När författaren och mytologifantasten Bitte Nohrin Jernberg växte upp, och var hos sina morföräldrar på gården i Kallmora, Orsa, satt de ofta i skymning och lyssnade till mormors alla berättelser. Om hustomten, jättar och småfolk. Det är en underdrift att säga att Bitte värnat om mormorns fantastiska berättararv. Nu skriver hon böcker fyllda av folktro och fantasy, de flesta utspelas där hjärtat är – i Orsa.

I dag bor Bitte, 65, ännu en gång på gården som hennes morfar ägde. Men nu är det istället sonen Tobias som äger den. Sonen som faktiskt fick henne börja skriva. Han har precis som Bitte själv växt upp med sägnerna och legenderna om hustomtar och småfolk. En dag blev han trött på att aldrig kunna komma ihåg dem så där rätt som mamma kunde.

– Min son Tobias studerade i Falun. En lördagskväll ringde han mig frustrerad och sa att han inte kunde komma ihåg hur den om tomten slutade. Till slut sa han: ”Ok men du måste skriva ner det för jag kan OMÖJLIGT komma ihåg allt”.

Och på den vägen var det. Bitte började fila på en boksamling med alla berättelser hon snappat upp i barndomen men också under senare år. Medan hon skrev kom hon ihåg mer och mer. Snart var hon som uppslukad och började läsa på, resa runt och prata med personer i trakten. Vips sa det så hade hon boken ”Tomtar på loftet” klar.

Gården där Bitte tillbringade en stor del av sin uppväxt.

Många känner idag till Bitte som berättare. Särskilt när det kommer till att med klar och ibland dramatisk stämma berätta roliga, starka och kanske lite skrämmande historier om alla de varelser från folktron som bor i trakten. Ibland ringer någon för att be henne ha en liten högläsnings- eller berättarkväll. Och det gör hon gärna.

– Jag tycker om när folk först drar efter andan i spänning och sedan skrattar gott åt slutet i historien.

Nordisk och europeisk mytologi har färgat Bittes författarskap och det är inte svårt att se varför. De är fyllda av målande miljöbeskrivningar, humor, starka känslor och ibland dessutom, sensmoral. För det var precis så mormor berättade historierna. Om skrämmande myrlingar och om Grannasmor i skogen som förtrollade folk. Allt för att uppmana barnen att inte gå dit ensamma.

Skogen i Slipstensgruvorna vid byn var nämligen fylld av gamla överväxta gruvhål. Sensmoralen finns kvar i hennes böcker även om Bitte nu älskar att istället skriva fantasy. Som i böckerna om enhörningen ”Gyllen”: ”Gyllens källa” och ”Gyllens klara vatten”.  Gyllen lever av det klara vattnet i källorna i Orsas skogar – de gamla Trefaldighetskällorna som vi måste vara rädda om.

Högläsning ur senaste boken om enhörningen Gyllen, ”Gyllens klara vatten”.

– Hennes sätt att berätta och skriva om folktron, är ofta att ta med någon lärdom på slutet, som i gamla fabler. Speciellt om det handlar om naturen och djuren i skogen. Hur man ska bete sig för att inte ställa till med problem, som till exempel att inte ta fågelägg eller skära i trädstammar. De lärdomarna har jag tagit med mig speciellt i böckerna om Gyllen. De bygger på gamla välkända legender och har en lärdom i slutet, om att ta hand om våra djur och naturen, säger Bitte med värme i rösten.

Och kanske är det därför hennes fantasyböcker om Gyllen och om drakarna ”Archie”, ”Isme” och ”Viteli” är så omtyckta. Inför första boken var hon nervös, det är ju så många andra som skriver bra fantasy. Ändå slängde hon sig ut i branschen, bra fantasi har hon ju alltid haft, och visst har det lönat sig. Nu är Bittes barn-och ungdomsböcker på temat fantasy riktigt populära.

– Nu har jag till och med hört om barn som springer runt på dagis och leker att de flyger som Archie. Så något måste jag ha gjort rätt! Det är jätteroligt.

Bitte signerar sina populära böcker om drakarna i Archies värld.

Samlingsboken ”Tomtar på loftet” är sedan länge slutsåld men intresset finns fortfarande kvar. För även om Bitte inte längre, sedan hon pensionerade sig, är lika engagerad i hemkommunen så har hon sina projekt. Förutom att fortsätta på serien om Archies värld så ligger det på agendan att skriva om boken som startade allt – ”Tomtar på loftet”. Denna gång med nytt material.

– Det finns nya saker jag vill lägga till. Bland annat om jättarna och älvafolket. Personer kommer nog att känna igen en del historier, men mycket kommer vara nytt. Förordet till första boken är:  ”Jag växte upp med tomtar på loftet och småfolk runt knäna, ja bokstavligen”, och det stämmer ju, säger hon med skratt i rösten.

Är du nyfiken på enhörningen Gyllen? Eller kanske drakarna Archie, Isme och Viteli – här kan du köpa Bittes böcker

Här hittar du Bittes hemsida