerö kyrka den 12 nov 2018.

LÄNKAR
matsfors.se
svartanejlikan.se

Köp Mats böcker på AkademibokhandelnBokus, eller Adlibris