Cathrin har alltid sökt sin plats i världen, en plats där hon kan känna sig behövd och accepterad. En hjärnblödning 2011 skulle komma att förändra hennes liv på många olika sätt. Den utlöste en stark passion för det skrivna ordet och i våras släpptes diktsamlingen Blessyrer från en lång väg hem.

Cathrin föddes i Motala men har bott i Göteborg i över 25 år. Hon flyttade för studiernas skull. Till en början studerade hon juridik, men upptäckte att det inte var den väg hon ville ta och gick över till att studera litteratur och idéhistoria. Cathrin har under flera år brottats med ångest och depressioner. År 2011 drabbades hon av en hjärnblödning, något som har satte stark prägel både på den egna identiteten men också på tillvaron.

– Jag skriver mig tillbaka på något sätt. Det har hjälpt mig att hitta mening. Jag vill dela med mig av det jag skriver, så att någon annan kan finna glädje och igenkänning.

Blessyrer från en lång väg hem

Cathrin Monell skriver i huvudsak lyrik och noveller. Hon har skrivit om hur det är att slå sig fri från behandlingar som inte fungerar, att våga stå på egna ben, men hon skriver också skräcknoveller. Lyriken handlar om de svårigheter Cathrin har upplevt och den frustration som länge bott inom henne, men också att hon faktiskt har hittat en plats och identitet. Hon har dels skrivandet, men också kyrkan att tacka för det.

– Kyrkan fångade upp mig, gav mig uppgifter som fick mig att känna mig behövd. Jag fick läsa texter, dela ut psalmböcker. Jag fick en roll där jag kunde vara kompetent och bli sedd utifrån det jag kunde bidra med.

Cathrin Monell

Inspirationen finns överallt, där finns inga begränsningar. Cathrin läser mycket och brett, allt från serier och fakta, till biografier och deckare.

– Jag läser nog uppemot 200 böcker om året, men också bokbloggar på Skrivarsidan.

Bland de stora författarna finns Neil Gaiman och Paul Auster som förebilder. Bodil Malmsten var en av de första poeterna som Cathrin kom i kontakt med. Under bokmässan förra året bjöd Cathrin hem grundaren till forfattarkurs.se, något som hon haft stor glädje av, författaren Jorun Modén.

– Det var helt fantastiskt att ses på riktigt.

Cathrin skriver allra bäst på tåg och under korta stunder. Idag är skrivandet luststyrt, men ambitionen att hitta struktur och disciplin finns där.

– Jag har tänkt att jag ska försöka hitta en rutin, jag har haft det tidigare. Jag läste Julia Cameron och höll mig till de rutiner som hon beskriver.

Lyriksamlingen, Blessyrer från en lång väg hem släpptes i april i vår och Cathrin har fått oerhört fin respons. Hon upplever ofta att det uppstår ett möte där läsaren känner sig trygg i att öppna upp sig.

– Dikterna gör det plötsligt blir tillåtet att prata om det svåra. Jag har bjudit in andra att dela sina berättelser. Det ger motivation och bekräftelse på att jag har åstadkommit något av värde.

 

Läs Cathrins blogg här

Blessyrer från en lång väg hem på Adlibris och på Bokus