Foto: Åke Ericson. 

Fotograf Åke Ericson spenderade nio år i tio länder och fotograferade romer under en tid då de över i stort sett hela Europa har utsatts för förtryck, hat och diskriminering. Resultatet är “Non Grata”, en av de tyngsta och mest innehållsrika fotoböcker om romer som publicerats.

 

Åke Ericson föddes 1962 i Västerås. Hans första bild publicerades när han var bara 14 år gammal och han började arbeta som fotograf vid 16 års ålder. Efter 12 år på lokala och regionala tidningar i Sverige, började han arbeta på Skandinaviens största tidning Aftonbladet – där han arbetade i nästan 10 år innan han blev frilansfotograf år 2000.

År 2008 blev Ericson utnämnd till årets fotograf och 2011 gav han ut boken Kosovo in Progress. Han har också under tolv års tid av och till besökt och dokumenterat de två systrarna, nunnorna Maj och Ingrid, som i över femtio år levt klosterliv på en klostergård i Strängnäs.

Hans händelserika liv slutar inte där. Han har också haft samröre med Aurora Photos i New York och hans fotografier har publicerats i CNN, Newsweek, Paris Match, Le Figaro, Stern och Le Monde. Han har arbetat med bland annat Läkare utan gränser och Röda Korset och hans verk har ställts ut på drygt 20 soloutställningar. Men det var under 2009 Åke Ericson började projektet som ledde till boken och fotoserien “Non grata” (som översätts till icke önskvärd).

Hur kom det sig att du tog dig an just detta fotoprojektet?

– Under sommaren 2009 fann jag mig i staden Breclav, som ligger i södra Tjeckien. Här fick jag veta att borgmästaren hade vräkt två romska familjer från sina hem – i en stad där de hade bott i flera generationer – för att skapa plats för ett nytt shoppingcenter i området. Detta var början på mitt dokumentärfotografi-projekt om det romska folket i Europa och deras levnadsförhållanden.

Ericson har dokumenterat livet och kampen hos några av de 12 miljoner romer som bor i Europa. Han har besökt Frankrike, Serbien, Kosovo, Rumänien, Sverige, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Spanien och Schweiz – vilket gör verket till det bredaste av sitt slag. Fotografierna Åke Ericson tagit under sin resa publiceras nu för första gången i “Non Grata”, samtidigt som de kommer ställas ut på olika platser i Europa under ungefär ett halvårs tid.

Klicka på bilden för att hitta boken på Bokus.com

Klicka på bilden för att hitta boken på Bokus.com

Vad vill du att folk ska ta med sig från “Non grata”?

– Romerna bor ofta utanför samhället, utan mänskliga rättigheter: sociala, politiska, kulturella och ekonomiska. Mitt mål med denna fotografiserie är att nå bortom den klichébild som finns av romerna. Jag vill inte bara visa det förtryck och den misär som en stor del av romerna lever under. Min berättelse är också om de romer som är integrerade i det europeiska vardagslivet.

Ericsons titel anspelar på den diskrimination som många romer möter i sitt dagliga liv, på grund av sina efternamn eller utseenden. “Non Grata” färdas från bosättningar som Lunix IX utanför Kosice i östra Slovakien, till områden av Spanien där romska barn går i vanlig skola och kan klättra på den socioekonomiska stegen. Där är romsk kultur är till största del accepterad av en stor del av befolkningen. Ericson försöker visa verkligheten hos denna grupp, som utöver svärta också innehåller positivitet och kreativitet.