Samhället blir mer och mer digitaliserat och i många branscher försvinner det personliga – även i förlagsvärlden. Författarkonsulten Vanja Vinter tror på relationer och personlig kontakt. Därför jobbar hon med författare och förlag för att återinföra den personliga relationen.

Vanja Vinters ögon lyser när hon pratar om förlagsbranschen. I den har hon jobbat i flera år på olika positioner, redaktör, språkvårdare och lektör för att nämna några. Sedan ett par år jobbar hon som författarkonsult – en unik tjänst för författare och förlag som Vanja Vinter själv utvecklat då hon såg att den behövdes.

– Jag älskar den svenska förlagsvärlden, när jag kom in i den kändes det som att jag hittade hem. Jag älskar historier och jag älskar böcker. I mycket är det en fungerade bransch. Men just det här personliga försvinner i högre och högre grad. Författare känner att det är bristade engagemang och majoriteten behöver mer stöd. Där kommer jag in i bilden, säger Vanja Vinter.

Nu anställs hon av förlag för att jobba med författare som behöver mer stöd än med manuset. En tjänst så uppskattad att hon nu har författare som tar med henne från förlag till förlag. De vill fortsätta jobba med henne oavsett vart de befinner sig.

Vanja Vinter jobbar med författare från början till slut.

Så vad gör en författarkonsult? Förutom att jobba med författarens manus och se till att den processen går i rätt riktning så finns också Vanja Vinter där som personligt stöd, mentor och författarcoach. Sviker modet? Då är Vanja den som stöttar.

– Jag och en författare var klara med hela själva manusprocessen. Men så hamnade hen plötsligt i den där leverans-svackan som många upplever och jag fick ett mail där det stod ungefär: ”Ingen kommer tycka om boken eller mig”. Då fick jag försäkra hen om att det var ett inre, känslomässigt problem och föreslå att vi skulle träffas och prata igenom det ansikte mot ansikte..

Vanja säger att det inte går att förstå hur svårt det är att skriva en bok förrän en själv har testat. Att det är ett hantverk som författare lägger ner inte bara tid på utan också hjärta och själ i. Det är därför viktigt att ta vara på personerna bakom boken.

”Det personliga är det roliga. Träffa och dra ut det där som finns därinne, som kommer göra boken bra. Komma underfund med med en person. Det är absolut roligaste”

Vanja Vinter är noga med att poängtera att hon inte är en konkurrent till förlagen, hon vill finnas för att komplettera. Att tiden för författare har minskat senaste åren tror hon beror på att den är osäkert i branschen just nu. Hon vill hjälpa både förlagen och författarna.

– Tyvärr tror jag att bokbranschen är ganska svajig just nu, med mindre pengar och färre anställda. De fåtal som är anställda får ägna sig åt möten och interna saker som stjäl tid samtidigt som de ska hinna läsa manus ordentligt. Du måste sitta en hel dag för att verkligen lära känna författare, och det hinns inte med. Problemen är dessutom växande. Ingen vet vad som kommer att hända. Det känns som att människor är för oroliga för framtiden vilket hindrar dem från att blicka framåt.

– Vad är det roligaste med att vara författarkonsult?

Det är grävandet, inte på ett journalistiskt sätt utan att få gräva i författarens känslor. Helt plötsligt sitter båda och gråter och så blir det något bra av det. Min sambo läser inte men lyssnar på musik. Böcker kan göra med mig vad musik kan göra med honom. Författare och musiker. Samma typ av känsloperson bakom. Träffa och dra ut känslorna – komma underfund med med en person. Det är absolut roligaste, säger Vanja Vinter.

Är du nyfiken på att veta mer om Vanja Vinter? Eller varför inte kontakta henne för att bolla ett eventuellt samarbete? Här hittar du hennes hemsida.