Deckare är oftast fyllda av action, dramatik och en och annan bråkig polis. Före detta polisen och författaren Pontus Wikner skriver deckare med drama och action men som också porträtterar polisarbetet trovärdigt. Mycket av händelserna i hans tre böcker om polisen Gibson har han själv varit med om – och det märks på så väl språket som handlingen.

Polis som var på plats efter Palme-mordet, en del av utredningen kring Da Costa-fallet och utreder skrämmande mordfall är som taget från en bra deckare. Och det är det också, från Pontus Wikners böcker. Vad som gör de bättre än bara bra är att han själv har upplevt det och skriver om det med ryslig trovärdighet.

– Jag vill skriva deckare på ett sätt som visar hur polisyrket är på riktigt men ändå behålla spänning. Eftersom att polisyrket är mycket spännande som det är så går det väldigt bra att få med båda, säger Pontus Wikner.

I 13 år jobbade han som polis i både Stockholm, Uppsala och Sandviken. Som polis hann han vara med om en hel del. Pontus Wikner berättar att när första boken skrevs så var det mycket som ville komma ut. Efter åren i yrket beskriver han det som att han samlat på sig en ryggsäck. Böckerna blev ett sätt att ”haka av sig”.

Pontus Wikner har jag jobbat som polis i 13 år – nu skriver han deckare inspirerade av polisyrket.

Det är inte ovanligt att poliser i deckare, både i böcker och filmer, är problematiska. Ett alkoholmissbruk, en trasig familjesituation och en hel del machokultur. Pontus själv väljer bort böcker och filmer där poliser beter sig på det sättet. Men ibland hamnar han framför TV när en sådan deckare kommer på.

– Det blir problematiskt när ungdomar tittar på deckarna och tror att det är så det ser ut i polisyrket. De kanske tror att det är sant. Det i sin tur kan leda till att ungdomar inte söker sig till yrket – vilket är tråkigt.

Pontus Wikner har aktivt arbetat med böckerna för att de ska gå ifrån den stereotypiska bilden av den manliga polisen. Att inte glorifiera våld eller machokulturen tycker han är viktigt. Med två döttrar och tunga erfarenheter i bagaget från åren som polis är det inte svårt att se varför.

Låsta lusthus är tredje boken i serien om polisen Gibson.

Det blev tre böcker om polisen Gibson som utreder och löser mord i Sverige. Gibson är ensamstående och lever för sitt jobb, något Pontus förklarar är vanligt inom polisyrket. I första boken ”Löparen” rånas en penningdepå på sju miljarder kronor och Gibson är en del av utredning – också här taget från verkliga livet.

”Hur är det möjligt att råna Sveriges största penningdepå så enkelt? Förvaras verkligen sju miljarder utan vare sig larm eller annan övervakning? Läcker polisen uppgifter till media? Hur korrupta kan poliser bli?”, skriver Pontus Wikner om första boken ”Löparen”.

Resterande böcker i trilogin om polisen Gibson kan läsas fristående även om läsupplevelsen blir bättre att läsa de i kronologisk ordning. Andra boken heter ”Öppna spår” och den tredje ”Låsta lushus”. Alla kusligt bra och spännande.

Sugen på att läsa Pontus Wikners deckare? Här hittar du alla tre böcker.