”Dom är här av en enda anledning, att förstöra livet för alla som bor här, att peka ut dem som knarkare, våldsmän, bilbrännare och allmänt slödder”, tänker karaktären Roula i boken Tillbaka till Hammarkullen. Författaren och kommunpolitikern Hillevi Werrings romaner om Göteborgsförorten är högaktuella i vår samtid med ökad segregation och utbredd högerextremism.

Att karaktären Roula hatar polisen är det ingen tvekan om. Roula symboliserar en känsla som infann sig hos invånare i Hammarkullen efter en verklig händelse som skedde i området år 1994 då en nazistdemonstration beskyddades av polis. Nazister fick då hålla möte i Folkets hus i Hammarkullen, stadsdelen där sju av tio invånare redan då hade invandrarbakgrund. Protesterna mot mötet bemöttes brutalt av polisen som angrep, jagade och omhändertog högljudda ungdomar. Händelsen sådde ett frö till det förakt mot myndigheter och polis som grott i förorten sedan dess, skriver DN i en artikel från 1998.

Författaren Hillevi Werring har själv varit bosatt i Hammarkullen i 25 år. Hon flyttade dit med sin familj år 1969 när området var nybyggt.

– Det var helt fantastiskt! Lägenheten var jättefin och skolorna var bra. Dessutom var det ett föreningsstarkt samhälle vilket gynnade gemenskapen, säger Hillevi Werring.

Hennes engagemang i civilsamhället har alltid varit stort: hon arbetade som skolpsykolog under 40 års tid och är sedan många år tillbaka lokalpolitiker för Miljöpartiet. I början av 90-talet, då kommunerna sparade in pengar på det mesta, satt hon i stadsdelsnämnden i Lärjedalen och röstade igenom ett eget bibliotek till Hammarkullen.

– Biblioteket hade nyöppning nu i våras och har blivit riktigt fint. Personalen har varit duktiga på att fronta aktuella böcker även på andra språk än svenska och det har varit uppskattat, säger Hillevi Werring som själv brinner för att öka barn och ungas läslust.

Hillevi Werring brinner för att lyfta de goda krafterna i Hammarkullen, både genom sitt politiska engagemang och genom sitt författarskap.

Tiden i politiken har skapat ett behov att få utlopp för det kreativa skrivandet. När Hillevi Werrings barn spelade lokalrevy och de behövde manusförfattare började hon på deras inrådan skriva elaka texter om lokala politiker. Idén till första romanen om Hammarkullen, Bosättarna, kom från den dåvarande kyrkoherden i Angered. Han ville göra en revysketch där man vände på perspektiven, det vill säga vilka som var de ”normala” och vilka som var ”de andra”. Resultatet blev sketchen En värstingsafari till Hammarkullen som Hillevi Werring sedan kom att utveckla i romanform. I Bosättarna får svenskar betalt av kommunen för att flytta till förorten i syfte att minska segregationen.

– Det är flera personer som har frågat om det verkligen stämmer att kommunen betalade folk. Så är det ju inte, men det säger något om vår samtid att folk ens överväger om min fiktion är verklighet, säger Hillevi Werring.

Tillbaka till Hammarkullen är uppföljaren till Hillevi Werrings roman Bosättarna. Den finns att beställa på Adlibris.

Nu närmast deltar Hillevi Werring på den lokala bokmässan i Angered tillsammans med bland andra författaren och journalisten Alexandra Pascalidou. På mässan finns det möjlighet att delta i Hillevi Werrings egen författarworkshop och att köpa ett signerat exemplar av Tillbaka till Hammarkullen. Mer om eventet som går av stapeln den 22 september finns att läsa på deras facebooksida. I början på oktober lämnar Hillevi Werring kommunfullmäktige och i mars nästa år uppdraget på Göteborgs Stadsteater. Då ska hon satsa helhjärtat på att skriva noveller. Som inspiration har hon intrigerna i den egna bostadsrättsföreningen och ett par kilo noveller hemfraktade från New York.

Hillevi Werring skev sin första roman som 9-åring sen kom livet emellan. Nu ska hon skriva noveller på heltid.

Även om båda böckerna om Hammarkullen till viss del är politiskt sprängstoff och innehåller en hel del allvar vill författaren ändå understryka att det framför allt är en underhållande läsning som bjuder på många skratt. Dessutom utlovas en maffig slutscen. Nu hoppas Hillevi Werring på att nå ut med sina böcker även utanför Hammarkullen.

– Min önskan är att boken läses av personer som inte vuxit upp här, för att öka förståelsen för förorten och bidra till nya perspektiv, säger hon.