JUST NU: Vill du skriva en självbiografi och berätta om hur ditt liv vände och utvecklades? Vill du förmedla hopp? Är du kvinna? Då är denna skrivarkurs för dig. Online i direktsändning. Oavsett om du redan är en bit på väg i ditt skrivande eller om du upplever dig som en nybörjare, har du stor nytta av denna skrivarkurs som ger dig de allra bästa verktygen. Välkommen den 8-11 april!

Läs mer och anmäl dig här!

Under en 40-årskris beslutade sig mellanstadieläraren Veronica Grönte för att lämna skolvärlden för alltid. Efter att ha hittat sin egen självkänsla under en kurs i filmproduktion valde hon att återvända till skolan och eleverna. Idag hjälper hon såväl barn och unga som författare att hitta självkänslan genom skrivandet.

I Veronica Gröntes sommarparadis vid sjön Mien i Tingsryds kommun möts människor med författardrömmar för att utveckla sitt skrivande. Boendet är enkelt men alla har sitt eget rum och serveras mat från den närliggande restaurangen Gourmet Grön. Den som vill kan paddla kanadensare, cykla, promenera, bada i sjön eller hoppa i ån från bryggan på tomten. Utöver gruppövningarna får alla deltagare 40 minuter individuell coachning.

Läs mer om och inspireras av Veronica Gröntes lärorika skrivarkurser på www.forfattarskola.se

– På mina skrivarläger är alla anonyma inför varandra. Det innebär att ingen presenterar sig med yrke eller tidigare skriverfarenheter, skriver du en på en självupplevd historia får du inte berätta att den handlar om ditt liv. Anonymiteten skapar en kärleksfull gemenskap där vi accepterar varandra, där vi vågar skriva, säger Veronica Grönte.

Det har egentligen aldrig varit självklarhet för Veronica Grönte att hålla skrivarkurser. Efter att ha arbetat som lärare i 10 år drabbades hon av en 40-årskris och bestämde sig för att lämna skolan för alltid och hoppa på en praktisk filmutbildning. Läraren i dramaturgi hade gått kurser hos Ola Olsson som var en av dem som introducerade den klassiska dramaturgin i Sverige. På utbildningen skrev hon sitt första filmmanus till en film på en minut och blev för första gången nöjd med en berättelse hon själv hittat på.

– Jag kände att jag duger. Jag hade fått kunskap och skrivverktyg och glädjen över att jag kände mig nöjd med mig själv var nästan gudomlig. Jag bestämde mig direkt för att jag ville jag tillbaka till skolan för att dela med mig, säger Veronica Grönte.

Hon tog en trepoängskurs på högskolan för att bli behörig att undervisa även på lågstadiet. Kursen resulterade i en 10-poänguppsats som lade grunden till det som idag är Veronica Gröntes skrivhandledning Pennvässaren och upplägget på hennes skrivkurser. I materialet har hon designat övningar med tillhörande responsfrågor som gör textsamtalen meningsfulla, som lyfter både text och författare. 

– Det enda som är intressant är vad som fungerar, vad som berör och skapar inre bilder hos läsaren. Deltagarna ska inte på något sätt kritisera varandras texter under kursens gång eftersom det är snabbskrivna kladdar vi arbetar med. Och det enda vi kan utveckla är de talanger och gåvor vi redan har, det gäller inom alla områden, menar Veronica Grönte.

Under Veronica Gröntes skrivarretreat möts gruppen och skriver, läser korta texter och samtalar om skrivande. Här kan du läsa mer om de olika skrivarkurserna.

En av hennes tidigare kursdeltagare är författaren Cia Sigesgård vars hemska rysare ”inga kelgrisar, inga styvbarn” antogs av Kalla Kulor Förlag 24 timmar efter att de hade läst manuset. Boken har fått recensionerna ”det bästa och det värsta jag någonsin har läst”.

