9 september är det val och inför det viktigt att ta reda på vart partierna står, i alla typer av frågor. Eftersom att vi älskar och jobbar med litteratur på olika vis så passar det väl att vi tog reda på vad partiledarna har för favoritböcker – även om det kanske inte är en avgörande valfråga.

Vi mailade ut alla riksdagspartier och ställde den enkla frågan: ”Vad har er partiledaren för favoritbok”? En del svarade på mailet och gav oss svar direkt medan en del fick vi ta reda på från annat håll. Svaren har vi sammanställt nedan.

Socialdemokraterna – Stefan Löfven

I SVT:s statsminister fick Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) svara på frågor om varandra. Ulf Kristersson gissade rätt på Stefan Löfvens favoritbok. Det var ”Jack” av Ulf Lundell.

Moderaterna – Olof Lavesson

Moderaterna kunde inte svara på vilken som var Ulf Kristerssons favoritbok men kunde svara att boken ”The Yacoubian Building” av Alaa Al-Aswany är Olof Lavessons, ordförande i Kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, favoritbok.

Sverigedemokraterna – Jimmie Åkesson

”I Bokhandeln” har sökt Sverigedemokraterna och de ska återkomma med svar. Artikeln uppdateras.

Miljöpartiet – Gustav Fridolin, Isabella Lövin

Miljöpartiet kunde avslöja att Gustav Fridolins favoritbok är ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer. Vi fick inget svar om vad Isabella Lövin gillar att läsa.

Centerpartiet – Annie Lööf

”Judasvaggan” av Caroline Engvall.

Vänsterpartiet – Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt svarade på Instagram att hans favoritböcker är: ”Händelser vi vatten” av Kerstin Ekman, ”Under polstjärnan” av Väinö Linna och ”Drömmen om det röda” av Nina Björk.

Liberalerna – Jan Björklund

”Världen av igår” av Stefan Zweig.

Kristdemokraterna – Ebba Busch Thor

”Stolthet och fördom” av Jane Austen.