Som femtonåring blev meditationen ett sätt att förstå världen. När hon sedan upptäckte yoga, på en strand i Thailand, fanns det ingen återvändo. Idag arrangerar bloggaren Josefine Bengtsson yogaresor över hela världen och guidar människor genom yogatekniker och meditationsövningar. Med boken Yoga och Meditation vill hon föra livsstilen vidare. 
– Yogans tekniker är för bra för att hålla för sig själv.

Hur upptäckte du yoga?
– Jag har alltid varit en duktig flicka med mycket prestationskrav, så redan i nian smet jag iväg till biblioteket och lånade böcker om meditation. Jag kände ingen annan som höll på med det då så jag skämdes lite – höll det hemligt för min familj och vänner för att inte verka konstig eller deprimerad (i 15 års ålder var det i alla fall för mig livsviktigt att smälta in).

– Så bakom stängda dörrar eller ensam i skogen, ifrågasatte jag livet och världen i stort – jag ville förstå allt på ett djupare plan. Det var nog därför jag kände den där dragningen till just meditationen. Men eftersom böckerna var min enda inspiration så förblev också meditationen mycket av ett koncept. Det var först flera år senare när jag hittade yogan på en strand i Thailand som jag började förstå grejen på ett djupare plan, det blev självupplevt istället för bokkunskap.

– Till en början fattade jag ingenting av yogan heller – andas genom näsan och stå i konstiga hundar – men efter klassen såg jag det där skimret i de redan invigda yogisarnas ögon. Det där ville jag också ha. Sen den dagen har jag yogat, på ett eller annat sätt, varje dag.

Vad inspirerade dig till att starta bloggen Josefines Yoga?
– Yogans tekniker är för bra för att hålla för sig själv. Jag vill att så många som möjligt ska få kunna ta del av dess magi och då tror jag att en blogg (liksom en bok) är ett optimalt sätt att nå ut till fler, till de som inte är redo att gå på en yogaklass.

Vilka är de största hälsofördelarna med yoga och meditation?
– Yoga är ett ärligt möte med mig själv. Det är också något som hjälper mig att släppa alla de där tankarna på dåtiden och framtiden, så att vi istället kan njuta av stunden.

– Även om yoga idag ofta är mer förknippat med hur kroppen ser ut i olika fysiska positioner i sociala medier än hur den faktiskt känns. Så definierade yogalegenden Patanjali det hela för mer än tusen år sedan, som ”stillandet av alla tankerörelser” eller ”förmågan att styra fluktuationer i sinnet”.

– Inte en helt given definition kanske, men för mig är det just det yoga gör – det är ett sätt att ta kontroll över tankarna. Att förstå att jag inte är mina tankar. Att förstå att bara för att en tanke ploppar upp så behöver den inte vara sann. Jag kan välja om jag vill tro på den. Vilket i sin tur leder mig till insikt om vem jag är på riktigt, på ett djupare plan. Alltså bakom de där tankarna om hur min kropp ser ut, vad jag jobbar med eller var jag bor.

– Yogan hjälper mig helt enkelt att landa i ett slags stilla varande, där de andra, ”ytliga” aspekterna spelar mindre roll. Jag skulle ljuga om jag sa att yogan gjort att jag helt slutat bry mig om yttre aspekter, det gör jag fortfarande men idag har jag en helt annan medvetenhet kring det. Tiden på yogamattan ger mig dock ofta glimtar av något mer – den där känslan av kärlek och harmoni som alltid finns där inombords, oberoende av yttre omständigheter

Hur hjälper yoga och meditation dig i ditt jobb som bloggare/influencer?

– Yogan och meditationen hjälper mig i alla aspekter av livet. Jag hade en period när jag helt stängde av allt som hade med datorer och telefoner att göra och bara levde i Indien för att djupdyka i yoga och meditation. Det var magiskt men från den platsen av fullständig bortkoppling kom dock en längtan av att dela med mig. Av att dela den yogiska magin med folk på hemmaplan. Men för att kunna vara på sociala medier är yogan, meditationen och tystnaden ett måste, annars skulle jag bli fullkomligt galen.

