Foto: Tomas Kullström.

Med sin roman Matria Kvinnolandet vill Harriet Haake visa hur ett kvinnostyrt samhälle skulle se ut. Hon pekar på att kvinnor inte behöver vara som män – tvärtom. Boken är också en het kärlekshistoria.

 

Det hela började med en blogg. I bloggen samlade Harriet Haake alla de tankar som ständigt for runt i hennes huvud. Det kunde vara saker hon varit med om, saker hon gick igenom eller bara tankar i största allmänhet. Harriet har alltid skrivit. Vissa perioder har hon skrivit mer, och vissa har det blivit betydligt mindre. Efter att ha arbetat som journalist under flera år valde hon att satsa helhjärtat på författarskapet. De små texterna på bloggen började då sakta men säkert forma en bok.
– Det var lättare att skriva korta texter och sen baka ihop dom, säger Harriet.

Först kom ADHD LoveStory och alldeles nyligen kom Matria Kvinnolandet. I den lyfter hon kvinnligheten och låter kvinnorna vara de ledande, hon låter dem ta plats och styra i ett samhälle helt byggt på kvinnans biologi och värderingar.

Du var ju ung under 70-talet och den gröna vågen, hur var det?

– Det var faktiskt väldigt roligt. Jag bodde i kollektiv en tid och levde nästan som de gör i filmen Tillsammans. Jag var aldrig riktigt politiskt engagerad som många av mina vänner på Socialhögskolan var men jag följde gärna med när de demonstrerade och liknande. Jag flyttade sen från storstan ut på landet, som man skulle då.

Martria Kvinnolandet, är den inspirerad av allt som hände i Sverige under 70-talet?

– Både ja och nej. Jag har läst Gerd Brantenbergs Egalias döttrar och tycker det är intressant hur hon har vänt på könsrollerna. Men hon gjorde kvinnorna manliga, och så tvärtom då, vilket kändes lite konstigt.

– Jag började tänka på hur det här skulle fungera i ett modernt samhälle. I min bok är det kvinnorna som har makten, de är vänliga men nedlåtande. Männen förtrycks och utnyttjas för kvinnornas egna syften. Jag vill visa hur människor beter sig när de har makt, så boken handlar inte bara om kön utan om makten i sig. Maktförhållandena är ju inbyggda i samhället. Det här matriarkatet har uppstått efter den stora kraschen. Kanske är det Sverige det handlar om.

 

Köp Matria Kvinnolandet här.

Läs mer om Matria Kvinnolandet.

Med andra ord tycker du att det är viktigt att lyfta kvinnan?

– Ja, det gör jag. Jag vill framhålla kvinnan och den inneboende styrkan som finns. Vi föder barn, ger nytt liv, är vårdande och vi är så bra på att ordna det mesta estetiskt och fungerande. Du behöver inte alls försöka likna männen för att vara stark som kvinna.

Läs mer om Harriet Haake här.

Hur tycker du att det ser ut i Sverige?

– Det är många kvinnor här som tappat bort sin kvinnlighet, tycker jag. Vilket bara är ett tecken på att männen traditionellt har haft makten. Det är de styrande som sätter normerna. Vi måste inse att du som kvinna redan har väldigt mycket makt. Den kvinnliga energin är det som faktiskt styr männen.

 

           Foto: Tomas Kullström.

 

Skulle du säga att du är feminist?

– Nej det skulle jag nog inte, mest därför att feminist används i många sammanhang fel idag. Mer som ett kamp-ord mot männen. Bägge könen har helt klart sina fördelar och olikheter och behöver varandra.

Vilka läser Matria Kvinnolandet?
– Både kvinnor och män. Jag tror att det skulle vara nyttigt för män att läsa den. Den visar väldigt tydligt hur det är att tillhöra det förtryckta könet i samhället.

 

Foto: Tomas Kullström.

 

Jag vet att du åker till Spanien för att skriva, hur ser det ut med kvinnligheten där?

– I Spanien är de lite smågalna.. Kvinnorna där är helt klart kvinnligare. Och jag älskar verkligen de spanska konstnärerna, båda män och kvinnor.

– Jag tycker att det är trångt i Sverige för kulturen. Det är lite för lagom och det är lite färglöst. Vi har tappat bort passionen, tycker jag. Så mycket om att vara politiskt korrekt. Som konstnär får jag kvävningskänslor.
Men om vi backar lite. Din första bok ADHD LoveStory – den är väldigt personlig vad jag förstår?

– Ja det är den. Jag skrev den efter en bruten förlovning med en man som förmodligen hade ADHD. Det var då som jag fick ändan ur vagnen med skrivandet. Det var först efter separationen som jag började ana. När jag bearbetade det tänkte jag att mina erfarenheter skulle kunna vara till hjälp för någon annan. Tanken är att boken ska ge en bild av det svåra med diagnoser och förhållanden. För-och nackdelar med ADHD till exempel. För det fanns både och, en riktigt stor kärlek var det. Mottagandet har varit väldigt bra. Det känns roligt.

 

Köp ADHD LoveStory och Matria Kvinnolandet här.

Läs mer om ADHD LoveStory här.

Jag tycker att 70-talet verkar vara en spännande tid att vara ung på, det måste finnas massor att berätta därifrån?

– Det var fantastiskt.  En enorm framtidstro. Allt var möjligt och du gjorde vad du ville på alla områden. Jag har faktiskt funderat på att skriva en bok om den tiden. Jag tror att många unga idag skulle uppskatta att läsa en sån typ av bok, skriven av en som faktiskt var med.

Du är verkligen en mångsysslare. Det händer mycket runt dig. Vad händer under 2018?
– Jag målar också, har ställt ut tidigare. Det trycker på nu igen med måleriet. Och jag sjunger mer än gärna. Men det som faktiskt ligger och gror i huvudet är att jag vill göra en triologi av Matria Kvinnolandet. Huvudpersonerna är ett ungt kärlekspar och jag tror att läsarna skulle vara intresserade av fortsättningen för dom.

Besök gärna Harriets Facebook här.

Självklart finns hon även på Instagram.