I november 2015 ser svenskläraren Stellan Linder ett avsnitt av Uppdrag granskning. Efter första påannonseringen trycker han spela in på videoapparaten och hämtar anteckningsblocket. En frikyrklig församling, ett mord, ekobrottslighet och så givetvis, en kommisarie med trassligt privatliv – 6 månader senare är han klar med första deckaren, Den som syndar. 

Programmet som Stellan Linder ser denna afton i november handlar om en frikyrklig församling där pastorn lurat medlemmar och andra kristna samfund på miljontals kronor. Många människor vittnar om löftet att ju mer de betalar till kyrkan, desto högre belöning skall de få i himlen. Psykisk misshandel och hot om uteslutning ur gruppen är vanligt förekommande. Stellan Linder vill dock understryka att församlingen i hans bok inte är den samma som i TV-programmet. Han har bara använt Uppdrag gransknings program som inspiration till handlingen i Den som syndar. 

– Att begå ett brott är alltid fel, men att göra det i guds namn, det känns liksom värre. Jag har stor respekt för kyrkans arbete både i Sverige och utomlands, men tyvärr finns det församlingar där ledare missbrukar sin ställning. Det är det jag berättar om i min bok, säger Stellan Linder.

Idén till Den som syndar kom plötsligt, efter knappt tre år är arbetet med den tredje delen i deckarserien om frikyrkosamfundet snart klar. Här kan du beställa första boken.

Att vara källkritisk är genomgående i Stellan Linders yrkesliv, både som författare och i sitt arbete som svensklärare på gymnasiekursen språkintroduktion för nyanlända. Om han hör talas om något som känns fel försöker han att söka sanningen och ta reda på hur det egentligen har gått till.

– Jag tänker att det är extra spännande läsning för att boken inspirerats av en sann historia. Men mordet har jag helt hittat på, liksom kommissarien Evert Bredberg, säger Stellan Linder.

Stellan Linder är född och uppvuxen i samhället Sorsele i Lappland. Sedan 15 år är han bosatt i Umeå och den som är bevandrad med staden kommer garanterat känna igen gator, torg och övriga miljöer i boken. Annars är han väldigt inspirerad av de norska deckarförfattarna.

– Det är fascinerande hur författare som Kjell-Ola Dahl, Anne Holt och Karin Fossum, utöver kriminalhistorierna, även väver in polisernas privatliv och relationer, säger Stellan Linder.

På samma sätt arbetar han själv med sin huvudkaraktär, kommissarie Evert Bredberg. Bredbergs fru tröttnar på hans eviga övertid och äktenskapet knakar i fogarna.

Den som syndar är Stellan Linders första deckare baserad på historien om den trasiga församlingen.  Uppföljaren Den som sviker tog lite längre tid att färdigställa men ligger nu godkänd hos förlaget. En stor del av första bokens handling fortsätter i del två. Det gäller både församlingen och kommissariens privatliv. Dessutom arbetar Stellan Linder för fullt med att skriva på den sista delen. 

– Jag hoppas att det inte bara är spännande läsning utan att böckerna också bidrar till att människor tänker sig för, inte låter sig luras och manipuleras. Allt är inte vad det ser ut att vara, säger Stellan Linder.

Här kan du beställa Den som syndar.