Efter att en bikinibild blev viral har journalisten Linda-Marie Nilsson drivit kroppsaktivismen på sina sociala konton. Med sina bilder och tydliga budskap sprider hon kunskap kring kroppspositivitet, plus size-kläder och självkänsla. Nu bokaktuell vill hon uppmuntra fler att våga älska sig själva!

Hur kommer det sig att du började med sociala medier?

– Egentligen började allting 2012 när jag la ut en bikinibild på mitt privata Facebook-konto som fick en enorm spridning i hela världen. Jag hade inga följare då och inte ens så mycket vänner, men den där bilden fick helt plötsligt över 80 000 gilla-markeringar och blev en världsnyhet. Sen dess har jag fortsatt att lägga ut kroppspositiva bilder och sedan någon månad tillbaka jobbar jag enbart med sociala medier och min bok.

Du började med kroppsaktivism på Facebook, vilken roll har sociala medier spelat för dig?

– Väldigt mycket. Sedan jag var liten har jag velat bli journalist för att jag alltid har älskat att skriva och jag har velat nå ut och kunna påverka folk. Men idag har jag insett att jag, i mitt ämne, faktiskt når ut bättre med det jag vill säga genom mina sociala medier än jag någonsin gjort som heltidsjournalist. Dessutom har jag fått så mycket nya vänner via sociala medier, jag får vara en del av en härlig kroppspositiv gemenskap och jag kan hjälpa andra genom mina konton.

Hur tycker du att klimatet är på sociala medier?

– Både bra och dåligt. Jag får hatmeddelanden och elaka kommentarer varje dag, mycket för hur min kropp ser ut och att jag inte är smal, men jag får också enormt mycket kärlek varje dag. Och det är det som är viktigt för mig. Hatare blockerar jag, men de fina meddelandena sparar jag i både min telefon och i mitt hjärta.

Hur fick du idéen till boken?

– Jag får så mycket mejl och meddelanden varje dag från både unga flickor, tjejer i min ålder och äldre kvinnor som ber mig om hjälp. De vill ha tips på allt från hur de ska lära sig tycka om sig själva och hur de ska tänka för att våga gå på stranden till var de kan hitta kläder i sin storlek. Det är så svårt för mig att hinna svara på allt, även om jag vill. I den här boken vill jag dela med mig av min resa, alla tips och all pepp jag kan ge andra. Det är också en bok jag önskar hade funnits när jag själv var 8 år eller 12 år eller 18 år och tyckte att jag inte var värd någonting, eftersom jag inte var smal.

Vilket budskap i boken har betytt mest för dig?

– Ett knep som jag själv brukar använda mig av är att påminna mig själv om att jag faktiskt är den personen som står mig själv närmast. Om jag tänker en elak tanke om mig själv, så tänker jag på om jag skulle kunna säga samma elaka ord till någon jag älskar, t ex min mamma, pappa eller till min sambo. Skulle jag kunna se dem i ögonen och säga ”fan vad äcklig du är” eller något annat som jag utan problem sagt till mig själv genom åren? Nej, det skulle jag inte. Så varför ska jag säga det till den som står mig närmast – det vill säga, mig själv? I stället försöker jag att säga de fina sakerna som jag säger eller tänker om andra jag älskar även till mig själv!

Du skriver om ett viktigt ämne, vad har varit den största utmaningen?

– Att våga berätta om personliga erfarenheter, som kanske inte alltid är så roliga, för första gången. Många av de händelserna jag skriver om i boken ur mitt liv har jag aldrig berättat om för någon förut, så det var en utmaning att våga skriva om det så att alla kan läsa det.

Hur hoppas du att din bok tas emot?

– Jag hoppas att den ska kunna hjälpa fler att våga njuta av sommaren, känna att de duger och att de har samma värde och rättigheter som alla andra!

Vad händer mer under 2018?

– Jag ska till Bokmässan i Göteborg och lite andra roliga boksigneringar med ”Så lärde jag mig att älska min kropp”. Sen jobbar jag också för fullt med mina sociala medier och kommer att hitta på en hel del nya, hemliga projekt innan året är slut!

Fotograf: Lina Eidenberg Adamo