Det krävs hårt arbete för att lyckas som författare. Karin Sallander om någon vet. I 21 år levde hon med Aspbergers syndrom utan att få diagnosen. Efter att ha plöjt världens litteraturskatt, gått flertalet skrivarkurser och med en kreativitet som aldrig sinar släpper hon nu sin andra bok, den historiska romanen Rening genom tiden.

Författaren Karin Sallander skriver fantasy, det har hon gjort sedan hon var 14 år och började med fanfiction. Då lät hon karaktärerna i  J.K. Rowlings magiska böcker om Harry Potter, ge sig ut på nya äventyr. 

I Rening genom tiden möter vi den unga piratkaptenen Elizabeth Roberts som varit död sedan 1738 men inte finner frid. Vi möter också den unga, trasiga, författaren Daniel Winslow, som lever i London 100 år senare och plågas av minnen och sina egna demoner. Mötet dem emellan blir en resa i personlig utveckling, genom tiden, för att hjälpa varandra att finna rening och gå vidare.

– Karaktären Elizabeth kom till mig redan när jag var 15 år. Då såg jag bara plötsligt för mitt inre en ung kvinna ståendes i fören av ett piratskepp och tänkte direkt, vem är hon? Vad är hennes historia? säger Karin Sallander.

En inspiration till senaste boken har varit Georges Remi, alias Hergé skaparen av Tintin, som ofta har influenser av det övernaturliga och exotiska platser. Skrivandet har gett Karin Sallander möjligheten att utveckla sitt intresse för England och Karibien och så har hon fått lära sig massor om hur skeppen på 1700-talet var uppbyggda för att kunna skapa autenticitet.

Karin Sallanders historiska roman tar dig med på en spännande resa genom tid och rum. Här kan du beställa boken.

Karin Sallander har alltid fascinerats av det historiska, det mystiska och gärna blandat med lite skräck. Liksom förebilden Stephen King funderar hon ofta över om det finns mer än ögat kan se.

– Jag får en kick av att skriva skräck, av själva känslan att vara med om något läbbigt utan att för den sakens skull själv vara i fara, säger hon.

När Karin Sallander var 17 år gammal insåg hon att det finns människor som försörjer sig på att skriva och att det innebär att hon skulle kunna göra det också. Hon läste distanskursen Lär dig skriva deckare på Västerbergs Folkhögskola i Gävle med  bland annat komikern och författaren Hans Carstenssen som lärare. Inspirerad av Agatha Christie nedtecknade hon sin första deckare i ett kollegeblock.

– Jag saknade helt uppfattning om förlagsbranschen på den tiden. Någonstans hade jag en idé om att det bara skulle vara att skicka in anteckningarna och sedan skåla i champagne, skrattar hon.

Det blev tack men nej tack ett flertal gånger men Karin Sallander vägrade att ge upp sin dröm och fortsatte att skriva. År 2016 gick hon för första gången skrivarkurs hos Kim Kimselius, författaren bakom bland annat Tillbaka till Pompeji som sålde 11.000 exemplar på en vecka. Under kursen arbetade Karin Sallander med manuset till den novellsamling som kom att bli hennes debut, Världsberättelser.

– Jag fick enormt många värdefulla tips av Kim Kimselius, bland annat att skumma igenom texten utan att fastna vid detaljer och att låta den vila ett par veckor, säger hon.

Karin Sallanders debuterade med novellsamlingen Världsberättelser, en sagosamling från hela världen. Beställ boken här.

I höst håller Karin Sallander en kurs på Folkuniversitetet i att skriva skräck. Där får deltagarna inspiration till att bygga en effektiv historia som skrämmer vettet ur läsaren. Den som vill utveckla sin förmåga att skriva skräck kan läsa mer och anmäla sig via länken här.

På ritbordet ligger alltid minst 3 pågående projekt. Nu skriver hon bland annat den fristående uppföljaren på Rening genom tiden där vi återigen får följa karaktären Daniel Winslow, men nu i en annan miljö. Eventuellt blir det även en trea med vampyrtema. Även karaktären Elizabeth Roberts kommer att återkomma i ett eget verk framöver. Den boken handlar om livet före Elisabeths död. Den är skriven i dagboksform och skildrar en labil och trasig kvinna som försöker hantera arvet efter sin far som var sjökapten precis som hon.

Litteraturen, fantasin och kreativiteten har alltid varit Karin Sallanders livlina. Hennes skolgång var inte lätt och först vid 21 år ålder fick hon diagnosen Aspergers syndrom. Nu är hon glad att hon har klarat sig såhär långt.

– Folk har aldrig trott på att jag kan bli något och så har jag lyckats med att ge ut flera böcker, hålla skrivkurser och föreläsningar. Min förhoppning är att fler ska känna att allt är möjligt oavsett vem man är, bara man hittar rätt nycklar, säger Karin Sallander.

Följ Karin Sallanders spännande resa genom författarskapet på Facebook.