Petra Brask har skrivit boken som alla unga skulle behöva. En bok som tar ungdomars stress, psykiska hälsa och fysiska mående på allvar. ”Koll på tiden?” kommer i januari men redan nu finns en lång väntelista.
–  Det här är en bok för ungdomar som känner sig stressad och pressad av skolan. Som känner krav från olika håll och som skjuter upp saker, säger Petra Brask.

Den psykiska ohälsan bland unga ökar. Och kanske är det inte så konstigt. Förutom att det är tufft som det är att vara ungdom så finns det också pressen och stressen från skolan och nu mer än någonsin – från sociala medier.

Tidsexperten, författaren och föreläsaren Petra Brask har tidigare skrivit boken ”Vem bestämmer över din tid” som riktar sig till vuxna som vill jobba med att minska stressen och vara mer effektiv med sin tid. En bok som tagits emot väl bland vuxna. Men snart stod det klart att det inte bara var dem som behövde den.

– Mina barn läste boken och lyssnade på några föreläsningar och sa sedan: ”vi behöver en sån här bok”. Då kändes det bara så rätt. Det är ju självklart att unga ska få samma möjlighet att ta del av verktyg som gör att de kommer må bättre – de behöver det ju dessutom ännu mer, säger Petra Brask med värme.

Boken ”Koll på tiden” kommer i januari men redan nu har hon späckat schema med föreläsningar med boken som underlag. Håll utkik på Petras hemsida, den hittar du här, för att boka in dig på nästa föreläsning.

Så Petra Brask satte igång! Med hjälp av sina egna barn och andra ungdomar i hennes närhet började hon skriva på boken ”Koll på tiden”. Det var hela tiden viktigt att boken skulle vara för unga och därför använde hon sig av många testläsare som fick komma med feedback. Mer än en gång fick hon se över manuset och ändra efter önskemål.

– Vi vuxna vill ofta konstla till det. Det finns mycket fördomar kring ungdomar från vuxna som jag blev lite chockad över. Jag tycker de är väldigt kloka. Det är väldigt roligt att prata med ungdomar. Det finns många som inte känner sig hörda och upplever att vuxna inte förstår. Jag upplever att det finns ett stort mörkertal som inte känner sig lyssnade på. Vad gör man då med stressen och pressen?

”Vi måste ha respekt för vad våra tonåringar går igenom”

I ett kapitel i boken får unga svara på frågan: ”Vad önskar du att vuxna visste?”. Vuxna får i sin tur svara på frågan ”Det här önskade jag att jag visste när jag var ung”. Tanken är att boken dels ska hjälpa unga men också fungera som ett sätt att skapa en dialog om ungas hälsa.

– De tycker om att bli sedda och bli tagna på allvar när de är stressade, har ångest och inte mår bra. Vi hade inte hela ”sociala medier-paketet” och vi ska ha respekt för vad våra tonåringar går igenom. När jag pratade med dem om boken kände de sig respekterade och sedda, säger Petra Brask.

Tillsammans med ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman har Petra Brask podden ”Tidspodden” där de diskuterar hur du kan vara med effektiv med din tid. Här hittar du den!

Efter mycket positiv men också ärlig och rak kritik från unga så blev boken till slut klar och i januari kommer den. ”Koll på tiden?” är fullspäckad med enkla och pedagogiska tips om hur du som ung gör det bästa av din tid för att undvika att känna dig stressad.

Här är några av Petra Brasks bästa tips till unga som vill bestämma över sin tid: 

  • Använd kalender, skriv in allting där. Det går att ha i mobilen!
  • Se till att du sover ordentligt. 9-10 timmar sömn behöver du.
  • Ha det mobilfritt när du sover och när du pluggar. Det finns appar som kan hjälpa dig med det. Till exempel en som stänger ner allt i 25 minuter medan du studerar och som sen ger dig 5 minuters paus.

Är du en ungdom eller känner du en ungdom som är stressad? Redan nu kan förbeställa boken ”Koll på tiden?”. Det kan du göra här.

Redan nu föreläser Petra Brask om boken – det kan du läsa mer om här.

Lyssna också på Tidspodden