”För mig är respekten för den enskilda människan central. Jag sitter inte på höga hästar och vet vad människor behöver. Eller vad de bör tänka eller göra.”

Ett citat från boken

Berätta om din bok?
Det är en bok om förändringsarbete som kombinerar systemiskt tänkande och andra tänkvärda idéer med metoder och synsätt från Neuro-Lingvistisk Programmering (NLP) tillsammans med ett stort antal metoder som kan användas i praktiskt förändringsarbete. Boken vänder sig till alla som är intresserade av förändringsarbete, såväl nybörjare som mer erfarna. I boken förmedlas en vidareutveckling av metoden Att göra sammanhangsmarkering.

Hur kom boken till?
Boken kom till genom att jag blev uppmanad att skriva en ytterligare bok och efter att ha gått och tänkt på det ett tag kom jag fram till att jag skulle skriva en bok som sammanfattar hur jag tänker och gör som psykoterapeut och handledare. Jag bestämde mig tidigt för att boken skulle vara personligt skriven, lite grann som motvikt till mycket annat som idag skrivs och diskuteras när det gäller förändringsarbete, behandling och psykoterapi.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Allt sedan tonåren har jag haft ett behov av att formulera mina tankar i skrift. Det har gällt olika saker. Min uppsats på Socialhögskolan resulterade i min första bok (1977) och sedan dess jag ensam eller med medförfattare givit ut sex titlar. Centralt i mitt författarskap är att vara ifrågasättande och utforskande.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
De flesta vet och uppskattar att jag tycker om att skriva. Just den här boken säger många är den bästa jag har skrivit.

Klicka på bilden för att 
hitta boken på Bokus!

Skriver du på något nytt nu?
Nja, inte direkt, men jag har några idéer som kanske resulterar i en ytterligare bok.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Var tydlig med vad som skall förmedlas och till vem. Ordna ett mentalt och tidsmässigt utrymme för skrivandet. Och acceptera att det alltid tar mer tid än vad man tror.

”Så skönt att det har kommit ut en bok som är annorlunda, radikalt annorlunda. Boken vittnar om Hardy Olsons mångåriga erfarenhet och stora kreativitet. I boken lyckas han kombinera hands-on med icke-vetande och nyfikenhet.”

Mikael Johansson
Socionom, Handledare
Leg. psykoterapeut

Varför ska man läsa din bok?
För att på ett begripligt sätt ta del av kärnan i det systemiska tänkandet ihop med att NLP sätts in i ett seriöst sammanhang, tillsammans med att förhoppningsvis bli inspirerad av olika idéer och tankar som jag har.

Vad gör du när du inte skriver?
Arbetar som psykoterapeut och handledare, umgås med familj och vänner och lyssnar på musik och läser.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Jag hoppas att studenter på högskolor och andra lärosäten läser boken som en motvikt till det som idag dominerar fältet och att mer erfarna personer läser boken för att tänka till och kanske tänka nytt.

”Detta är en välskriven och intressant bok. Dessutom lättläst och begripligt uppbyggd. Många som bedriver behandlingsar-bete och går i handledning kommer att ha både glädje och nytta av den och rekommendera den till andra.”

Carl-Otto Bergqvist
Auktoriserad socionom
Handledare