Under sina 42 år som journalist har han mött gamla och unga, statsmän och kändisar. Lyssnat och återberättat i tal och skrift. Som pensionär, kan författaren Peter Dahlgren, äntligen leva ut sin tonårsdröm att skriva äventyrsromaner.
– Nu kan jag låta kreativiteten få fritt spelrum, jag kan skapa mina egna sanningar i fantasins länder, säger han.

För Peter Dahlgren har skrivandet alltid varit en viktig del av livet. Som tonåring läste han äventyrsromaner och älskade Robin Hood, Monti Cristo och De tre musketörerna, men det egna skrivandet utvecklades åt ett annat håll och under 70-talet utbildade han sig på Skandinaviens äldsta journalistskola, Poppius.

– Jag älskade att skriva kåserier på den tiden. Set Poppius, skolans grundare, läste upp min text som exempel för klassen och tyckte att den var bra, det gjorde avtryck, säger Peter Dahlgren.

Sedan dess har det blivit oräknerliga reportage och artiklar i Peter Dahlgrens drygt 40-åriga yrkesliv som journalist på tidningar, nyhetsbyrån TT, i kommersiell radio och SVT:s Rapport.

– Att förverkliga den parallella drömmen om att skriva fantasy har det inte funnits tid för eftersom all energi gått åt till att fila på något reportage, säger Peter Dahlgren.

Beställ boken här

Idag är han pensionär och har betydligt mer tid för sina äventyrsromaner. Nu skriver han på en triologi om medeltiden i Det Fria Landet, Befrielsen. Under 2016 släppte Peter Dahlgren sin första fantasyberättelse, Jakten på Gråmännen. Den handlar om en isolerad by där gråmännen har sitt hem och där människorna tror att de lever i världens epicentrum. I byn finns en källa med grönt stärkande vatten och med en metall, som är hårdare än någon annan metall men nästan lika lätt som bambu. En dag kommer befrielsen och byn och dess hemligheter blir kända för världen utanför.

– Det är en bok om hur svårt det är med demokrati, om hur svårt män har för kvinnor med makt, om religionens elände och om vansinniga beslut som fattas av människor under press. Jag har alltid behövt vara kreativ för att ha roligt och jag älskar att få skapa något eget. Nu har jag hittat på en hel värld där inte en käft har varit, säger Peter Dahlgren.

I bok nummer två, Ströguldet, jagas en ung kvinna som stulit en förmögenhet i ströguld. Hon blir också nyckelperson i kampen mellan två makthavare och två länder.

– Jag tyckte att det kändes tråkigt att bara skriva en bokserie i en medeltida miljö, så jag har tagit en skopa nutid och lagt ner i berättelsen. Det är en bok där kvinnorna är starka och kommer till makten helt enkelt för att män är korkade. Den handlar också om konflikten mellan en demokrati och en diktatur. Kanske är böckerna ett sätt för mig att hitta tillbaka till den kamp för jämlikhet och solidaritet vi förde på 70-talet, något jag tappat bort under karriären, säger Peter Dahlgren.

Några av de författare som har inspirerat till Peters Dahlgrens böcker är Alexandre Dumas, George Orwell och J.R.R Tolkien. Liksom Tolkien har han hittat på egna ord för exempelvis växter och djur och böckerna har sin egen ordlista.
– Jag läste alla böckerna för min son när de kom i nyutgåva under 80-talet. De är väldigt detaljrika och har kanske lite väl långa transportsträckor för min smak, jag har lite mer action, säger han.

Har det varit svårt att ställa om berättandet från det journalistiska till skönlitterärt?

– Det är inte lätt att svänga om till skönlitterärt och det har tagit lång tid att hitta min egen stil. Min son läste mina första alster och sa att det var år helvette. Först skrev jag för avhugget, så som vi gör inom journalistiken för att markera det viktiga, men det fungerar inte skönlitterärt. Då fick jag utveckla förmågan att skriva mer målande, vilket ett tag blev både för långrandigt och rörigt. Men nu gör jag som en gammal redaktionssekreterare alltid sa till mig – kortar ner och skriver om, det blir alltid bättre.

Den tredje boken är planerad att komma ut under 2019. Den utspelar sig i nutid och är tänkt som en reseberättelse där Peter Dahlgren själv reser in i och beskriver hur det ser ut i Befrielsen i dag.
– Jag reser som jag, en 70-årig gubbe med hjärtproblem, en skeptisk journalist som berättar det jag ser. Jag kan ju inte fantasy egentligen, jag skriver bara en äventyrshistoria, men jag hoppas att läsaren ska känna i tredje boken – nämen vänta nu, har det här verkligen hänt eller är det påhittat? säger Peter Dahlgren.

Beställ Peter Dahlgrens böcker