I Skrapan finns Södermalms största Akademibokhandel. Vad som gör den unik är den kunniga personalen – och de medvetna kunderna. Det är en Akademibokhandel som under åren formats till en Söderbokhandel.
– Det går inte att tro att varje bok kommer gå hem i varje kundkrets.

I snart ett decennium har Akademibokhandeln legat i Skrapan. Undangömd i gallerians andra våning är det fortfarande söderbor som hittar hit för första gången. Utbudet är svårt att ta in, en nyttig påminnelse om hur mycket böcker som ges ut varje år. Bokhandlaren Veronica Granlund beskriver bokhandeln som både en skattkista och ett vuxendagis.

– När man kommer in här ser det ut som en regelrätt bokgrotta. Jag har haft kunder som kommit och varit helt överväldigade. ‘Det är så mycket böcker, jag vet inte var jag ska börja.’ ’Ta ett djupt andetag’, säger jag. ’Det kommer ordna sig, vi hittar rätt’.

Veronica har studier i litteraturvetenskap bakom sig och kallar sig själv en fantasynörd. Gladast blir hon när kunden frågar vad hon personligen rekommenderar. Att få fullt förtroende är vanligt i deras kundkrets som litar på att personalen kan sitt jobb. Under hennes år i Skrapan har bokhandeln förändrats, men kunderna har förblivit desamma.

– När Skrapan öppnade hade butiken importerade bambustolar från Bali och det var författare som hade verk inglasade. De hade också stora gröna sittkuddar som blivit gröna och sunkiga för några årsedan när jag började. Det var verkligen en speciell butik, och jättedyr att bygga som jag förstod det. De ville att den första riktiga Akademibokhandeln på Söder skulle vara som en söderbokhandel med storleken av en Akademibokhandel.

Hur skulle du beskriva bokhandeln idag?

– Det här är en centralägd Akademibokhandel. Men i och med att vi är så stora kan vi vara väldigt många i personalen. Jag till exempel, är utnämnd fantasyexpert av de andra. Sedan har vi någon som verkligen gillar klassiker och någon som är bra på barn. Det är fördelen med att vi är en spridd grupp, det är alltid någon som kan något om varje område. Vi läser på vår fritid vad vi är intresserad av och sedan tipsar vi varandra. Även om jag personligen inte läser så mycket deckare kan jag få tips av mina kollegor och ändå kunna hjälpa kunder.

Hur blev du utnämnd till fantasyexpert?

– Jag är med i en fantasycirkel, den är ganska nördig. Min husgud är Neil Gaiman, så det är urban fantasy som är min favorit. Jag är ändå glad att vi har så mycket fantasy som vi har. Vissa år har fantasyn varit hotad här, till ytan. Då har jag stått där och sagt att “Nej, den stannar!”

Så du kan skydda hyllan?

– Ja lite grann i alla fall. Det var enklare förr, nu kan vi inte styra lika mycket vilka böcker som kommer in. Vi har något som heter lokalt val där vi kan önska vilka böcker vi ska lyfta fram. Då kommer den in speciellt till vår bokhandel, fast andra bokhandlar kanske inte tar in den. Vi måste ändå våga tro på att det ska funka för oss. Det är verkligen ett lokalt val. Det är söderspecifikt. Helst ska det handla om något som utspelar sig här.

Hur väljer ni vilka böcker ni ska lyfta fram?

– Vi gör vår grej så det är helt personligt, vi väljer vad vi tycker är roligt eller viktigt. Tidigare har vi haft en Personalen tipsar hylla med olika teman. Vi hade ett tema som var Kvinnor utan ansikten, för det är ganska vanligt på bokomslag. Vi hade också ett tema med Män som inte ler, som också är väldigt vanligt på bokomslag. Vi försöker göra saker med glimten i ögat. Under Svenska Akademi-krisen tog vi in jättemånga exemplar av Sara Danius pocket. Vi gjorde en hylla med bara hennes bok och skrev Team Danius. Sedan hade vi med förslag på andra författare som vi ville se på stolarna.

Är det ett stort feministiskt fokus?

– Det är väldigt oss och väldigt mycket den här butiken. Det finns ett intresse hos våra kunder med feminism. På de vis som vi har möjlighet kan vi därför lyfta det och absolut tipsa om det. Annat kommer självklart också att frontas, men det är något annat när vi i personalen säger att det här är bra. I och med att vi inte är oberoende har vi inte exakt samma friheter, men vi har samtidigt möjligheten att nå ut till fler eftersom vi är så pass stora. Människor som kommer in och ska köpa till exempel en penna kan se det här, trots att de kanske inte skulle gå in i en bokhandel annars för att de kanske inte är boktypen.

