”Soft touch”, hårda pärmar eller varför inte lite guldfolie? Det är mycket arbete och känsla som ligger bakom formgivaren Ann-Sofie Hammarström Östergrens verk. Att göra en bok som ska förmedla det författaren vill berätta är utmaningen – och det brinner hon för att lyckas med.

Ann-Sofie Hammarström Östergren började jobba i grafiska branschen redan 1978 i sin fars tryckeri. Där gjordes sättning av bl.a. böcker och hon kom igång med formgivningen.

– Hemma doftade det av trycksvärta och papper, eftersom pappa startade upp sitt tryckeri i vår källare, säger Ann-Sofie Hammarström Östergren.

Bokomslag med inslag av folie och lack.

Att formge böcker är mycket mer än ett vackert omslag. Det handlar om helheten, både pärmar och boksidor. Omslaget är bokens skyltfönster och inlagan förmedlar författarens budskap. Att författaren blir nöjd är naturligtvis viktigt.

– Jag blir ofta kontaktad av författare som vill ge ut sina böcker själv. Då börjar jag med att läsa igenom boken så mycket som jag anser behövs. Det händer att författaren har egna bilder och egna tankar kring hur boken ska se ut. Ibland får jag fria tyglar och det är såklart jätteroligt men ofta finns det som sagt bilder att utgå ifrån. Sen sätter jag igång!

Ann-Sofie Hammarström Östergren jobbar inte i en speciell stil utan gör ”aldrig en sak två gånger”. Bland omslag hon gjort finns minimalistiska illustrationer, färgglada penseldrag och kraftfulla bilder.

Ett axplock av böcker med mjuka pärmar som Ann-Sofie Hammarström Östergren har gjort.

För Ann-Sofie Hammarström Östergren är att göra böcker mer en passion än ett yrke. Inspiration hittar hon var än böcker finns.

– Böcker, bokhandlar och bokhandelskatalogen inspirerar mig. Det är roligt att se vad som händer i bokomslagsbranschen. Böcker är ju det absolut bästa jag vet. Ibland kan jag gå in i en bokhandel och bara ta på böcker och det har hänt att jag köpt en bok bara för att den känns rätt i handen.

Just nu driver hon företaget ”Lilla blå tornet” och dit är alla författare och förlag välkomna att höra av sig. Ann-Sofie Hammarström Östergren beskriver sig som människovänlig och säger att hon gärna förklarar hur allt går till – från början till slut – om någon har frågor.

Har du ett omslag du längtar efter att göra?

– Inget specifikt omslag, jag tycker allt är roligt, men i framtiden skulle jag vilja göra fler böcker med bilder, foto. Kanske också böcker jag kan göra illustrationer till.

Är du nyfiken på att se mer av Ann-Sofie Hammarström Östergrens böcker? Eller kanske ingå ett samarbete med henne? Här hittar du hennes hemsida. 

Yvonne Frank Månsson på Förlagshuset Siljans Måsar:
”Att få jobba med Ann-Sofie på Lilla Blå Tornet är en ynnest. Det kreativa skapandet får utrymme att utvecklas, gemenskapens ytor vävs samman och resultaten får alla sinnen att jubla. Det är en sådan äkta skaparglädje i allt Ann-Sofie tar sig an, och med all den erfarenhet och kunskap hon besitter är varje process en ren fröjd.”

Alexandra Jerselius på Livsenergi/Bra Förlag AB:
”Ann-Sofie är härlig att jobba med eftersom hon är lyhörd, kreativ och punktlig. Samarbetet flyter alltid på som det ska och vi har lätt att kommunicera och bolla idéer. Jag är också alltid glad för den tydlighet Ann-Sofie ger. Det är aldrig några frågetecken om när det finns tid för ett projekt utan som uppdragsgivare får jag alltid veta vad som är möjligt och inte, vilket är värdefullt för min planering. Jag skulle sammanfatta samarbetet med tre viktiga ord: ömsesidig förståelse, respekt och flexibilitet.”

Rita Borenstein, egenutgivare:
”Det finns många grafiska designers, men bara en Ann-Sofie Hammarström Östergren i Lilla Blå Tornet. Hon har sedan hon var ung lärt sig bokframställning från grunden, samt har många meriter som konstnär och grafisk formgivare. Hon har ett tydligt och säkert formspråk. Ann-Sofie har gjort den grafiska utformningen till min bok ”To Soul Home and Back”. Jag är mycket nöjd med boken! Tack vare Ann-Sofies yrkesskicklighet, samt känsla för hur just min text skulle paketeras, gjordes min bok både vacker och attraktiv för mina läsare.”