För Victoria har intresset för djur och natur alltid varit stort. I slutet av 1990-talet bestämde sig Victoria för att spendera en sommar på en fäbod i Dalarna. Hon blev fast och ur det kom både kreativiteten och författarskapet.

Victoria Törnqvist är född och uppvuxen på landet, i det lilla samhället Björnlunda. Hon utbildade sig i Uppsala, läste kulturantropologi och tog en examen från kulturvetarprogrammet.

Trots att hon hittade en knutpunkt för sina intressen under sommaren på fäboden var vistelsen allt annat än enkel. Närheten till naturen och det djupa, genomgående miljötänket, som Victoria alltid brunnit lite extra för fanns där, men det var det extremt slitsamt. Det fysiskt, krävande arbetet var en utmaning och när sommaren väl led mot sitt slut var Victoria totalt slutkörd.

– Aldrig mer, sa jag, aldrig mer. Jag åkte hem och sov i tre dygn.

Victoria Törnqvist

Men det dröjde inte länge förrän abstinensbesvären växte sig stora. Till sist flyttade Victoria upp till Dalarna och började arbeta som skolbibliotekarie.

– Jag älskade det. Barn och böcker är de bästa delarna av skolan. Jag funderade länge på om jag skulle utbilda mig till skolbibliotekarie, men jag valde bort det för att skriva boken Fäbodliv.

Fäbodliv har bedrivits sedan medeltiden i främst Sverige och Norge, men även på Island. I Sverige har det varit vanligast i Dalarna och uppåt. Fäbodarna användes som sommargårdar i det gamla bondesamhället. Det var en spartansk boning belägen i skogsmiljö dit man tog sina djur på sommarhalvåret för att de skulle få vistas fritt i skogen.

Det var i huvudsak kvinnorna som bodde på fäboden med djuren på sommaren, då mathanteringen var kvinnornas ansvar. Arbetet var tungt, kvinnorna fick handmjölka, ysta och koka mesost över öppen eldstad. Fäbodkullans arbetsdag var lång och slitsam, men de som varit med om det tycks ändå upplevt det som en magisk tillvaro. (källa: http://kularkraft.se).

Precis som kvinnorna i det gamla bondesamhället föll också Victoria för det enkla och naturnära livet. Men det tog tid innan hon tillslut landade i Finnbo, en liten by vid vägs ände.

– Jag blev kär i fäbodlivet. Det tog tid innan jag landade, men jag hittade mig en man tillslut och nu bor vi här, i slutet av en 12 km lång grusväg tillsammans med sex värmländska får och en Norrbottenspets och jag känner mig väldigt rotad i Dalaskogarna.

Skrivandet har alltid funnits i Victorias liv. Hon kunde både läsa och skriva redan innan hon började skolan, som tio-åring skrev hon sina första dikter. Skrivandet har alltid varit en form av ventil, särskilt lyriken som har tillkommit i mörka stunder och helt drivs av ögonblickets behov och inspiration. Arbetet med fäbodböckerna är betydligt mer disciplinerat.

Första boken föddes efter den där sommaren på Prästbodarnas fäbod. Victoria dokumenterade hela vistelsen och ur den kom skriften Livet runt en fäbod och därpå följde även dokumentationen Fäbodliv som handlar om en småbrukarfamilj på en annan fäbod.

– Jag hade nytta av mina antropologistudier. Jag var ute och intervjuade ett 100-tal personer om hur det hade varit förr i tiden. Jag samlade ihop stoff, det är 18 år sedan nu. Sedan har det bara fortsatt på den linjen, det blev naturligt.

2016 nominerades Victoria till Lands stipendium för eldsjälar på landsbygden med motiveringen: ”Victoria förvaltar och lär ut en värdefull kunskap om vårt kulturarv till en ny generation… Victoria gör historien levande med sitt engagemang för gammalt hantverk och livsstil”.

Efter sin tid som skolbibliotekarie bestämde sig Victoria för att skriva en barnbok om fjällkon Tjärna. Hittills har det blivit tre stycken. De två första böckerna riktar sig till större barn, 7-9 år. Efter att de publicerats kom det fram en önskan om att det skulle finnas en bok även för mindre barn, så Victoria bestämde sig för att göra en bilderbok tillsammans med illustratören Anders Suneson.

Tjärna har ju funnits på riktigt. Hon var en speciell kalv redan från början. Hon utmärkte sig, lärde sig att öppna dörrar och tog sig in och där hon ville. Hon var så påhittig och företagsam.

Förlaget Tecknade Bilder tilldelade Statens Kulturråds litteraturstöd för bilderboken om Tjärna, och i Bibliotekstjänsts recension fick den toppbetyg: ”Med humor värme och med kärlek till djur och natur återges Tjärnas liv och leverne i bild och text. Den är en alldeles utmärkt bok för barn och vuxna att läsa tillsammans och den ger säkert upphov till många intressanta samtal och funderingar”(BTJ-häfte 18, 2015- Inger Lindberg).

I början av 2018 kom Robin rymmer ut, en barnbok för åldrarna 7-11 år som skildrar Robin som har ADHD, hatar skolan och blir retad. Han bestämmer sig en dag både för att ge igen och för att rymma. Det blir bitvis ett läskigt äventyr, men också ett äventyr som ger oväntad vänskap

Det kommande året har Victoria bland annat fått ett stipendium för att fortsätta dokumentera fäbodbrukare, men hon arbetar även med ytterligare en barnbok som handlar om en 7-årig tjej som älskar djur, och mest av allt önskar sig ett eget, men har en allergisk pappa.

– Barnböckerna önskar jag nå ut med i skolorna, jag tror att det finns mycket att känna igen sig i och jag hoppas framförallt Robin rymmer kan vara till stöd för någon som har det lite jobbigt i skolan.

När hon inte skriver i sitt lilla krypin, där överfulla bokhyllor samsas med nerklottrad poesi, dator och skrivare, anordnar Victoria små sammankomster och events på gården. Eftersom poesin är så pass svår att nå ut med har hon valt att göra den levande på andra sätt.

– Vi har en skogssamekåta där vi samlas runt elden. Det får plats ungefär 20 personer och är alltid lika uppskattat. Vi tar dit en trubadur och jag framför mina dikter muntligt. Poesi får en annan dimension när man ger uttryck åt den på det viset.

– Vid samekåtan har vi även anordnat familjedagar så att barn får prova på att tova och tälja. För jag har börjat ta vara på ullen från våra får. Jag är helt frälst. Det är ett magiskt material att arbeta med. Jag önskar verkligen att kreativiteten och det estetiska skulle få ta större plats i skolan.

Men skrivandet är min grundkreativitet, som jag nog inte skulle kunna leva utan.

Victorias hemsida

Victorias Facebooksida

Victorias böcker på Adlibris och på Bokus.

Anders Suneson, illustratören till böckerna om fjällkon Tjärna finns här.