Allt för många lider av magproblem utan att veta vad det bror på eller vad de kan göra åt sina besvär. Sofia Antonsson är legitimerad dietist och IBS-expert i det egna företaget Belly Balance. Genom sina böcker, föreläsningar och genom att erbjuda kostbehandlingar önskar hon att fler ska hitta balans i magen och nå ökad livskvalité.

Sofia Antonsson har genom sitt arbete träffat tusentals människor med IBS. Hon är författare av flertalet böcker samt flitigt förekommande i tv och annan media. När hon föreläser är det om vikten av balans i livet och magen, om kost, andning och stresshantering i vardagslivet och hur dessa faktorer samverkar för en god hälsa. Tillsammans med kollegan Jeanette Steijer och legitimerade fysioterapeuten Beatrice Fröling har hon bland annat gett ut boken Magkänsla – handboken för dig med orolig mage och IBS. Sofia Antonsson menar att boken behövs eftersom hon märkt att det finns ett stort kunskapsglapp inom sjukvården där många får diagnos men lämnas ensamma att hitta en bra lösning på sina besvär. 

– Efter timmar på google slutar det med att man sitter själv på sin kammare och känner skräck över att man eventuellt har tarmcancer. Vi kände att vi ville fylla det glappet och berätta mer om hur mag- och tarmkanalen fungerar, den är så komplex, säger Sofia Antonsson.

Hon menar att det finns många myter och skrönor om magen, kost och hälsa, särskilt kring IBS. Att man får lära sig att leva med det eller att det bara är att äta mer fibrer, mindre fibrer eller att utesluta laktos, vilket gör att många helt enkelt inte gör något åt sina besvär.

 – Men idag finns effektiv hjälp genom kostbehandlingen FODMAP. Det är bara det att det är svårt att lösa själv, man behöver hjälp av en dietist, säger Sofia Antonsson.

Boken Magkänsla riktar sig främst till kvinnor mellan 20-50 år eftersom det är oftast dem som drabbas av magbesvär. I boken behandlas inte bara IBS utan även andra mag- och tarmsjukdomar som chrons, tarmfickor osv. Det är svårt att nå igenom bruset av all information kring kost och hälsa. Genom att förenkla och vara tydlig menar Sofia Antonsson att hon trotts detta ändå har lyckats bygga upp ett förtroende hos såväl patienter som läsare och föreläsningspublik. I boken Magkänsla har hon tillsammans med sina medförfattare försökt att leverera grundläggande kunskap så att alla kan förstå.

Magkänsla är upplagd som en kunskaps- och självhjälpsbok med konkreta verktyg från den framgångsrika behandlingen IBS-skolan. Denna bygger på en kombination av FODMAP och stresshantering och har visat sig hjälpa över 75 % av alla personer med IBS. Beställ boken här.

– Vi har jobbat ihop konceptet tillsammans. Den största utmaningen har varit att begränsa sig. Det är lätta att grotta ner sig i något som är superintressant för oss men som inte tilltalar läsaren. Detta har varit en mycket längre process än när jag har gett ut kokböcker, framför allt mer research. Sen kommer det hela tiden nya studier att förhålla sig till och mycket har gått ut på att tolka vetenskaplig data, säger Sofia Antonsson.

Hitintills har de fått väldigt bra respons på boken. Många har hört av sig och sagt att det känns som att boken handlar om dem. Flera läsare upplever att det äntligen är någon som har satt ord på och förklarat problem som de dragits med i kanske 10-20 år. Sofia Antonsson vittnar om att många blir upprörda och känner sig svikna av sjukvården som inte sagt något tidigare.

– Jag får mail varje dag från människor som tackar mig för att de kan gå tillbaka till arbetet, orkar leka med sina barn och att allt inte längre kretsar kring deras magproblem, säger hon.

Sofia Antonsson har även skrivit ett antal kokböcker med utgångspunkt i den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP. Det är en behandling som görs i flera steg och inleds med att föra mat- och symtomdagbok för att kartlägga vad och hur du äter och hur dina symtom är. Nu senast släpptes boken Lugn mage med grön mat eftersom efterfrågan på vegansk och vegetarisk mat ökat dramatiskt.

Har du orolig mage eller lider av IBS men vill ändå äta vegetariskt? Då är det här boken för dig! Beställ ditt eget ex här.

– Det stämmer att det är en utmaning att kombinera vegansk mat och FODMAP. Alla baljväxter utom de konserverade linserna går bort. Likaså sojaprodukterna, lök och vitlök vilket det finns mycket av i många färdiga vegetariska rätter, säger Sofia Antonsson.

Med sina föreläsningar berör Sofia Antonsson på ett humoristiskt sätt och helt utan pekpinnar hur du kan äta för att må bra! Läs mer om hennes föreläsningar här.

På grund av sin kunskapsgrund och sin erfarenhet är Sofia Antonsson en flitigt anlitad föreläsare av såväl näringslivet som inom den landstingsdrivna sjukvården där hon har utbildat en stor del av dietistkåren. När hon är ute och föreläser på företag handlar det, förutom om kost och hälsa i allmänhet, också om vikten av att våga prata mer om sin mage.

– Det är inte bara kosten som påverkar vår mag- och tarmkanal. Stress är också en viktig faktor. Utöver trendspaningar brukar jag alltid koka ner föreläsningsinnehållet till ett antal konkreta tips för att minska hälsoångest och få människor att börja göra en liten förändring i sin kost, säger Sofia Antonsson.

Den som vill veta mer om FODMAP och vilken hjälp som finns att få kan besöka Belly Balance för mer information.