Författaren och musikern Marius Alexander Forselius växte upp på ett barnhem i Rumänien. Vid fyra års ålder blev han adopterad till Sverige. Nu skriver han böcker om hur det är att leva med autism, asperger och ADHD. Men undersöker också frågan: Hur blev det så här?

”Jag upphäver gravitationen : en självbiografi om att leva med autism, asperger och ADHD” är 27-åriga Marius Alexanders första tryckta bok. Den är fylld av minnen, drömmar och funderingar. Hur jobbig skolan kunde bli, hur vuxenlivet kom med helt nya möjligheter och om hur hinder gjorde att han kunde vidga sina vyer.

Bara ett år efter att han kommit till Sverige märkte vuxna att han inte agerade som de andra barnen. Vi fem års ålder fick han diagnoserna autism, asperger och ADHD.

– Jag var inte intresserad av andra barn. Kunde inte vänta på min tur. Det var redan på dagis som jag fick en speciallärare. När man är barn bestämmer samhället. Man måste gå i skolan. Skorna är för små men man måste springa, så kändes det.

”Jag upphäver gravitationen” handlar om Marius Alexanders sätt att komma över hinder och leva vuxenlivet – precis som han vill.

Han beskriver hur lärare näst intill tvingade honom, ”alla ska vara med på alla aktiviteter”, att göra saker han inte ville och att skolan många gånger kändes som ett fängelse. När Marius Alexander kände sig instängd hände det att han utåtagerande.

Idag är han vuxen och har möjligheten att göra vad han vill. Med ett intresse för musik och ett kreativt sinne kom det naturligt att satsa på sina drömmar. För trots att hans funktionsnedsättning ibland sätter käppar i hjulen så har han drivet att hela tiden göra det han vill.

I samhället tycker han att människor hela tiden blir mer accepterande medan samhället i stort sviker. För att följa sina drömmar kommer till ett pris.

– Nu är friheten att jag kan göra vad jag vill men samhället är dålig på att stötta oss. Jag blev av med skyddsnätet för att jag gör min grej. De tänker att eftersom att jag gör musik kan jag jobba med vad som helst, men det kan inte jag. Även om det finns mer förståelse i samhället så lämnar systemet folk i sticket.

Här kan du lyssna på Marius Alexanders musik

”Jag var inte intresserad av andra barn. Kunde inte vänta på min tur. Det var redan på dagis som jag fick en speciallärare. När man är barn bestämmer samhället. Man måste gå i skolan. Skorna är för små men man måste springa, så kändes det.”

Att vara i vatten har varit Alexander Marius tillflykt. Att känna vatten omkring kroppen försätter honom i ett skönt lugn där han kan ”ladda batterierna”. I boken berättar han om gången han fick svamp och inte längre kunde bada. Han gick ner i en depression tills han kom över hindret och blev en erfarenhet rikare.

Nu har han lärt sig att finna samma lugn hemma med hjälp av musik och yoga. Fler av historierna Alexander Marius berättar följer samma mönster – hur hinder har gjort att han behövt vidga sina vyer.

– Nu kan jag gå till simhallen men också stanna hemma och ”bada”. Simhallen kan bli mycket för mig så om jag inte mår hundra procent bra kan har jag nu alternativ. Jag har också köpt en crosstrainer att ha hemma, som gör att jag kan köra ”aquajogging” hemma. Rörelserna på crosstrainern påminner starkt om ”aquajogging” fast fördelen är att jag kan lyssna på musik eller se på TV och stanna hemma och då slippa alla jobbiga situationer på badhuset.

Genom meditation och musik kan Alexander Marius få samma känsla han får när han badar. På så sätt kan han ladda batterierna även hemma.

I E-boken ”Negativ identitet” går Alexander Marius in mer på djupet och tittar bakåt för att se om det finns kopplingar mellan sina diagnoser och sin tuffa uppväxt. Det finns sedan tidigare diskussion kring trauma tidigt i livet och autism. Med boken hoppas han kunna inspirera till mer forskning i ämnet.

– Idag är det mycket rubriker om vad mamman har ätit, ”Mamma drack för mycket mjölk – sonen fick autism”. Det är som att vi har gått tillbaka lite. Jag hoppas det sker mer forskning kring hur miljö i tidig ålder påverkar.

Sedan också E-boken ”Virtuell Autism” berörde samma ämne kontaktades Alexander Marius av forskare i Rumänien. Forskare som undersöker hur barnen som växte upp på barnhem i Rumänien fick för men med sig in i vuxenlivet.

Vill släppa ljudböcker

Om du inte redan är införstådd med det så har Marius Alexander en hel del projekt på gång! Förutom musiken och böckerna så vill han nu göra ljudböcker av sitt material. Och det är på gång!

– Nu när jag inte längre har skyddsnätet så får man titta på nya möjligheter. Hinder vidgar ju också. Nu vill jag crowdfounda till att kunna göra klart ljudböckerna.

Är du nyfiken på att läsa Marius Alexanders böcker? Här hittar du ”Jag upphäver gravitationen : en självbiografi om att leva med autism, asperger och ADHD” och e-böckerna ”Negativ identitet” och ”Virtuell Autism”