“Det är också den absoluta fördelen med den fysiska bokhandeln, att kunna känna på en bok.”

Vilken plats skulle du säga att butiken är för era kunder?

– Vi har kunder som är här i flera timmar och puttrar omkring. Vi har pallar och fåtöljer man kan sitta i. Vi har inget emot att man kommer in hit och bara är här.

Så ni blir inte arga om jag sätter mig och bläddrar lite i en bok?

– Nej utan tvärtom, det är något som vi tycker är trevligt. Det är också den absoluta fördelen med den fysiska bokhandeln, att kunna känna på en bok. Man kan bläddra i den, man kan hålla i den, man kan fråga någon om hjälp istället för att bara klicka hem den. Det är på den punkten som vi kommer vara bäst. Näthandeln kan aldrig ersätta den fysiska bokhandeln, det går inte. Punk.

Är e-bokhandeln något som ni märker av i bokhandeln?

– Det är klart att det kommer in kunder som frågar efter en specifik bok som de har sett på nätet. Sedan kanske de reagerar på priset här i butiken. Det går inte riktigt att övertyga någon som inte tycker att det är värt det. Vill du beställa online så absolut, så länge som du läser gör du mig personligen glad. Men vill du fortsätta ha en fysisk bokhandel att gå in i, då kan du inte bara beställa på nätet och sedan förvänta dig att den ska överleva. Man får bidra, alla får bidra så kommer vi att vara kvar.

Hur tror du att bokhandlare kan jobba för att bevara sin status?

– Vi kan framförallt peppa varandra och hjälpas åt. Har vi inte en bok i lager kan jag förklara att jag kan beställa in den men att det kanske kommer ta tio dagar. Men jag säger också att The English Bookshop kanske har den, eller Science Fiction bokhandeln, för vi har inte all fantasy i världen. Jag kanske inte borde göra det, men jag gör det för att våra kunder ska gå härifrån glada. Man vill ha en trevlig relation till alla som kommer in här, även om de inte är kunder den här dagen. Jag tycker om att tipsa om boklådor som är utanför Akademibokhandeln för vi är i samma branch, alla ska vi överleva.

“Det är svårare att sälja en bok än en liter mjölk.”

Hur hoppas du att Akademibokhandeln kan utvecklas framöver?

– Jag hoppas att det går bra, att folk vill läsa och köpa böcker och att vi som jobbar i butiken får lite större förtroende att göra egna initiativ. Helst hade jag velat att vi skulle fungera som individuella boklådor trots att vi är en kedja. För vi på Söder har specifika kunder som inte alls är samma kunder som Bromma eller Liljeholmen har. Det går inte att tro att varje bok kommer gå hem i varje kundkrets.

Vad skulle du säga gör just er bokhandel speciell?

– Vi fungerar på det sättet att vi får böcker skickade hit. Men det som gör oss speciella är vi som jobbar här och den kunskap vi har om det sortiment vi får. Vi är inte bara robotar som staplar upp böcker och skickar iväg dem ut i världen. Det är svårare att sälja en bok än en liter mjölk.

Vad skulle Akademibokhandeln vara utan sin personal?

– En näthandelskedja.

Akademibokhandeln Skrapan tipsar:

En bokhandlares dagbok av Shaun Byhell – Den handlar om en man som driver ett stort antikvariat i Wigtown, en liten håla i Skottland som har jättemånga boklådor. Han för dagbok och är ganska bitsk fast rolig. Den handlar mycket om knasiga kunder. Det bästa är igenkänningsfaktorn med alla roliga och knasiga bokfrågor som han får.

Makten av Naomi Alderman – Den är alldeles ny. Den handlar om att unga kvinnor i världen upptäcker att de har en kraft i sig som gör att maktbalansen sätts ur spel. Kvinnorna har det fysiska övertaget. Den var inte vad jag trodde att den skulle vara, en den är spännande, rolig och ganska feministisk. Det känns som att den ligger väldigt rätt i tiden med #MeToo rörelsen också.

Kvinnor och makt av Mary Beard – Det är en storfavorit här hos oss. Det är kombinationen med att vi är en söderbutik där det finns en väldigt medvetenhet. Vi har många kunder som kommer in och frågar efter feministlitteratur, då kan vi rekommendera den här. Den är också väldigt bra.