De senaste åren har hasardspelen vuxit kraftigt i popularitet runt om i världen. Inte minst i Sverige där det i skrivande stund har 86 stycken spelbolag aktiv svensk spellicens. Men spel om pengar är en flera tusen år gammal aktivitet. I denna artikeln presenterar vi några böcker för den som vill utvidga sina kunskaper om spelandet.

Idag går det att spela allt från klassiska kortspel till att pröva lyckan på moderna spelautomater på nätet. I takt med att spelbolagen har börjat etablera sig online, har spel om pengar blivit bra mycket mer avdramatiserat i stora delar av världen. Inte minst här i Sverige, där staten numera har avskaffat sitt spelmonopol.

Men spel om pengar är långt ifrån någon nyhet. Flera tusen år innan spelbolagen tävlade om sina kunder genom att erbjuda free spins online, kastades tärningar i vinstsyfte. Och innan dess var det benknotor som gällde. 

För den som är intresserad av att förkovra sig i hasardspelens historia, presenteras här några böcker att börja med. 

Roll the Bones (David G. Schwartz)

Vilka som är de första hasardspelen är en svår fråga att svara på. Spel om pengar har i princip funnits lika länge som det har funnits som monetära system. Och innan dess spelade man av vidskepliga skäl för att förutse vad som komma skall. Det är under denna förhistoriska era som  David G. Schwartz tar avstamp i sin moderna klassiker Roll the Bones.

Titeln är en anspelning på att man innan tärningarna var uppfunna, istället kastade benknotor med exakt samma princip. Resultatet kunde utläsas i vilken sida som visades uppåt. För cirka 5 000 år sedan valde någon att slipa till benbitarna och numrera de olika sidorna – vips var tärningen född. 

David G. Schwartz följer sedan tärningens historia fram till dagens moderna spelarenor med fokus på Las Vegas. En underhållande och intressant läsning för den som verkligen vill sätta sig in i den populära kuben.  

A History of Playing Cards and a Bibliography of Cards and Gaming (Catherine Perry Hargrave)

Med sina 500 sidor är Cathrine Perry Hargraves djupdykning i spelkortens historia nästan lika lång som sin otympliga titel, men låt dig inte avskräckas av dess omfång. Den informativa och underhållande texten bryts nämligen av med 1 462 fotografier på historiska spelkort. 

Precis som med de första tärningarna är det svårt att säga exakt när den första kortleken kom till världen. Enligt Hargrave kan det antingen ha varit någon gång i Kina under 800-talets Tangdynasti, men det finns också teorier om att redan de gamla romarna spelade med någon typ av förlaga. 

Slot Machines: A Pictorial History of the First 100 Years of the World’s Most Popular Coin-Operated Gaming Device (Marshall Fey)

Det finns en uppsjö av böcker om slotspel och nästan alla handlar om hur man ska spela för att vinna. Den som är mer intresserad av den populära spelmaskinens historia gör bättre i att spana in denna pärla.

Precis som titeln indikerar är detta en bildbaserad bok, men här finns också en hel del matnyttig information. Författare Marshall Fey inleder sin bok med Charles Feys (en gammal släkting?) skapande av den första “enarmade banditen” Liberty Bell år 1898. För att sedan vandra fram till de digitala spelmaskiner som börjades konstrueras redan på 70-talet.