Vi på i ”Bokhandeln” älskar litteratur och allt som har med skrivande att göra. Därför var det inte så konstigt att vi bara var tvungna att prata med de elever på Västra skolan i Falun som bestämt sig för att skriva en bok tillsammans!

På Instagram under namnet ”Unga författare” dokumenterar sex elever från Västra skolan i Falun deras projekt – att skriva en bok. Vi tog ett snack med 8:orna.

Vilka är ni och varför valde ni att börja skriva en bok tillsammans?

– Vi är sex stycken som skriver boken: Matilda, Geam, Vanna, Alma, Esbjörn, Elin och vår fantastiska lärare Frida. Vi går egentligen i olika klasser men valde under elevens val ”skriva roman”. Det fanns olika grupper att välja på, man fick inte så mycket information förutom att vi skulle skriva en bok tillsammans. Vi alla tyckte det lät intressant. När vi kom till första lektionen förklarade Frida upplägget, att vi skulle skriva och publicera den under våra tre år på högstadiet. Vi alla tyckte detta lät som en bra idé.

Det hoppas kunna publicera boken innan de börjar gymnasiet.

Vad handlar boken om?

– Boken handlar om fyra ungdomar och hur de påverkas av mordet på en av deras vänner, under sommarlovet. Den handlar också om bland annat tonårsliv, drama, kärlek, skumma människor, samt sorg och saknad.

Hur ser planen ut?

– Vi ska försöka skriva klart boken nu under 8:an, för att sedan i 9:an redigera, finslipa och skicka in till förlag för att försöka få den publicerad. I 7:an planerade vi mest samt försöka komma på idéer (grovjobbet), vi började inte skriva förrän andra terminen i 7:an.

Vem gör vad?

– Vi har delat upp kapitlen, så att alla skriver enskilt. Men vi samarbetar även väldigt mycket. Karaktärerna har vi tillsammans format och sedan har Vanna (en i gruppen) skissat fram karaktärerna för att få en överblick på hur de ser ut.

Vanja i gruppen gör skisser på karaktärerna i boken.

Vad är roligast, tråkigast och svårast?

– Roligast: Alla roliga diskussioner och interna skämt vi kommer på.
Tråkigast: Brist på idéer/att fastna i skrivandet.
Svårast: Formulering och att göra det verklighetstroget.