Hur kommer det sig att många har erfarenhet av arbetsplatser där det psykosociala inte fungerar? Lars Erlman föreläser på arbetsplatser runt om i landet om hur du skapar förutsättningar för att ha det trivsamt på jobbet, om det egna ansvaret och kraften i att aktivt vara snäll.

Lars Erlman reser runt i hela Sverige och håller i föreläsningen ”Våga vara vänlig”. Ena dagen föreläser han för förskolelärare och andra dagen på storföretag med hundratals anställda civilingenjörer. Oavsett yrkesgrupp finns det något för alla att hämta.

– Våga vara vänlig är en föreläsning som handlar om respekt, inställning och bemötande och om att ta eget ansvar. Hur uttrycker du dig på jobbet? Vilken inställning har du? Och framför allt, vilka förutsättningar skapar du för att vara den bästa du kan vara på jobbet?

”Jag kallar mig för inspirationsföreläsare”

Lars Erlman förklarar att oavsett vilken grupp människor han pratar med så är det alltid relevant att nämna de psykosociala förhållandena på arbetsplatsen. Det finns alltid någon som inte känner sig sedd, behövd eller uppskattad. Det ska vara roligt att gå till jobbet – det är hans övertygelse.

– Ska jag kunna komma till jobbet och ge energi till andra så måste jag börja inifrån och se vad jag gjort för att det ska vara möjligt. Har jag sovit ordentligt? Har jag ätit frukost? Har jag gett mig själv förutsättningarna?

Att skapa förutsättningar för att kunna ge energi till personer omkring sig är en sak. En annan viktig poäng för att det psykosociala ska fungera på arbetsplatsen, är enligt Lars Erlman, att påminna sig om att det inte räcker med att inte vara dum för att vara snäll. För att vara snäll måste du aktivt utföra goda handlingar. Hälsar du på alla när du kommer in i ett rum? Säger du ifrån när något inte känns okej?

Lars Erlman har hög scennärvaro och jobbar i högt tempo – utan att förlora djup.

För några år sedan levde Lars Erlman själv i destruktivitet. Han berättar att han var 35 år gammal, ohälsosam och även om han levde nyktert hade han inte tagit tag i grundproblematiken till sin alkoholism. Han skötte jobbet och sitt privatliv men det krävdes mycket mer energi än vad det gör idag. Nu har han skapat förutsättningar för att kunna vara den bästa versionen av sig själv.

Här kan du läsa mer om hur Lars Erlman tog sig ur destruktivitet.

Hur är du på scenen när du föreläser?

– Det är högt tempo, inspirerande och med väldigt mycket djup. Tårar, mycket skratt och jag pratar gärna om mina egna erfarenheter. Som inspiratör rör jag mig runt bland publiken och bjuder på mycket igenkänning.

Här kan du kika in på Lars Erlmans hemsida och anlita honom att komma och prata på din arbetsplats