Foto: Mustafa Panshiri och Jens Ganman. 

 

Den svenska integrationen är samtalsämnet på allas läppar. I Det Lilla Landet Som Kunde dyker Mustafa Panshiri och Jens Ganman huvudstupa in i samtidens mest kontroversiella ämne. Boken blev vårens bästsäljare!
I en uppgörelse med politisk korrekthet och egna fördomar, präglat av lika delar humor och allvar. Och sprudlande berättarglädje.

 

Om du var tvungen att välja en religion,
vilken religion skulle du välja och varför?

Islam. Eftersom islam är fredens och kärlekens och toleransens religion. Jag skulle aldrig våga säga nåt ofördelaktigt om islam. Om jag fick välja skulle vi ha bönutrop både vid Rosenbad och över hela Södermalm fem gånger om dagen. Högt. Och alla svenska riksdagskvinnor skulle ha slöja. Och sitta i en egen kammare. Så att de manliga politikerna fick arbeta i fred.

Vilken svensk politiker får din puls att stiga och varför?

Här tror alla att jag ska säga Annie, men … jag får mer och mer svårt att ta henne på allvar…. jag menar, det är ju uppenbart en installation … möjligen iscensatt och finansierad av Bilderberggruppen, Reptilfolket och Patrik Oksanen ihop. Men Reinfeldt retar mig faktiskt mycket mer. Att sätta sig och leda en trygghetsdelegation som han nu gjort (för försäkringsbranschen) är lite som pyromanen som går med i brandkåren. Det är ballsy. Men helt vansinnigt att de anlitar honom.

Varför valde du att skriva ”Det Lilla Landet Som Kunde” med mig? 

För att det var så uppenbart att den saknades i den svenska integrationsdebatten. Det fanns ett ”Det Lilla Landet Som Kunde”-format hål där… som någon var tvungen att fylla. Sedan träffade jag på dig: du kommer precis som jag från en avlägsen liten dalgång i en exotisk del av världen… (du – Panshiridalen – jag norra Klarälvdalen i Värmland på gränsen mot Norge)… så vi tänkte väldigt lika. Plus att jag ville skriva boken ihop med nån som var allt det jag INTE är: social kompetent, eftertänksam, vuxen, civiliserad…

Vad säger du till de som påstår att dina texter och dina pajer bara bidrar till ännu mer polarisering?

Att de har helt rätt. Och att de helt saknar humor.

Vilken är din favoritfilm och varför?

”Sista Natten med Gänget” av Gerge Lucas från 1973. För att den är perfekt in i minsta detalj och för att Paul LeMat gör en heeeeelt fantastisk rollgestaltning av raggarkungen John Milner i den. Han skulle haft två Oscars. Nej, tre. Nej, fyra! Sen älskar jag Walter Hills ”The Warriors” från 1979 nästan lika mycket. Också filmisk perfektion in i minsta detalj (inte minst soundtracket) och fantastiska skådespelarinsatser från ett gäng unga, otränade skådespelare med Michael Beck i täten.

Om du fick föreläsa för journaliststudenter, vad skulle du säga till dem?

Läs allt som Lars Lindström och Anders Lindberg och Alex Schulman skriver och sen tänker ni precis tvärtom … Nej, skämt åsido: Tänk själv! Och inse att svensk journalistik, med public service i spetsen, är en skyddad verkstad. Du blir dum i huvudet, på riktigt Dum. I Huvudet. Av att konsumera svensk media just nu. Avsluta alltid dagen med att titta på Joe Rogan, Mark Dice eller Tucker Carlson. Tre vita, konservativa män. Som motvikt till all fläng kommunistpropaganda i Sverige (haha!).

Vad är du mest nöjd över med vår bok ”Det Lilla Landet Som Kunde”?

Alltså… vistelsen i Japan var ju fantastisk. Och absurd. Vilket land… och vilka fantastiska människor vi träffade! När vi åt middag i förorten med den jamaicanska jättefamiljen … och när du lämnade mig i flera dagar för att haka på den creepy gruppen med medelålders japanska batikgubbar som åkte runt och tillbad unga tjejer…

… eller drömde jag det sista? Nej, SERIÖST: jag är mest nöjd med att vi vid så många gånger under arbetets gång tvingades inse att vi tänkt fel och att vi fick skämmas för våra fördomar. Rätt åt oss. Intervjuerna med Kawesa och Arnstad är ju episka. De två ska f.ö ha all kredd för att de ställde upp. Liksom Åkesson. Arnstad tvingar en f.ö att spela i 4D-schack som intervjuare… han är fan ett fenomen… en klockren  figur i en John Irving roman. Helt skruvad. Rådgivare åt Löfven. Can’t make that shit up, yo.

Har du alltid varit en jobbig jävel? En nagel i ögat?

När jag växte upp sjöng jag i gosskör. Och blev till slut portad. Så… ja…

Du har spenderat ca två veckor på Onkologen i Umeå.
Hur var det och vad lärde du dig?

Ja, jag var där hos en anhörig. Och jag lärde mig att inte HELA Sverige har kollapsat. När det verkligen gäller har Sverige enorma resurser och det finns massor av fantastiska människor som sliter livet av sig för att få exempelvis cancervården att fungera. Sånt kan vara viktigt att komma ihåg – av två orsaker: vi bor fortfarande i den bästa av världar och just därför måste vi våga möta de PROBLEM (inte ”utmaningar”) som drabbar samhället utan att blinka och fega ur och kalla saker för ANDRA saker… Det svenska samhället är värt att försvara.

Klicka på bilden för att hitta boken på Bokus.com

I vilket annat land förutom Sverige hade du velat bo i? Varför?

Norge eller Finland. Därför att de är vuxna länder och jag anser mig numera vara vuxen. KNAPPT, men ändå … vuxen. Och Sverige är ett enda stort dagis just nu. Det är svårt att bo här och se allt sjukt som händer och sen slå på teven på kvällen och se att det är Boll Bunke och Morgan Johansson som ska reda upp soppan. Man får fan andnöd…

Du och jag planerar ett projekt tillsammans. Vad kan du säga om det till våra följare utan att avslöja allt för mycket? 

Det kommer att bli en slags fortsättning på boken fast i ett annat medium och mycket svårare att göra eftersom vi har ögonen på oss på ett helt annat sätt nu. Just därför måste jag skärpa till mig i sociala medier och inte försöka vara så jävla ”rolig” hela tiden. Jag ÄR ju inte det. Jag bara låtsas. Och alla som skrattar åt mina barnsligheter har nåt fel i huvudet och borde tvinats genomgå nåt slags värdegrundstest. Seriöst, jag blir rädd för mina ”fans”. Finns såååååååå många sjuka typer därute… whoa…