Berätta om din bok!

En berättelse hur fyra grabbar i 12 årsåldern ”hamnar” i vikingatiden under sin första sommarlovsdag genom en grottgång. Kommer via en båtfärd till Svearnas huvudstad ”Birkö”. Träffar jämnåriga kamrater som de tillsammans med upplever några spännande dagar i ”vikingaanda”. Återfärden till nutid, som måste ske mycket hastigt, blir mycket dramatisk via en flotte till det framtida Stockholm. Berättelsen kommer igång efter ”36 års vila”, mycket beroende av nyfikna och vetgiriga tonårsdöttrar till de fyra grabbarna i boken. Det hela slutar med en återkoppling till den grotta där ”allting började”, vilket möjligen talar för en eventuell uppföljare av boken.


Hur kom boken till?

Mitt vikingaintresse och den möjlighet att skriva om grabbar som befinner sig i gränslandet mellan barn och vuxen. De kan ta egna beslut och är ganska självgående. Har inte krav på att ta något djupare ansvar i samhället, utan tid finns för upplevelse och äventyr. Samtidigt känns det bra att skriva om samma fyra grabbar som fanns i min tidigare bok, ”Spångby SK från grusplan till cupfinal”. En av dessa är min son och de andra känner jag väl. Alla fyra är fortfarande mycket nära vänner.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Tidsresan är ju en ofta förekommande fenomen inom litteraturen. Tyckte att den skulle fungera väl i den här berättelsen. Framförallt närheten till det forna Birka som låg på Björkö. Gåseborgs fornborg, som ligger nära Hässelby, hade sannolikt historiskt koppling till Birka. Spångby, som är ett fiktivt samhälle, är mycket likt Hässelby. Den största skillnaden är att Spångby har en direkt tågförbindelse med Stockholms centralstation. Berättelsen börjar ju vid Spångbergets fornborg som mycket väl kan vara Gåseborg. Slutet hade jag klart för mig tidigt. Det skulle sluta med en krasch med en flotte vid den nya huvudstaden, Stockholmen. Det mitt i mellan fick växa fram under processen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har väl fortfarande en fantasi som kanske ger min kreaktivitet lite näring. Kul med lite ficten! Är fortfarande nyfiken på det mesta. Kanske dags med något annat ämne.

Skriver du på något nytt nu?

Inte just nu! Men kanske något senare om våra livsstila. Får plocka fram kunskaper från min 35 åriga yrkesverksamhet inom allmänmedicin-och idrottsmedicin.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Tro på dig själv. Skriv boken så alla förstår.

Varför ska man läsa din bok?

Uppleva lite spänning och tidsflykt.

Vad gör du när du inte skriver?

Arbetar som läkare 2 dagar i veckan. Tränar regelbundet med gym. och powerwalk. Spelar golf undersäsong.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla grupper naturligvis. Kanske ungdomar och vuxna med barnasinnet kvar uppskattar boken mer.