Efter en timme på gymnasiet bestämde sig vissångaren och författaren Torbjörn Johansson från Halland för att hoppa av och ta klivet ut i världen. Berättelsen som följer är ett liv fyllt av upptåg som påminner om Jonas Jonassons romankaraktär i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

 – Jag drivs av en nyfikenhet och en lust att berätta. Tidigare var det mest vid spelningar, men överallt där responsen varit stark från publiken har det känts som en höjdpunkt i mitt konstnärskap, säger han.

Efter ett par år av diversearbete tog äventyrslusten över. Australien sökte arbetskraft och betalade resan för den som hade adressen fixad. Torbjörn Johansson packade fiolen och liftade i tre månader ner till Genova, Italien.  Där klev han på det vita passagerarfartyget från Flotta Lauro. En månad tog resan tillsammans 2000 andra passagerare i tredje klass, mestadels tyskar, greker och malteser. Ombord fick de lära sig engelska och australiensisk statskunskap. I första klass spelade orkestern, under däck stod Torbjörn Johansson för underhållningen på sin fiol. Den 24 november 1964 lägger fartyget till i Melbourne. Det är Torbjörns 20:e födelsedag och han firar på finbiograf med plysch, röda mattor och dåtidens storfilm Så vanns vilda västern.

– Det var i Melbourne när jag började spela vid svenska sjömanskyrkan jag insåg hur mycket jag lärt mig av att lyssna på mycket visor på radion, säger Torbjörn Johansson.

Musicerandet var fortfarande en sidosysselsättning till fler diversearbeten. Efter två år mönstrade han på ett svenskt fartyg som körde runt Australien och upp till Singapore. En midsommar la de till vid en hamn i Penang, Malaysia och reste en midsommarstång på däck. Skepparn gav alla 38 gubbar av 16 nationaliteter, ledigt över dagen. 

– Vi åt och drack och körde lekar runt stången. En elektriker på gitarr och så jag på fiol. Jag kan tänka mig att de som stod på stranden undrade vad vi höll på med, skrattar Torbjörn Johansson.

Författaren och vissångaren Torbjörn Johansson skriver om vardagens mysterier; Bokus.

Tillbaka i Sverige var det dags att läsa in de missade gymnasieåren på folkhögskola. Detta i en tid då ’68-rörelsen var som starkast. Torbjörn Johansson minns stormöten och politiska diskussioner. På kvällarna, visklubbar på studentnationerna där riksdiktarnas elit uppträdde; Fred Åkerström, Cornelis och Alf Hambe. Deras berättande inspirerade och efter en tid började han bekanta sig med andra som också musicerade. 1969 gick Torbjörn Johansson med i föreningen Visans vänner och började spela sina första egna program, mestadels med låtar av Nils Ferlin, Evert Taube och Dan Andersson. Det ena ledde till det andra och 1970 flyttade han ihop med en tjej och fick en dotter. De turnerade och levde sedan ihop under 20 års tid. 

– Det var en intensiv tid med ibland uppåt 500 program per år. Mestadels i Sverige men även i övriga norden och fem turnéer i USA, runt svenskområderna i Minneapolis, säger Torbjörn Johansson.

Efter åren på turné fick han det ärofyllda uppdraget att för landstingets räkning rädda kvar kulturarvet efter Halländska visförfattare. Han reste runt i länet, gjorde intervjuer och tog fotokopior på handskrivna visböcker vilket resulterade i boken Halländska visor. I samma veva kom han över brevkorrespondens från en sjöman som beskrev livet i Amerika på 1890-talet. Boken Breven hem var så gripande att Sveriges Radio beslutade att göra en programserie med Torbjörn Johansson som inläsare. 

År 1990 tog han anställning på Musik i Halland, numer Kultur i Halland, där han sedan arbetade fram till pensionen.

– Jag blev byråkrat. Det var ganska roligt faktiskt. Dels fick jag månadslön vilket jag aldrig haft förut, men framförallt fick jag hjälpa andra att komma ut och spela, säger han.

Ett liv av äventyr till trots, Torbjörn Johanssons senaste bok, Vardagsfunderingar från en utkant är inte några memoarer på 1000 sidor. Den är en samling korta texter och en lek med orden. Baserade på minnen och iakttagelser av det som sker här och nu.

Vardagsfunderingar om tillvarons absurditeter ur ett halländskt kustperspektiv. Humor och allvar i en salig blandning. Beställ boken här.

– Jag tänker mig att läsaren liksom jag sitter vid ett köksbord och funderar över livet. Vi ser på tillvaron på olika sätt, drar poänger som inte andra gör. Jag hoppas att vissa passager ger ett litet leende eller ett skratt. Den passar utmärkt som dassbok, säger Torbjörn Johansson. Du som vill beställa boken hittar den här på CDON eller genom att maila författaren själv på 034694420@telia.com

– Jag är väldigt glad att jag har gjort de här resorna och även för tiden som artist. Jag har fått berätta mina och andras historier och det betyder allt, säger Torbjörn Johansson.