Aliyas pappa kom ifrån en förmögen familj i Egypten. Efter en restaurangpraktik på Grand Hotel i Stockholm möter han av en slump Aliyas mamma, Brita. Förälskelse uppstår och en passionerad kärlekshistoria tar sin början. I sin debutroman Hjärtat fullt utav dig berättar Aliya, med skicklighet och värme, en sällsynt familjehistoria.

När Aliya Dahlgren var fyra månader flyttade hennes familj till Näsbydals nybyggda höghus i Täby. På sjuttonde våningen, i en stor etagelägenhet skulle hon komma att spendera sina första år. Vid sex års ålder flyttade familjen till Skarpäng, ett före detta idylliskt sommarstugeområde som i sextiotalets byggboom var på väg att tas över av permanentboende.

– Huset var stort och familjen minst lika stor. Mormor bodde hos oss i alla år och det var ständigt kusiner, vänner, nära och kära som kom och gick i huset, säger Aliya.

Aliyas pappa kom från Egypten. Husseins familj var förmögen och han var bara 20 år när han lämnade Egypten för studier på en av världens främsta hotell- och restaurangskolor i Schweiz. Familjepengarna finansierade studierna. I den mångåriga  utbildningen ingick ett praktikår. Aliyas pappa hade träffat ett par från Gävle på skolan och de övertygade honom att söka till Grand Hotel. Det var på den vägen han kom till Sverige.

Hjärtat fullt utav dig på Bokus

Aliyas mamma, Brita, hade just tillfrisknat från Tuberkolos efter att ha spenderat nästan ett år på St Görans sjukhus. Brita och Hussein stötte på varandra på ett café. Hon kunde ingen engelska och han kunde ingen svenska, men kärlek uppstod och de blev blixtförälskade. Paret flyttade till Kairo, men när Egypten drabbades av den så kallade Suezkrisen i mitten på 50-talet kastades alla utlänningar ut och Brita fick lämna landet hals över huvud. Samtidigt upptäckte Brita att hon var gravid och Hussein kom genaste efter henne. Han arbetade sedan som restaurangchef på Operakällaren under många år innan familjen till sist hamnade i Täby, där Hussein startade sin första egna restaurang.

– Pappa ville verkligen anpassa sig till det svenska samhället. Han kom från Orienten och var muslim, på den tiden var det många som fann det både spännande och exotiskt. Men även han råkade ut för rasism och valde till sist att byta namn till Hans.

Aliya hoppade av gymnasiet och började arbeta i familjeföretaget. Under sin långa karriär har hon också hunnit med sex år på TV4 Nyheterna. En period drev hon bland annat ett eget café på Grev Turegatan, tillsammans med dottern Michaela. Men de senaste 13 åren har hon arbetat på en kontorshotellsanläggning som kund- och kvalitetsansvarig. Numera kan Aliya även titulera sig diplomerad samtalspedagog.

Trots sin långa och något brokiga karriär är det skrivandet som varit Aliyas riktiga kall. Det är ingenting som legat undanskuffat i ett hörn, utan det har alltid funnits där. Ambitionen att kunna ägna sig åt romankonsten på heltid har varit stark.

– Som liten skrev jag hästböcker, förr skrev jag även sagor till mina barn. Men det har aldrig blivit en riktigt bok, förrän nu.

Hjärtat fullt utav dig är en verklighetsbaserad familjeroman som sträcker sig över 80 år, från Stockholm till Kairo, från Gotland till Båstad till Östermalm. Skrivprocessen har varit som ett slags terapi. En uppgörelse med det förflutna och en hyllning till modern, tillsammans med de starka kvinnor som finns och har funnits i hennes släkt.

– Jag gav mig fasen på att det skulle bli en bok. Det tog fem år.

Du har ett språk som får bokstäverna att dansa. /Kustboktankten)

Aliya och Brita

Aliya har fått jättefina recensioner. Romanen blev utsedd till månadens bok av Boklysten och hon fick även en stor artikel i DAST-magazine. Många bokbloggare har talat sig varma om debuten. Boklystens recension var lysande.

Hjärtat fullt utav dig tog mig verkligen med storm och den lär finnas kvar i minnet under lång tid och jag vill verkligen rekommendera den till alla som vill läsa en bok som man blir helt uppslukad av. Vilken debut!!!

Romanen håller just nu på att bli ljudbok som i höst kommer ges ut via SAGA Egmont. Någon uppföljare blir det dock inte, trots den fina responsen.

– Jag kan inte göra en fortsättning, den historien är berättad nu.

Däremot håller Aliya just nu på att arbeta med första delen i en blivande triologi. Hon är mitt uppe i redigeringsfasen.

– Det är en helt annan story, som författare hittar man inspiration från sitt eget liv och sina egna miljöer. Det är en psykologisk thriller och en relationsroman där handlingen främst är lagd till Gotland och Södermalm i Stockholm.

Aliya skriver överallt, skaparlusten är ständigt närvarande och någon skrivkramp har ännu inte infunnit sig.

– Det har knappt hänt att jag satt mig vid datorn och stirrat på skärmen. Det här är det mest lustfyllda jag har gjort i vuxen ålder.

Inspirationskällorna och förebilderna är många.

Theodor Kalifatides är en otroligt häftig man och skicklig författare. Jag tycker mycket om Paulo Coelho och Kerstin Thorvall, vilken modig kvinna. Nästan på gränsen till lite galen. Men det behövs alltid starka kvinnor.

Aliya hoppas på release av den nya – och tillika inledande delen av en triologi till i början av nästa år. Tills dess får läsarna istället låta sig fängslas av Hjärtat fullt utav dig.

Det här är en bok om kvinnors styrka att klara av vad som helst. Med en underbart vacker pärm, en genomtänkt text och en fängslande handling blir den här boken till en riktigt fin läsupplevelse. Jag kan varmt rekommendera den! / Binasbooks

Aliyas Facebooksida

Aliyas Instagram

Hjärtat fullt utav dig på Adlibris

 

Kika in hos Stockholmsförfattarna här