Nu börjar solen visa sig allt mer och mer samtidigt som dagarna blir längre och kvällarna går mot sommarens outtröttliga ljus. För alla er som är intresserad av att lära er mer om privatekonomi och hur man kan förbättra den genom alltifrån planering och budgetering till investeringar och olika privatlån, så har vi listat tre fantastiska böcker att hinna läsa innan uteserveringarna öppnar och läslusten inte är lika stark. Håll i er!

AGEPROOF – LIVING LONGER WITHOUT RUNNING OUT OF MONEY OR BREAKING A HIP – Jean Chatzky, Michael Roizen och Ted Spiker

I denna bok skriven av Chatsky, Roizen och Spiker så får vi läsa om sambandet som finns mellan hälsa och ekonomisk stabilitet. Vi får bl.a. ta del av åtta olika metoder som gör att vi lever längre, men utan att offra varken vår hälsa eller riskera att få brist på pengar. 

Författarna själva besitter mycket auktoritet då de är experter inom ämnet. Trion berättar om hur vi idag har den mest hälsosamma kroppen i världen, men att detta inte är något vi kan lita på i takt med att vår belåningsgrad ökar. Höga skulder minskar vår hälsa och precis som “vanlig” hälsa så måste vi se till att ha ett balanserat in- och utflöde för att uppnå det dem kallar ekonomisk stabilitet. Om du någonsin försökt gå ned i vikt så vet du vikten av att balansera kaloriintaget – äter du för mycket jämfört med vad du gör av med energimässigt så kommer du gå upp i vikt och vice versa. Precis samma tankesätt gäller alltså för vår ekonomi: balansera det du spenderar mot det du tjänar. 

TÄNKA, SNABBT OCH LÅNGSAMT – Daniel Kahneman

Denna bok är skriven av Daniel Kahneman som är både professor och Nobelpristagare och grundar sig i flertalet av hans mest banbrytande forskning inom lycka, människors irrationalitet och beslutstagande. Med hjälp av hans teorier så förklarar han bl.a. hur de beslut vi fattar påverkas av det system vi använder. Det första systemet är det intuitiva och det andra systemet är det reflekterande och mellan dessa så sker det en ständig kontrollkamp, vilket i sin tur kan leda till att vi tar vad vi kallar “fel” eller irrationella beslut. Dessa beslut framkommer inte minst vid ekonomiskt påverkande val. 

Även om denna bok inte handlar direkt om privatekonomi, så anser vi att den gör det indirekt. Att bättre förstå hur vi tänker, varför vi tänker så och hur det påverkar våra vardagliga handlingar är ett stort steg till att förstå varför man t.ex. har så svårt att spara eller konsumerar mer än man egentligen hade behövt. För att undvika ilskan en kan känna mot sig själv då och då efter dåliga ekonomiska beslut, så rekommenderar vi er varmt att läsa denna för att minska på den friktionen. 

BYGG EN FÖRMÖGENHET: FIXA FAMILJENS EKONOMI – Joel Bladh

En bok för alla småbarnsföräldrar som ämnar till att förbättra sin familjs ekonomi, oavsett om man är fast i tankarna eller redan satt bollen i rullning. Författaren, Joel Bladh, fick denna insikt under sin pappaledighet och satte målet att bli ekonomiskt oberoende. Detta var något han skulle uppnå genom att bygga en stabil grund för hans familjs ekonomi och i boken “Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi” så får vi ta del av Bladhs resa mot det uppsatta målet. Det bästa av allt är dock att man längs resans gång också får ta del av massor med tips kring aktieköp, budgetering och sparande – något vi alla kan fortsätta upplysa oss inom.