– Idag är min strävan att hitta balans. Mellan meditation och arbete. Mellan öst och väst. Mellan staden och naturen. Jag försöker helt enkelt använda österländska tekniker för att kunna njuta av västerländsk intensitet. Det är inte lätt, men jag tränar varje dag!

Varför bestämde du dig för att skriva boken Yoga och Meditation?
– Yogans tekniker är för bra för att hålla för sig själv. Jag vill att så många som möjligt ska få kunna ta del av dess magi och då tror jag att en bok, precis som blogg och Instagram, är ett optimalt sätt att nå ut till fler, till de som inte är redo att gå på en yogaklass.

– Vidare vill jag i boken förmedla att yoga är så mycket mer än gymnastiska rörelser, att det hjälper oss gå från huvudet (där vi ju hänger alldeles för mycket) och istället få landa ner i kroppen (där vi kan leva på riktigt). Och detta behöver inte heller vara flummigt eller pretentiöst, utan snarare äkta och lekfullt.

Hur skiljer sig din bok från andra hälso- och träningsböcker?
– Yoga och meditation är långt ifrån en bok med hälsoråd eller en guide för att få en snygg kropp utan snarare en slags totalupplevelse för kroppen och sinnet. Det finns folk som har otroligt mycket mer kunskap än vad jag har när det kommer till exempelvis muskelgrupper, detoxmetoder och träningstips etc. I yoga och meditation ligger fokus snarare på att lära sig lyssna på insidan av kroppen och observera dess förnimmelser.

– Vidare är många yogaböcker inriktade på en specifik yogaform medan i min bok mixar jag och matchar olika stilar och tekniker. I boken delar jag med mig av allt ifrån strikt Ashtanga yoga till galna aktiva meditationer, andningsövningar och någon som verkligen för mig ner i kroppen är Vipassana-meditationen.

Varför valde du att dela upp boken i fyra delar – vakna, fokusera, läka och somna?
– För att göra boken så ”användarvänlig” som möjligt och visa att istället för att trycka i sig 10 koppar kaffe för att orka gå till jobbet eller sömnpiller för att kunna sova så finns det massa grymma yoga och meditationstekniker man kan använda och de helt utan biverkningar.

Många lever ett hektiskt liv, hur går det att få in yoga och meditation i vardagen?
– Jag förespråkar lite varje dag än ett långt pass i veckan. Alla kan ge sig själva 15 minuter om dagen av att vara fullkomligt närvarande i kroppen.

– Jag tror heller inte att en viss yogateknik eller övning är bättre än någon annan utan här gäller det nog snarare att prova sig fram och hitta sin grej (som nog varierar från stund till stund). Det är just därför jag i boken har med så många olika typer av övningar – alltifrån galen shaking till stilla meditation och pranayama.

– Men en bra start för att lära sig lyssna bättre på kroppen är att ge sig själv en kvart varje morgon för att bara vara i kroppen. Under denna kvart kanske man shakar, gör en kroppsscanning i stillhet eller ett gäng solhälsningar – det spelar ingen roll vad man gör så länge fokus är på förnimmelserna i kroppen.

Vilket är det största misstaget många gör som börjar med yoga?
– Att ge upp för fort! När man väl börjat nosa på yogan tror jag det är viktigt att ha tålamod och prova sig runt. Jag tror nämligen inte att en viss yogateknik eller övning är bättre än någon annan utan här gäller det nog snarare att testa sig fram och hitta sin grej och sin lärare (som nog varierar från stund till stund).

– Så ha tålamod. Prova dig fram!

Du arrangerar yogaresor, vad är det roligaste med att kombinera yoga med att resa?
– Yes, jag driver Yogiakademin tillsammans med killarna bakom surfakademin. Vi anordnar resor världen över, året runt. Så det är lite av min livsstil, att bo på retreat och undervisa yoga. Jag älskar det!

– Det vackraste med att åka iväg på en yogaresa är att man verkligen hinner landa in med sig själv. När vi går på en klass mellan alla ”måsten” på hemmaplan blir det aldrig lika djupt som när vi åker iväg från vardagen och ger oss själva vår fullkomliga uppmärksamhet under en hel vecka. Då uppstår MAGI på riktigt. Och att dessutom få göra det i naturen på paradisiska platser.

Blir det fler böcker?
– Ja! Älskar att skriva och förmedla yoga och meditation!