Arbetsgrupper inom kommun, vårdsektor och näringsliv – i Sverige och Norge – bokar henne som föreläsare. Ninni Länsberg lyckas på ett inspirerande sätt belysa hur just ”din” arbetsplats kan verka för bättre livsbalans och minskad stress. I hennes nyutgivna bok ”Friskt jobbat” kommer hon med aktuella lösningar och tillvägagångssätt – lika enkla som geniala.

Text: Ninni Länsberg aktuell med boken Friskt jobbat – Om stress, livsbalans och hållbara arbetsplatser.

Vi lever i en tid där allt snurrar fortare, både på jobbet och hemma. Vi är ständigt uppkopplade, vi gillar och kommenterar. Vi ska vara snabblärda, klimatsmarta designers och hinna med både gymmet och salsakursen i skarvarna mellan jobbmöten och familjemiddagar. Du känner kanske igen dig och känner oro för din stressade livssituation. Och dina vänners och kollegors. Det är enkelt att hoppa på ekorrhjulet, men så mycket svårare att lämna det.

Det uppstår allt fler småkonflikter på jobbet, kanske för att vi snabbkommunicerar vilket ökar risken för missförstånd. Sms, mail och chatt ökar tillgängligheten, men vi missar nyanserna. En smiley kan inte ersätta en blick och ett möte. Men ramla inte i mötesfällan. Hur många gånger sitter vi inte där och undrar vad syftet är, blir frustrerade över ineffektiviteten eller att kollegan alltid kommer med samma förslag.

Kunden ligger på och chefen ligger på. Budgeten är slimmad och säljmålen höga. En i teamet är sjukskriven och du får upprätthålla två tjänster i några månader. Visst, du kan jobba hemifrån, fantastiskt, men det kan vara dyrköpt att låta arbetet krypa in i hemmet. Du sitter och nattar barnen och tänker att du måste öppna mailen och svara – det är ju deadline imorgon! Vem tusan lärde oss att multitaska?

Chefen vill gärna att alla ska gå på lunchspinning för att vi ska hålla oss friska och få energi. Men maken/makan vill hellre att du lämnar in dotterns cykel på reparation under lunchen. Bonussonen kommer inte hem på höstlovet och alla undrar varför, men vi löser det ändå. Vi köper nytt kök med marmorbänk och vinkyl, men landar en take away. Perfektionen lockar oss att skapa smarta hem som ingen besöker.

Jag har aldrig mött en lat person som blivit utbränd

Vi har en enorm valmöjlighet i det mesta. Det ställer nya krav på oss, krav som vi inte riktigt tacklar. Vi behöver göra negativa val, alltså välja bort, säga nej, och det är svårt. Men väljer vi allt tror jag att vi drunknar. Drunknar i ett hav av möjligheter som lurar oss. Vi väljer inte längre om vi ska åka utomlands på semestern utan hur många gånger vi ska åka utomlands i år. Vi längtar efter att ta det lugnt, men för att ha råd att åka på SPA måste vi prioritera jobbet.

Om vi inte ger oss själva utrymme för reflektion, eftertanke och återhämtning är risken stor att vi blir omkullsprungna av vår egen ambition. Jag har aldrig mött en lat person som blivit utbränd. Det är ambitiösa personer som gillar sitt jobb och älskar att leverera som går in i väggen. Och du, återhämtning är inte ett triathlon. Pulsklockor och runkeeper kan ge motivation, men det kan också ge depression. Den balansgången är svår.

Mina råd för att förhindra stressrelaterad ohälsa

  • Bestäm dig för att prova att säga nej till någon person eller något uppdrag som pressar dig privat eller på jobbet. Det är inte rimligt att säga ja till allt.

Gör det först en gång, sedan gör du det en gång till. Det krävs lite träning.

  • Lägg in reflektionstid i din almanacka. Boka av timmar som du inte nallar av. När du bokar in ett möte måste du samtidigt boka in en lika lång tid en annan dag när du kan göra det som mötet resulterar i.
  • Jobba inte när du är ledig.
  • När du ska på tjänsteresa i en annan stad, åk kvällen innan om möjligt. Då får du en lugn morgon istället för en extremt tidig morgon. Du är mer fokuserad både på arbetet och när du landar hemma igen.
  • Har ni små barn, starta då inte omfattande byggprojekt. Och kanske är det bästa att båda föräldrar jobbar maximalt 90 % under småbarnsåren.
  • Hitta en lekplats där du kan få känna glädje. Sjung i kör, spela golf eller bygg med lego.
  • Våga ta ett samtal med din chef om du verkligen måste delta på alla möten. Det går ofta att prioritera.
  • Om du börjar sova dåligt, ta hjälp av företagshälsovården. Vänta inte för länge.
  • Är du chef så skaffa dig en extern samarbetspartner för att ge stöd till medarbetare som är slitna.

Om författaren till boken Friskt jobbat, Ninni Länsberg

Ninni Länsberg är aktuell med bokenFriskt jobbat– Om stress, livsbalans och hållbara arbetsplatser (Roos & Tegnér). Som rådgivare, föreläsare och krönikör inom stress, arbete och hälsa utmanar Ninni vår tids syn på effektivitet och perfektion. Vilket liv vill vi leva? Vad är det att jobba friskt?

Boka in en inspirationsföreläsning med Ninni Länsberg på ”Sveriges Talare”.

Läs mer om Ninni Länsberg på ”Insidan”.

Följ Ninni på Facebook.