Den danska nätbokhandeln Plusbok intar Sverige med stormsteg. Deras unika abonnemangstjänst gör att medlemmar kan köpa aktuella böcker till extra låga priser.
– Jag är av uppfattningen att livet blir bättre om vi läser fler böcker. Dessutom tror jag det är viktigt att man läser genom hela livet för att öka förståelsen för sin omgivning och förståelsen för livet självt, säger Mia Wagner, direktör på Plusbok.

Plusbok.se är en förmånsklubb som säljer böcker med samma utbud som i andra närbokhandlar. Genom att teckna medlemskap med en medlemsavgift varje månad kan läsarna köpa de senaste böckerna till superpriser. Konceptet utvecklades först i Danmark där abonnemangsekonomin historiskt sett har varit mer utbredd än i Sverige. Målet är att svenska läsare ska komma att uppskatta Plusbok i samma stora utsträckning som de danska läsarna.

– Visst har det funnits vissa utmaningar att komma ut på den svenska marknaden, men det finns många bokälskare i Sverige och massor av riktigt bra böcker. Med de två parametrarna i minnet går Plusbok en ljus framtid till mötes, säger Mia Wagner.

Kan du se några skillnader mellan danska och svenska läs- och köpvanor, gillar vi olika typer av böcker?
– Svenskarna och danskarna liknar varandra mycket. Kriminalromaner och skönlitteratur är populärt i båda länderna och många författare har bästsäljarstatus tvärs över ländernas gränser. Jämför vi marknaderna säljer vi mer pocketböcker i Sverige än i Danmark. Jag är själv väldigt förtjust i pocket eftersom de är otroligt enkla att ta med sig och läsa när man är på väg någonstans, säger Mia Wagner.

Det går att köpa böcker till förmånliga priser hos Plusbok även utan medlemskap men inte lika billigt som för medlemmar. Dessutom går läsaren miste om gemenskapen för bokälskare och bokmalar där man känner sig som en del av en läsklubb och får ny inspiration. Mia Wagners drivkraft bakom bolaget har varit att göra böcker mer tillgängliga och att tillgängligheten i förlängningen ska bidra till att allt fler läser mer. Billiga böcker är hennes främsta verktyg för att nå målet, ett annat är Plusboks nystartade inspirationsblogg.

– Jag älskar själv att läsa och fördjupa mig i en god bok, den passionen vill jag dela vidare. Bokälskarna är ständigt på jakt efter ”nästa bok”. Syftet med min blogg är att guida och inspirera medlemmarna till nästa goda läsupplevelse. Litteraturen väljer jag med utgångspunkt i vad jag själv läser och kan rekommendera, men även vad jag ser fram emot att läsa och vad vi förväntar oss blir nästa bästsäljare, säger Mia Wagner.

Personligen spänner sig Mia Wagners bokintresse över många genrer. Hon gillar att gå på jakt i en spännande deckare, där tillexempel svenska Camilla Läckberg har fångat hennes intresse. På det hela taget är hon ett fan av de framgångsrika svenska kriminalromanförfattarna som klarar sig väl i hela Norden. Hennes favoritförfattare är amerikanen John Irving.

– Jag älskar att fördjupa mig i hans verk och det universum de för mig in i. Han vet hur man skriver en bra roman med närvarande karaktärer och när jag läser hans relativt långa berättelser upplever jag att jag får en relation till personerna i boken, säger Mia Wagner.

En annan romanförfattare som nyligen har fångat hennes intresse är Jan Guillou.

– Den 11 oktober utkommer ”De som dödar drömmar sover aldrig” som är den åttonde delen i en romanserie som skildrar familjen Lauritzen i flera generationer – den ser jag fram emot att läsa!

Plusbok tipsar om 10 böcker du inte får missa i höst

Sommar, sol och semester har fyllt oss med ny energi och glada minnen. Med kvällar som långsamt blir mörkare och med kyligare dagar i antågande är det dags att krypa upp i soffan under en filt och avnjuta en ny favoritbok. Här är Plusboks 10 bästa boktips för i höst!

1. Outsidern – Stephen King

Bästsäljande författaren Stephen King är tillbaka med ännu en skrämmande bok om det mörker som ligger på lur mitt ibland oss. Terry Maitland är ett av de välkända ansiktena i Flint City och tränar stadens ungdomar i baseball. För invånarna blir det en stor chock när Terry anklagas för sexuellt övergrepp och mord på en ung pojke. Polisen har massor av vittnen som har sett Terry tillsammans med pojken i närheten av brottsplatsen, men Terry har ett vattentätt alibi. Kan en person befinna sig på två olika ställen samtidigt? Beställ boken här.