– Innan jag kom till skrivarkursen på Marstrand hade jag en bra story med flera hemska händelser. När jag lämnade Marstrand omarbetade jag hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar. Jag fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramatiska kurva, säger Cia Sigesgård.

 

År 1998 gick Veronica Grönte själv en skrivarkurs hos Lotta Pauli, den enda kursledaren som på den tiden hade med dramaturgi i kursbeskrivningen. Veronica visade sitt fortbildningskompendium i dramaturgi för läraren som ville testa det på en klass skrivarstudenter på Jakobsbergs Folkhögskola.

– Under mina femton år som skrivarkurslärare på en folkhögskola har jag oavlåtligen letat efter användbart och inspirerande undervisningsmaterial i dramaturgi och i konsten att berätta och strukturera en historia. Det har knappast funnits något sådant! I Veronica Gröntes material finns en bärkraftig vision och konstruktiva modeller: uppslag och verktyg som kan sättas i händerna på framtidens lärare och elever! skrev Lotta Pauli i ett utlåtande.

Med utlåtandet från Lotta Pauli i ryggen samlade Veronica Grönte mod och deltog i en läromedelsutställning. Där blev hon upptäckt av en förläggare. Efter att ha arbetat tillsammans med förlaget i över ett års tid sa de plötsligt upp samarbetet men publicerade boken enbart ihop med illustratören.

– De gav ut en bok med min metodik men utan mitt namn. Jag försökte driva en juridisk process men förlaget hur nära staketet de kunde gå för att klara sig. Jag blev förkrossad av att någon rövat bort mitt älskade skötebarn, säger Veronica Grönte.

Men man ska aldrig underskatta kraften hos den som utsatts för orättfärdigheter. Efter incidenten ringde Veronica Grönte själv runt till andra förlag. År 2002 gav Argument förlag (numer köpt av Studentlitteratur) ut hennes bok Pennvässaren.  Boken innehåller 95 övningar, som kan användas från skolår 1 i grundskolan till och med gymnasiet. Lärare över hela landet använder den i sin lektionsplanering och blivande författare drar också nytta av den.

– Det jag brinner för allra mest är att möta elever i skolan. Jag vill att barnen ska få en ökad självkänsla och se sig själva som kompetenta. De ska inte, som jag, behöva vänta tills de är 40 år för att känna att de duger!

Nyfiken på Veronica Gröntes metodik och övningar? Här kan du beställa Pennvässaren.

Utöver sitt arbete i skolor håller Veronica Grönte idag minst 10 skrivarkurser om året med mellan 8-20 deltagare per kurs. Dessutom arrangerar hon kostnadsfria författartimmar på olika orter i landet där en grupp om sex deltagare möts på ett café och gemensamt samtalar om frågor kring skrivande. Nu närmast gör hon ett café-arrangemang tillsammans med feelgood-drottningen Eva Klingberg och Studieförbundet Vuxenskolan. Klingberg kommer att berätta om sitt författarskap och Grönte håller en kort skrivworkshop utifrån interaktiva bildkort. Eventet är öppet för alla men du måste anmäla dig här först.

Tidigare deltagare berättar:

Jag har fått veta vad som krävs för att skriva en bok och jag har fått mod och tror på mig själv. Jag var på väg att ge upp mitt skrivprojekt, men denna kurs gav mig hoppet tillbaka.

– Pari Fatemi, socionom, Spånga

Detta är en skrivarkurs med effektiva verktyg och en stämning av kravlöshet. Kursen gav mig både självförtroende, inspiration och värdefulla redskap som jag haft stor användning av sedan dess!

– Anna-Carina Svanå, gymnasielärare, författare och diplomerad lektör

Klicka här för att komma till kalendariet till alla arrangemang och kurser som hålls av Veronica Grönte på Författarskola.se

Gilla gärna Författarskola.se på Facebook för tips, inspiration och uppdateringar kring nya skrivkurser och event.

Veronica Gröntes tre tips till dig som vill utveckla ditt författarskap: