Förutom att det är otroligt mysigt och underhållande att läsa så är det också bra för din hjärna, för att minska stress och kan till och med hjälpa dig att somna. Vi på ”I Bokhandeln” har sammanställt fem vetenskapliga fördelar med att läsa.

1. Hjälper dig att somna lättare

Har du svårt att somna? Då kan vi verkligen rekommendera att du sätter dig med en bok en tid innan du ska sova! Forskning visar nämligen att det starka ljuset från skärmar, som till exempel din telefon, påverkar vår sömn negativt. Därför är det istället bättre att ta en stund innan sovdags med en riktigt bra bok. Du kommer ner i varv utan det störande ljuset från en skärm. Det säger bland annat forskare till Huffingtonpost.

2. Du blir mer empatisk

Hur kommer det sig? Enligt en studie gjort i Nederländerna så blir vi mer empatiska om vi läser mer eftersom att skönlitterära böcker får oss att känna. De upptäckte att personer som läser fiktion, och känner med boken, också har lättare att känna empati.

3. Håller din hjärna i schack 

Enligt forskning som publicerats i den vetenskapliga tidningen Neurology är det riktig bra att läsa för att hålla hjärnan skarp. Av 294 deltagare, som levde till snittåldern 89 år, behöll de som läste och gjorde andra mentala aktiviteter 32 procent mer av hjärnans kapacitet. De resterande tappade hjärnkapaciteten 48 procent snabbare än de som höll igång hjärnan – genom att bland annat läsa.

4. Minskar stress

Läsning är det mest effektiva sättet att sänka din stressnivå! Det säger studier från University of Sussex i Storbritannien. Sex minuters tyst läsning räckte för att sänka stressnivån hos testpersonerna med hela 68 procent. Personerna fick lägre puls och även musklerna slappnade av. Läsning var mer effektivt än till exempel en promenad eller lugn musik.

Vilken grej!

5. Kan motverka depression

Studier har visat på att självhjälpsböcker över tid hjälper mot depression. Böckerna tillsammans med vägledning, så som terapi, sänkte depressionivån hos testpersonerna i studien redan efter ett år. Detta skedde i högre grad än hos dem som hade en traditionell behandling.

Just nu tar spel och casino mark från läsning.

Slutsats: Läs – det är riktigt bra för dig.