Sveriges favoritpoddare och superentrepenör är nu också bokaktuell. Alexander Pärleros är framgångssagan med ett facit. I nya Framgångsboken delar han med sig av de bästa verktygen för att lyckas med sina mål. Han berättar varför pengar inte är samma som framgång och vad som är hans stora drivkraft.

– Jag gillar att ha så stora mål att folk skrattar åt en.

Grattis till boksläppet! Hur känns det att vara författare?

– Det känns svinkul. Det känns som att man har gjort något som man inte har sett naturligt att man skulle göra. Jag har dyslexi och det har därför legat ganska långt bort för mig att skriva en bok. Jag gör till exempel mycket Instastorys där många tycker om att kommentera min stavning. Så det känns kul att jag har skrivit en bok. Det har aldrig varit en självklarhet för mig, jag har lagt ner väldigt mycket tid men det har varit väldigt roligt. Det är tur att det finns rättstavningsprogram.

Du har ju redan en lång lista med meriter. Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag tror att för att man ska lyckas måste man vara en ”dreamer” och ”doer”. Jag är en ”dreamer” med stora mål, jag gillar att ha så stora mål att folk skrattar åt en. Kanske de tycker att jag tar mig vatten över huvudet, att det är nonsens, men sedan genomför jag dem. Jag är envis. Jag triggas av saker som folk ser som främmande och skrämmande för att de verkar långt borta. Jag tycker också det är viktigt att fråga om råd och våga lära sig av andra. Jag har lagt ner över 500 timmar på att intervjua personer på podden och ljudboken är fem timmar totalt i content. Att skriva den har varit en väldigt selektiv process.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av framgång som koncept?

– Jag har alltid varit intresserad av att utmana mig själv. Att vilja komma så långt i livet som jag bara kan. Om alla andra har gått åt ett håll så har jag istället kollat åt ett helt annat och tänkt, vad händer då? Jag har också varit intresserad av att lära mig av människor med andra erfarenheter än jag själv, det tror jag är extremt viktigt.

Vilka är de största framgångsmyterna enligt dig?

– Den största myten är definitivt att framgång skulle vara förknippat med pengar. Jag ser inte det som en koppling. Man kan ha pengar och ändå vara helt failure. En framgångsrik person är någon som lämnar världen lite bättre än när de kom hit, i stort som smått. Det kan vara en receptionist som får hundra anställda att trivas bättre på jobbet. Vi kan inte ta med oss pengar till himlen, helt ärligt tror jag inte att det finns en himmel eller helvete, det finns inte ett skit. Pengar är till låns. Det som gör en framgångsrik person är att man är kärleksfull, driven, positiv och ödmjuk. Har man jättemycket pengar utan att göra något bra är man tvärt om, mer egocentrisk. Just i det tänket är väldigt många fast.

Vilket var ditt främsta framgångsknep för att skriva den här boken?

– Att vara en ”doer”. Att sätta upp tydliga mål. Från att ha ett stort mål, som att jag ser boken framför mig i bokhandeln, till att dra ner det i delmål, som att ha ett färdigt manus. Förra juli bestämde mig för att skriva hundra A4 sidor, det delade jag upp till tre sidor per dag i trettio dagar. Det viktigaste var att fokusera, att checka av en lista varje dag, inte kompromissa och bara göra hela tiden. Sedan har jag skrivit om och redigerat manuset, men det viktigaste var att komma igång. Hela semestern satt jag därför fokuserat och skrev.

Hur ska du toppa det här? Är det större att bli pappa?

– Verkligen, det känns jättestort även om det är helt olika saker. Att få ge ut en bok känns jättestort inom den genren och det är både större och mindre än att bli pappa, det är två helt olika genrer. Det ska bli svinhäftigt att få bli pappa, jag ser fram emot det nu, den känslan är betydligt större än en bokrelease.

© Fotograf Peter Knutsson