Foto: Lars Wallgren
På Kapellplatsen i Göteborg ligger Lohrs Pocket MedMera. På torget möter kullersten asfalt, och de kringliggande byggnaderna är uppförda under vitt skilda årtionden. Några är vackra och gamla, andra är fyrkantiga 70-talsklossar. I botten av ett av de äldre husen har en bokhandel legat bakom välvda fönster sen tidigt 2000-tal, och sedan 2006 drivs den i Inês Lohrs regi.
– Vi har 75 procent stamkunder, är man nöjd så tar man med sig sin kompis eller sin moster, och det är den bästa reklamen.

Inês Lohr. Foto: Lars Wallgren
Inês Lohr är utbildad journalist, och har förutom det studerat litteraturvetenskap, nordiska språk och statsvetenskap. Hon, och alla i hennes personal, är storläsare. Kundkretsen är väldigt beläst och litteraturintresserad. Många läser DN eller Svenska Dagbladet, de vill ha bra språk och gärna djup i böckerna, vilket leder till att dussindeckare och liknande utgår.
– Man måste ha kunskap när man har en bokhandel för att kunna rekommendera litteratur, och gärna hitta annorlunda litteratur än det som ligger på topplistorna. Jag är extra insatt i skönlitteratur, barn- och ungdomslitteratur samt handarbetsböcker (vi har stickcaféer.)
– Vi har 75 procent stamkunder, är man nöjd så tar man med sig sin kompis eller sin moster. Bästa reklamen.
Hur får ni kunderna att komma tillbaka?
– De tre K:na brukar jag säga: Kompetens, kundservice, kunskap är viktig. Viktigt att man vill hjälpa till, gör det möjliga möjligt, t ex att ordna en bok som är slut på förlaget. Det är lite kollektivtänk hos oss, ibland får en kund hjälpa till att dra ut markiser eller att lyfta en kartong.
Trots att butiken heter Lohrs Pocket MedMera säljer de mycket inbunden litteratur, och de erbjuder mycket mer än böcker. Bokhandeln har en liten kaffebar, och sommartid står fyra bord med stolar utanför butiken för de som vill avnjuta en god bok och en kaka i solen. Dessutom jobbar de mycket med olika tillställningar.
– Vi har minst 60 event om året, och har även börjat med litteraturvandringar. Vi har tre kontinuerliga bokcirklar, dessutom sagoläsningar, stickcafé, ibland musik. Vi har ett loft, där man kan sitta och fika/jobba och som även används som galleri, vi har alltid nya utställningar. Nu under sommaren ställer Frida Wernersson ut.
– Bara i år har vi haft besök av svenska litterära tungviktare som Agnes Lidbeck, Johannes Anyuru, Marie Hermansson och årets vinnare av Sveriges Radios romanpris Aleksander Motturi.

Foto: Lars Wallgren
Hur tänker ni när ni beställer in böcker?
– Jag valde att vara en oberoende bokhandel, vilket innebär att vi byggt upp en intensiv och direkt kontakt med förlagen. Kunskap om kundens intressen underlättar, viktigt att ha koll på aktuella utgivningar, att läsa bloggar, att följa litteraturtoppen, New Yorker, recensioner, diverse nätsidor. Förlagen vet numera vad vi och kunderna tycker om. Vi har mycket fokus på Göteborgslitteratur, skönlitteratur, biografier, facklitteratur och historia, inte så mycket på kringprodukter.
– Vi vågar beställa nischad litteratur från förlag som Nilsson, Tranan, Daidalos med fler, vilket uppskattas mycket. Vi behöver inte följa några direktiv, är inte låsta. Det är det som skiljer oss från de andra. Vi vågar, vi testar, funkar det inte så hittar vi på nytt.

Foto: Lars Wallgren
Vilken sorts litteratur väljer ni att lyfta fram?
– Vi lyfter fram aktuella titlar, t. ex. stora nyheter som Rosling, sommarpratare, en aktuell lokal författare. Vi byter hela tiden titlar som vi lyfter fram. Helt aktuella böcker som också får recensioner hamnar i en hylla längs fram i butiken. Vi har veckans pocket, ibland kampanjer tillsammans med förlagen, vi hittar på nytt hela tiden.
Hur ser ni på er framtid?
– Vi märker inte av e-handeln särskilt mycket, folk vill ha personliga samtal och tips, de vill hålla boken i händerna och bläddra. Man får vara flexibel, lyhörd, kunnig och beredd på att jobba hårt. Det är en tuff bransch med lite pengar, men har man en passion för litteratur, idéer, och en bra dialog med kunder och förlagen så kan vi bevara en bra status.
Lohrs Pocket MedMera rekommenderar
Alla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan
En sorglig och fin kärlekshistoria mellan en palestinsk man och en israelisk kvinna som träffas i New York. Boken som är oönskad i Israel visar hur politiken griper in i människornas tillvaro och hur ens sociala kontext påverkar ens tänkande. Väldigt tänkvärd och nyttig för att begripa mer om båda länder.
Ofta är jag lycklig av Jens Christian Gröndahl
Ellinors man Georg har gått bort. Nu skriver hon av sig i ett brev till sin bästa väninna Anna som för länge sedan gick bort i en skidolycka och som tidigare var gift med Georg. Boken handlar om det stora och det lilla i livet, om klasskillnader och livsresor. En filosofisk skatt full av livsvisdom med fina formuleringar.
Strändernas svall av Eyvind Johnson
Det gamla Odysséen-eposet i en ny tappning. Helt fascinerande att se hur hjälten Odysseus beter sig som en vanlig människa med alla sina svagheter och styrkor. En spännande klassiker som alla borde läsa.