Välkommen in i Stephen Kings obehagliga värld där allt kan hända. Följ den brutala berättelsen om ett mord och bevittna människans förhållande till sin egen skuld. Försvinn in i en mörk fantasyhistoria där två ungdomar försvinner spårlöst, eller hälsa på de gamla vännerna vars dolda hemlighet plötsligt hotar att ta livet av dem båda: I Novellix augustisläpp med noveller av Stephen King, Edgar Allan Poe, Karin Tidbeck och John Ajvide Lindqvist sträcker sig historierna från 1800-talets gotiska skräckromantik till dagens 2000-tal.

 

– Sällan har vi i ett och samma släpp lyckats få till en sådan bredd. Vi är jättestolta över att få samla så skickliga författare, som alla är mästare på att fånga det där riktigt obehagliga – men på helt olika sätt, säger Erika Palmquist, förläggare på Novellix.

Författaren Karin Tidbeck debuterade i Sverige 2010 men det var först med den engelskspråkiga novellsamlingen Jagannath (2012) som hon slog igenom på allvar – framförallt i USA. Omslaget till Jagannath pryds med en hyllande blurb av sci fi- och fantasy-ikonen Ursula K. Le Guin som menade att Tidbecks noveller var ”unclassifiable–quietly, intelligently, unutterably strange. And various. And ominous. And funny. And mysteriously tender”. Nu är Tidbeck aktuell med Novellix-novellen Lussiferda, som ursprungligen skrevs på engelska med titeln Anywhere Out of the World, men som översatts av författaren själv inför utgivningen på Novellix. Lussiferda är en mörk fantasyhistoria med skräckinslag, och samtidigt ett nostalgiskt retrospektiv över 90-talets gothkultur.

Hösten 2014 släppte Novellix Speciella omständigheter av John Ajvide Lindqvist, och nu kommer Nattrodd, som även den är skriven unikt för förlaget. I Nattrodd sker en makaber uppgörelse när någon från det mörka förflutna plötsligt dyker upp i två vänners glittrande skärgårdsidyll. Ofta jämförs Ajvide Lindqvist med nästa författare ut i släppet – den levande legenden Stephen King, som även är en inspiration för Ajvide Lindqvist. Något som tycks vara ömsesidigt, då även Stephen King har omnämnt svensken som en av hans favoritförfattare. Stephen King behöver ingen närmre presentation, sedan debuten Carrie (1974) har han skrivit fler än 50 romaner och 200 noveller och hans verk har sålt i närmare 350 miljoner ex världen över. I Stephen Kings Lite krasslig, bara sugs läsaren in i en bisarr värld där allt kan hända – i sann King-anda. Novellen publicerades i USA 2011, men finns inte tidigare på svenska.

Vad vore väl en skräcksamling utan Edgar Allan Poe? Även Poe ges nu ut för andra gången av förlaget – 2013 publicerade Novellix Huset Ushers undergång – som nu följs upp med den mörka, klassiska historien Den svarta katten, i nyöversättning av Helena Hansson.

Fyra skräcknoveller från Novellix: Stephen King, John Ajvide Lindqvist, Karin Tidbeck, Edgar Allan Poe.
Formgivare: Lisa Benk
Utgivningsdatum: 22/8 2018

No 119 Stephen King – Lite krasslig, bara i översättning av Lena Jonsson
No 120 John Ajvide Lindqvist – Nattrodd
No 121 Karin Tidbeck – Lussiferda
No 122 Edgar Allan Poe – Den svarta katten i översättning av Helena Hansson

Läs mer, ladda ner pressbilder och köp novellernaNovellix hemsida.

Följ Novellix på Instagram och Facebook