2. Innan ni tog oss – Lisa Wingate

Denna gripande men samtidigt upplyftande roman baseras på den sanna historien om hur barn från fattiga hem kidnappades och såldes till rika familjer. Tolvåriga Rill Foss och hennes yngre syskon lever ett härligt liv med sina föräldrar ombord på familjens båt på Mississippifloden på 1930-talet. En stormig kväll måste deras mor till sjukhus och medan föräldrarna är borta blir barnen fångade och tas till ett barnhem. I nutiden upptäcker Avery Stafford en hemlighet i familjens glömda historia. Beställ boken här.

3. Boken om Kim Wall : När orden tar slut – Ingrid Wall

Ingen kan ha missat historien om journalisten Kim Wall, som för cirka ett år sedan blev brutalt mördad när hon skulle skriva ett reportage om en ubåt. Boken om Kim Wall är skriven av hennes föräldrar som en del av deras arbete med att minnas och synliggöra den viljestarka och hängivna unga kvinnan och den duktiga journalisten istället för offret som skapade rubriker. Det här är delvis en historia om familjens sorg, men framför allt är det den sanna historien om personen Kim Wall. Beställ boken här.

4. Min historia – Michelle Obama

Kanske vi kan fresta med en personlig, rolig och inspirerande biografi om USA:s tidigare First Lady? Läs om de erfarenheter som har format Michelle Obama och om hennes resa från South Side i Chicago till livet som ledare för ett företag samtidigt som hon uppfostrade två döttrar, vidare till tiden som den första afroamerikanska presidentfrun. Boken kännetecknas av samma öppenhet som paret Obama utvisade i sin period i Vita Huset och är en berättelse om en kvinna som trotsat många av samhällets förväntningar. Beställ boken här.

5. Skuggan av en dotter : Tre berättelser om kärlek – Elena Ferrante

För dig som gillar reflekterande romaner kan vi rekommendera Elena Ferrantes nya roman. Här möter du den nyskilda Leda och hennes reflexioner omkring rollen som mor och hustru. Leda lägger all sin tid på sitt jobb som engelsklärare och sina två döttrar. När de två är vuxna och bestämmer sig för att flytta till sin pappa i Kanada blir Leda skräckslagen inför tanken att bo ensam. Men hon ska snart upptäcka att ensamlivet är en befrielse. Beställ boken här.

6. De som dödar drömmar sover aldrig – Jan Guillou

Jan Guillous nya  bok är den åttonde delen i serien Det stora århundradet. Nu har vi kommit fram till 70-talet där krigshotet mellan Europas säkerhets-tjänster märks alltmer samtidigt som vänster-rörelsen splittras mer och mer. Mot denna bakgrund möter vi juristen Eric Letang, som använder sin fritid i vänsterns hemliga säkerhetstjänst, som gör stora ansträngningar för att organisera försvaret. Erics stora kärlek, advokaten Gertrude, får se sina vänner sättas i fängelse eller dödas en efter en. Beställ boken här.

7. Pärlfarmen – Liza Marklund

Sveriges okrönta deckardrottning är tillbaka, denna gång med en berättelse om människans sökande efter mening och om hur långt vi är redo att gå för dem vi älskar. Historien tar sin början i starten av 90-talet på en ö i Stilla havet, där Kiona bor med sin familj. En morgon fastnar en segelbåt på revet vid ön, och på däck hittas en skadad man vid namn Erik. En spännande början på en rafflande berättelse med temat ”vad är vi  beredda att göra för våra nära och kära?” Beställ boken här.

8. Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket – Jonas Jonasson

I Jonassons nya humoristiska bok om Allan Karlsson sitter han på Bali, uttråkad, och räknar dagarna till han fyller 101 år. Hans vän Julius vill muntra upp honom och hyr en luftballong komplett med champagne. Väl uppe i luften sliter sig ballongen och de två männen hamnar i Indiska oceanen i en ballongkorg som läcker. Det ser ut som om allt hopp är ute. Men långt borta syns ett fartyg; ett nordkoreanskt skepp på hemligt uppdrag. Beställ boken här.

9. Katharinakoden – Jørn Lier Horst

Gillar du särskilt att läsa om utredning av så kallade ”cold cases”, är den här boken något för dig. För 24 år sedan försvann Katharina och fallet blev aldrig löst. Under utredningen blev kommissarie William Wisting god vän med Katharinas make, Martin Haugen, och varje år på årsdagen för Katharinas försvinnande besöker kommissarien Martin. När Wisting kommer fram till Martins stuga det här året är den emellertid tom. Har maken själv nu också försvunnit? Beställ boken här.

10. Lazarus – Lars Kepler

Det här är den sjunde boken om kriminalkommissarien Joona Linna. Historien tar sin början när en man hittas död i en lägenhet och när polisen undersöker brottsplatsen hittar de ännu ett lik i frysen! Kort därefter blir Joona kontaktad av en tysk kollega som behöver hjälp med ett mordfall på en camping. Ett mönster börjar träda fram, som verkar absurt, men som Joona inte kan bortse ifrån. Vanligen betraktas det som ett mirakel om en person återuppstår  – men i det här fallet är det snarare en mardröm. Beställ boken här.