Berätta om din bok!

IT-kartan är en guidebok i modernt och värdeskapande förändringsarbete inom IT, digitalisering, strategi- och affärsutveckling. Boken är tänkt att vara en katalysator för att ta steget och gå från diskussion till handling när det gäller utveckling av processer och de system som måste till för att stödja dem. Läsaren kan direkt börja skissa på en IT-karta för sin egen verksamhet och börja använda de andra verktygen som introduceras i boken. Det handlar om ett angreppssätt och verktyg som är handfasta och som skapar rörelse. Läsaren får också utmanande frågor om strategi- och affärsutveckling som kan vara en ögonöppnare. Ett antal självupplevda ”Ledningsgrupps möten” för handlingen framåt och är ”blinkningar” till erfarenheter jag tror många känner igen sig i. Det som genomsyrar boken är enkelhet för att kunna göra det komplexa; starta en förändringsresa som är hållbar där hela organisationen kan följa med.

Klicka på bilden för att läsa mer om boken!

Hur kom boken till?

Boken skrevs under fyra – fem intensiva månader och diskuterades sedan med en grupp affärsbekanta som läste igenom råmanuset. Stort tack till dem för deras tålamod och synpunkter.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Namnet var klart sedan länge och det första kapitlet, det första ledningsgrupps mötet, var klart sedan länge. Så man kan säga att ram-idén fanns där. Jag utgick från själva kartan och lade till de andra verktygen som jag utvecklat och jobbat med under min karriär. Steg för steg utan att göra det hela komplicerat.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har alltid tyckt om att skriva och jag inspirerades av att dela med mig av mina erfarenheter på ett sätt som är okomplicerat och direkt.

Skriver du på något nytt nu?

Det finns en tanke om att skriva om hur man arbetar med leverantörer och ser till så att utvecklingsprojekt hålls levande och fräscha över tid då deltagarna byts ut, men den får vänta ett tag. Sedan finns det planer på några noveller eller kåserier på hobbynivå.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv! Få ner det första kapitlet mer eller mindre klart på papper så kan det ”ligga till sig” och bli starten till den bok du vill skriva när du väl får tid och inspiration att börja.

Varför ska man läsa din bok?

Man får ett antal bra verktyg i ett koncentrerat format som direkt kan användas för att komma igång, diskutera, besluta och börja förändra. Det är komplex utveckling och svåra frågor men det boken och verktygen gör är att göra det komplexa enklare så att det kan hända något. Det sämsta man kan göra är att inte ta beslut. Att inte agera. Boken hjälper dig att ta beslut och att komma igång.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag hjälper företag att utvecklas via mitt bolag, Findistra Management AB, som fokuserar på Finans, Digitalisering och Strategi. Jag brinner för att utveckla människor, affärer och företag. När jag inte gör det så gillar jag att laga mat. Det är nästan lika roligt.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Den som har bestämt sig för en förändring men som saknar verktyg och metoder för att komma igång, tycker att det blir oöverskådligt och komplicerat. Det kan vara en vd, IT-chef, CIO, lednings-, styrgrupp eller styrelse som vill ha ett nytt och bättre sätt att angripa utmaningarna och kommunicera.