Med sina illustrationer och målningar vill hon förmedla en känsla till betraktaren. Även om Linda Bedwall illustrerar för barn – vänder hon sig även till de vuxna, för att med sina bilder komplettera den historia som texten berättar.

– Där känns det verkligen som mina illustrationer gjort nytta.

 

Hur kommer det sig att du började teckna och skapa?

– Jag flyttade från Finland till Sverige, söder om Göteborg när jag var åtta år. Jag gick konst och design på gymnasiet och där fick jag lära mig olika tekniker men det började egentligen tidigare då min mamma satte en penna i min hand, jag var väl runt ett år. Jag är självlärd. Det har varit tufft och har krävt mycket disciplin. Jag har suttit och skissat anatomin, ljust och skugga, under flera timmar i sträck, det var inte alltid roligt men nödvändigt.

Du illustrerar barnböcker – hur kommer det sig?

– Jag tycker om det. Jag tycker om färgerna och att de är glada. Det är roligt att kunna säga något med mina bilder både till en helt ny generation men också till de vuxna. En av böckerna jag har illustrerat har varit tvåspråkig, där känns det verkligen som mina illustrationer gjort nytta. För mig är det viktigt att vi håller ihop, det spelar ingen roll var man kommer ifrån. Det går alltid att hitta en gemensam punk.

Linda finns på Facebook.

Du målar också – vad betyder det?

– När jag målar på canvas eller på träd, så är det mer som en mental process, man ska vara ”in the zone” då, några koppar kaffe och bra musik är en stor del av födan under en sådan dag. Det är en fin känsla när en tavla är klar, och bäst av allt – när någon köper tavlan och den kan få liv på någons vägg.

Vilken är den största skillnaden mellan illustrationer och canvas?

– När jag illustrerar handlar det mycket om att förmedla hur karaktären i boken eller spelet mår, är som person, och tycker om att klä sig. När du läser en text tycker jag att illustrationerna kompletterar den. En illustration säger mer än texten. Som sagt, canvas är på ett annat sätt, för mig.

Hur går det till när du arbetar?

– Jag skissar nästan alltid upp mina idéer. Det är så kallade ”thumbnails” som går väldigt snabbat att göra. Sen tar man det vidare och gör mer detaljerade skisser som jag visar för kunderna. Tycker de om min tanke? Är det här något vi ska gå vidare med? Jag skissar dessutom ofta flera olika versioner för att se vad som passar det jag vill förmedla? Jag försöker bli klar relativt snabbt. Ofta är det idéen som först kommer upp som är bäst. Ibland kan det vara svårt att lita på det och ibland får man chansa. Vissa gånger blir det helt enkelt inte bra men då har man lärt sig något, och viktigaste är att det blir klart.

Du missar väl inte att kika in på Lindas hemsida?

Finns det något du inspireras av?

– En person som jag inspireras av är Frank Frazetta. Hans bilder är väldigt dynamiska och har väldigt bra anatomi. Det är som att det som händer i bilden rör på sig. Det finns en kraft i det som händer. Annars hittar jag inspiration i andra böcker och andra spel.

Jag vet att du arbetar hemifrån, hur funkar det?

– Jag bor i en liten lägenhet där den ena delen av lägenheten fungerar som arbetsyta och den andra sover jag på. Det funkar men det är ofta världens kaos, speciellt om jag ska ha utställning. Då låter jag att ligga framme för att se vad som passar ihop, har de här samma stil, eller ska jag dela upp dem? Men jag försöker att hålla det fint och rent, det är viktigt tycker jag.

Berätta om när du ställde ut i Gislaved?

– Det var konstrundan i Gislaved. Det var en bra helg och jag fick ut många bilder och hade ungefär 100 besökare varje dag. Människor uppskattade det jag gjort. Det var folk som inte kände till mig sen innan som kom fram och berättade att de tyckte om mina målningar. Det var en bra erfarenhet att vara på plats och höra folks åsikter. Det var många som fick sig en tankeställare när det kommer till robotar, då många av mina målningar föreställde det.

Vill du se mer – besök Lindas Instagram.

Livet som konstnär är tufft, hur motiverar man sig själv?

– Det har varit ett tufft år. Det är verkligen inte lätt och ibland vill man nästan ge upp. Då tänker jag att det här är någonting jag måste göra, det finns berättelser jag vill berätta, saker jag vill visa och tankar jag vill sprida. Jag försöker hålla en god attityd och fortsätter framåt.

Jag vet att du även håller i utbildningar – varför är det viktigt tycker du?

– Att måla är som mental träning, det är bra för hjärnan. Man behöver inte vara bra på det, man behöver bara ha roligt. Det är många som säger att de inte kan rita/måla men det kan alla. Det är bara det att många vuxna har glömt bort hur man gör det. Det är viktigt att kunna skissa och rita eftersom det talar alla språk, jag har hört att till och med hjärnkirurger målar upp under operationen så att alla i teamet förstår hur man ska gå vidare.

Hur ser andra delen av 2018 ut?

– Jag kommer att ha utställningar i Gislaveds kommun 1-27 September i Smålandsstenar bibliotek, 1-30 Burseryd bibliotek med fantasy och robot tema. Hittills har jag illustrerat tre böcker som finns ute nu. En av dessa är ”Sex nycklar till sex portar”. Den kommer ut i höst. Den tvåspråkiga boken ”Launa Kauna och Ragnar” som jag berättade om, är på arabiska och svenska, den blev klar tidigare i år och var den första boken jag illustrerade.

Linda finns även på LikedIn.