Maths och Mikael. Foto: Fanny Degerfelt

Nördarnas mecka växte fram när en akademiker, en programmerare, en civilingenjör och en brevbärare möttes i en science fiction-förening. Det är idag en mötesplats där personalen brinner för vad de gör.
– Våra kunder litar på oss. Därför är de villiga att handla här fast vi inte är billigast.

Science Fiction-bokhandeln sträcker sig tre våningar i det gamla huset på Gamla Stans turiststråk, och mellan våningarna hänger både en kristallkrona och en enorm Xenomorph (från ”Alien”-filmerna.) Butiken har legat i sina nuvarande lokaler på Västerlånggatan 48 sedan 1996, och är ett måste för den som tillhör ett fandom, eller som bara vill titta på fina saker. Här finns alltifrån filmer, spel och rollspel, till kläder, till muggar, leksaker, och samlarobjekt. Men mest av allt finns här böcker.

En kund tittar på skyltningen. Foto: Fanny Degerfelt

Maths Claesson, som är VD och delägare, är en av Science Fiction-bokhandelns grundare. Fröet till Science Fiction-bokhandeln såddes redan på 80-talet. Det började med Skandinaviska Föreningen för Science Fiction som hade en postorderverksamhet och beställde fantasy och science fiction-böcker från England och USA. Idéen föddes om att göra en egen butik, men att starta en så nischad verkade helt knäppt.
– Alla frågade oss ’hur tänkte ni?!’

Men det visade sig att faktiskt gick att tjäna pengar på deras intresse.
– Innan hade jag bara ’boklön’, berättar Maths. Jag fick böcker för mitt arbete. Men plötsligt kunde jag ta ut riktig lön.

Det är viktigt för dem att erbjuda något extra. Butikerna besöks av författare, de har spelkvällar, dagar då utklädda personer får rabatter.
– Det ska hända saker! säger Maths.

Framöver är det firandet av Harry Potters födelsedag, den sista juli, som är det stora.
– Harry Potter-fansen är nog vårt mest involverade fandom. Men Star Wars och rollspelare är andra stora grupper, vilket visas i vårt sortiment.

När vi ska prata om hur Science Fiction-bokhandeln tänker kring sitt sortiment hämtar Maths sin kollega Mikael, som arbetar med inköp.
– Vi träffar representanter från de stora förlagen i USA och England, berättar Mikael. Kända författares verk och omtalade titlar är förstås alltid intressanta, men vi går också på omslag och genre. Hur säljer mörk fantasy eller hård scifi just nu? Vad kommer våra kunder tycka om? Det är svårt med okända författare, men vi vill ju bygga upp författarskap.

Trollstavar från ”Harry Potter.” Foto: Fanny Degerfelt

– När det gäller skyltningen lyfter vi fram både saker som säljer och saker vi gillar – det känns oseriöst annars. Personalens tips  är viktiga, och vi får anstränga oss för att hänga med kunderna. Här räcker det inte att ha läst Tolkien.
– Vi är dock inte centralstyrda, de andra butikerna har mycket input. Till exempel säljer de mycket urban fantasy nere i Malmö eftersom personalen har ett stort intresse för det, så då är det självklart att de får ta in det!

Science Fiction-bokhandeln säljer inte bara böcker, här finns actionfigurer, kläder, spel (vad sägs om ett Game of Thrones-monopol?), rollspel, muggar, warhammer-färger och diverse samlarobjekt (Harry Potter-trollstavar från Harry Potter eller en matrjoskjaadocka med Miyazakifigurer.)
– Det gäller att ha bra balans! säger Mahts. Det ska ju främst vara en bokhandel.
– Men vi vill ha allt som inte är verkligt.

– Vår genomsnittliga kund är 20 till 30 år gammal, har eftergymnasial utbildning, men det är väldigt blandat, säger Maths. Det har dock blivit ganska mainstream, att vara intresserad av fantasy och sci-fi är inte lika ”skamligt.” Många av våra ursprungliga kunder har blivit lite äldre nu, men de tar med sina barn. Varje vardagsmorgon när vi öppnar kommer det in några pappor med barnvagn, det slår aldrig fel.

Trots att internetbokhandelns intåg tvingat ner många bokaffärer på knäna, är det inte något som märks nämnvärt här.
– Tolv procent av vår försäljning kommer från vår egen e-handel.
– Vi har duktig, kompetent personal som brinner för det vi säljer. Utan dem vore vi körda! säger Mahts. Hit kan en komma och få tips, eller bara prata med någon som har samma intressen. Det gör att folk handlar hos oss trots att vi inte är billigast. Våra kunder litar på oss, och vill att vi ska finnas kvar.

 

Science Fiction-bokhandeln rekommenderar

Ulysion Fire – Alastair Reyonlds
Den är rolig, välskriven rymdopera. Det sker mystiska mord på en rymdbas, och (kommissarie Dreyfuss?) måste undersöka. Dessutom ruttnar basen inifrån. Den andra boken i en serie, men den går att läsa fristående.

Ta del av fler berättelser om bokhandlar och författare på I Bokhandeln