Ett bra utlåtande från en lektör kan lyfta ett manus till oväntade höjder och förverkliga författardrömmar. För lektören Erica Eklund är favoritkunden författaren med stora drömmar som inte riktigt vågat – där kan hon verkligen hjälpa till. Men vad innebär egentligen lektörsrollen och varför är den så viktig idag?

I Norrköping, på övre våningen i en villa fylld av barn och djur, sitter oftast Erica Eklund, 41, och jobbar som lektör. Ska hon läsa ett manus flyttar hon från det lilla kontoret till en skön fåtölj. Under sommaren har hon varit på Åland i nio veckor och jobbat därifrån.

Som lektör jobbar hon med författare som önskar feedback, coaching och synpunkter för att utveckla sina manus ytterligare innan de skickas till förlag eller ger ut som egenutgivare. Erica Eklund tittar på manusets samtliga delar, bland annat story, struktur, dramaturgi och gestaltning. Antingen hela manus, första kapitlet, noveller eller delar av manus. Erica erbjuder också korrekturläsning.

– Jag ägnar mig åt något jag tycker är kul, jag märker inte att jag jobbar. Söndagsångest finns inte alls. Jag tycker det är extra roligt att jobba med kunder som också behöver en push i rätt riktning vad gäller självförtroendet. Nybörjare. De som skriver på sitt första manus och har den stora drömmen att bli klar. Jag välkomnar självklart alla författare men det är underbart att se just de stora drömmarna. Där känner jag att jag har mycket att ge,  säger hon glatt.

Erica Eklund älskar att jobba som lektör. ”Jag ägnar mig åt något jag tycker är kul, jag märker inte att jag jobbar.” Här hittar du hennes hemsida.

Tidigare har Erica jobbat som lärare i svenska och tyska i 12 år. Från läraryrket har hon fått med sig att ge konstruktiv kritik, lyfta vad som är bra med texter och att alla, vare sig det är elever eller kunder, har olika behov.

– I utlåtandet jag skriver försöker jag vara mjuk men tydlig. Istället för att säga vad som inte riktigt håller så försöker jag ställa frågor och ge verktyg. Det ska inte kännas som att man blir trampad på. Att istället se det där som författaren själv inte såg, att med min erfarenhet och bakgrund jobba för att manuset ska bli precis så där bra som det kan bli.

I lektörsrollen, förklarar Erica, handlar det om att ge författaren tips på hur hen kan förbättra sitt manus. Att lektörer behövs eftersom det är lätt att bli blind för sin egen text och att det då finns ett stort värde i att ha en lektör som ser på de olika delarna av manuset med professionella ögon. Känner läsaren vad skribenten vill förmedla? Om ett kapitel ska vara spännande men Erica inte känner spänning när hon läser så hjälper hon författaren att uttrycka sig på ett annat sätt och ger förslag på hur hen kan öka spänningen.

Förutom löpande kommentarer i manuset får författaren också ett längre utlåtande, i Ericas fall cirka tio sidor, som är en sammanfattning av manusets styrkor och svagheter med tips och råd kring hur det kan utvecklas. Erica skickar också med en handlingsplan där det tydligt står hur författaren kan gå vidare efter utlåtandet. I två veckor efter sista utlåtandet har författaren möjlighet att ställa frågor om utlåtandet.

”Det känns som att man får vara en liten liten del av boken. Jag blir ju stolt.”

Det var hos författarcoachen och lektören Ann Ljungberg som Erica gick sin utbildning och blev diplomerad lektör. Redan efter halva utbildningen sade hon upp sig från sitt jobb som lärare. Ända sedan hon var tio år gammal och köpte en skrivmaskin för att kunna bli författare har hon brunnit för litteratur. Nu har hon äntligen hittat yrket hon älskar.

Och för kunderna går det också bra. Erica berättar att hon ofta känner sig stolt och att det är roligt att se hur författarna utvecklas och kommer vidare i sitt skrivande.

– Det manus jag läser nu ska bli en bok i höst. En annan kommer bli en bok som hen själv kommer att trycka. Det känns som att man får vara en liten liten del av boken. Jag blir ju stolt, säger hon med värme.

Några av Erica Eklunds bästa tips till författare som letar efter en bra lektör:

– Vilken lektör passar dig bäst?
Ta reda på om lektören arbetar med din genre!

– Vilket arbetssätt har lektören och vad ingår i priset?
Det är viktigt att det är tydligt vad du får för pengarna. Se till att du får veta hur lång tid som lektören behöver och när du kan förvänta dig att få din feedback.

– Hur ska texten levereras?
Ta reda på vilka önskemål lektören har på hur texten ska levereras. Punkter, radavstånd, word, pdf…

– Låt korrekturläsningen vänta
Tänk på att inte lägga tid och energi på noggrann korrekturläsning innan du skickar till en lektör. Det kan mycket väl vara så att lektören ger förslag på stycken, eller hela kapitel, som ska skrivas om eller kanske till och med tas bort helt.

– Besvara frågor innan läsningen
Jag vill vara så opåverkad av dig som författare som möjligt innan läsningen men vill gärna veta vilka tankar du har kring genre och målgrupp. Jag tycker också att det är intressant att höra hur pass färdig du känner dig med din text. Det kan hjälpa mig som lektör att angripa din text på bästa sätt.

– Är det något speciellt som du vill att lektören tittar på?

– Vila från din text!
Försök att koppla bort din text under den tid som lektören arbetar.

– Även det bästa manuset behöver bearbetas!
Även ett mycket bra manus har ett stort arbete kvar efter lektörläsningen –  bli inte avskräckt om det kommer tio sidor från lektören. Viktigt att komma ihåg är att lektörens förslag och synpunkter är just förslag och synpunkter. Det är du som bestämmer över din text!

– Lektören står på din sida!
Det viktigaste att komma ihåg är att vi lektörer står på författarens sida. Vår uppgift är att lyfta fram dina styrkor och hjälpa dig att arbeta med dina svagheter.

Vill du läsa mer om vad Erica har för tjänster eller anlita henne för att äntligen bli klar med det halvklara manuset som ligger i en mapp på datorn?  Kolla in Ericas hemsida här.