Copyright/fotograf: Anna-Lena Ahlström.

Sommar är för många att sitta i gräset och läsa en bok. Författare däremot – de har fullt upp, som vanligt. I Bokhandeln kollade läget inför sommaren. Var skriver de, varför och vem läser de helst?

 

Åsa Hellberg debuterade som författare vid 47 års ålder. Hennes böcker har sålts i tolv länder och höst släpper hon nya boken, ”Ett oväntat besök”.

Var sitter du helst och skriver i sommar?

– I min soffa och stående bakom mitt skrivbord (som också är mitt matbord eftersom jag bor litet och trångt).

Varför är den platsen perfekt?

– I soffan har jag skrivit alla mina böcker och har inbillat mig att jag inte kan skriva någon annanstans, men så kollapsade en axel för några år sedan och därefter insåg jag att variation nog är tricket om kroppen ska hålla. Nu står jag halva arbetspasset och sitter resten och det funkar alldeles utmärkt. Jag förmodar att konsten att skriva sitter mer i huvudet än i soffan.

Vad läser du själv helst i sommar?

– Jag blandar rätt friskt. Men just nu Marian Keyes och Anna Fredrikssons nya. Eftersom jag jobbar så mycket själv just den här sommaren så läser jag bara snuttvis. Annars älskar jag en heldag med näsan i en bok eftersom det faktiskt inte går att göra något annat samtidigt. För mig är det total avkoppling.

Copyright/fotograf: Anna-Lena Ahlström.

Hur ser 2018 ut för dig, vad har du på gång?

– Jag skriver på ny roman, den första i en trilogi, som kommer nästa höst. Deadline senare i sommar. Jag ska också redigera en ungdomsroman som kommer nästa försommar (deadline i oktober), och en kortroman som kommer i november (deadline i augusti).

– Däremellan släpps också min nya roman ”Ett oväntat besök”, först i ljudbok och sedan som inbundet i augusti.

– I höst blir det förstås bokmässa men också en hel del biblioteksbesök och en feelgoodfestival i Mariefred. Varvat med skrivjobben så är almanackan därmed rätt fulltecknad 2018. Jag hoppas på semester någon gång 2019.