Det finns mycket att göra för att bättra på sin privatekonomi. Det brukar vara enkelt att förstå vad som ska göras: spara mer, låna smartare och håll koll på kassaflödet. Att veta hur detta ska göras är däremot svårare. Här listas fem böcker som alla innehåller tips på hur du förbättrar din privatekonomi – oavsett om du aspirerar till att bli miljonär, bara vill klara av vardagen eller vill öka din kunskap om ekonomi generellt.

Vägen till ekonomisk frihet – Bodo Schäfer

Bodo Schäfer skriver på ett lättläst sätt hur du kan tjäna in din första miljon med hjälp av hans sjuårsplan. Boken innehåller också strategier för hur du ökar dina inkomster och betalar av dina skulder så snabbt som möjligt. Sidantalet ligger på endast 160 sidor, vilket tillsammans med sin enkla approach till svåra koncept, gör den till en bra första bok om du är intresserad av att förbättra privatekonomin.

Nästan hälften av boken består av intervjuer med människor som antingen är ekonomiskt oberoende, eller som är på god väg. Det ger en bra inblick till hur rika människor tänker och hittar drivet att fortsätta pusha sig själva, trots att de i princip är ekonomiskt oberoende.

Ekonomi för icke-ekonomer – Mikael Carlsson

Denna bok tacklar företagsekonomi på ett mycket pedagogiskt sätt. Den innehåller inga direkta tips för att förbättra ekonomin hos privatpersoner. Den förklarar dock grundläggande företagsekonomi, vilket indirekt ökar förståelsen kring varför man bör budgetera, jämföra olika lån när det behövs, bokföra och andra ekonomiska aktiviteter. Boken hjälper med andra ord att få in det ekonomiska tänket i din vardag och sätter ord på koncept som kanske tidigare känts främmande. Som bonus blir du mer allmänbildad och har en bra grund om du skulle vilja starta företag.

Hjärnkoll på pengarna – Elin Helander

Elin Helander är kognitionsvetare och har tidigare arbetat på Karolinska institutet med hjärnforskning. Hon tar i denna bok ett psykologi- och beteendeperspektiv för att förklara varför vi – medvetet eller omedvetet – ibland gör dumma ekonomiska beslut som vi sällan rationellt kan förklara. Hon ger naturligtvis också tips och strategier på hur man kan undvika detta. Boken är både nyttig och intressant eftersom den beskriver hur processen ser ut när en människa tar ekonomiska beslut.

Rich Dad, Poor Dad – Robert T. Kiyosaki

Amerikanen Robert T. Kiyosaki är en 72-årig affärsman som skrivit flera böcker kring ekonomi och företagande. Rich Dad, Poor Dad är den bok som nått störst framgång, och vid första anblick kan den ge intryck av att ge en förenklad bild av verkligheten. Utgångspunkten är nämligen att den traditionella vägen till rikedom, det vill säga studera, slit och spara, inte är rätt väg att gå. Det är ett påstående som kanske säljer bra till lata ungdomar som älskar att få rådet att inte jobba ihjäl sig, men som knappast inger förtroende för seriösa sparare.

Under denna tvetydiga slogan finns dock en uppsjö av smarta råd som kan nyttjas av både gamla och unga som vill öka sin kassareserv. En enkel, men ack så viktig poäng som även hittas i andra ekonomiböcker, är att inte se hus- och bilköp som tillgångar så länge du köper dem med lånade pengar. Ett hus som drar in pengar i form av hyra är en tillgång – ett hus som du betalar av och hoppas ska öka i värde är i bästa fall spekulation. Det viktiga är inte nödvändigtvis hur mycket pengar du drar in, utan hur mycket som finns kvar när månaden är slut.

Boken bjuder också på en del truismer angående livsstil som påverkar din ekonomi. Till exempel att rädslan för att vara annorlunda och för hur människor i vår omgivning ska reagera hindrar oss från att tänka nyanserat kring ekonomi.

Krisboken – Vanja Persson

Ekonomiböcker som utlovar guld och gröna skogar så länge man följer författarens tips råder det knappast brist på. Böcker som riktar sig till låginkomsttagare med familj är kanske inte lika glamorösa och vanliga – men antagligen desto viktigare. Krisboken är en bok som med praktiska råd hjälper personer som anser sig sitta i en svår ekonomisk sits att rätta ut sina problem och slippa stressen. Målet är inte att bli miljonär, målet är att klara sig. Författaren skriver i bokens inledning att hon inte är utbildad ekonom, men expert på att leva på existensminimum.